Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okolišna održivost
  • 24.02.2022. 17:00

Prijavite se na besplatan seminar okolišne održivosti u poljoprivrednoj proizvodnji

Nastava će se izvoditi u obliku standardnog univerzitetskog kurikuluma na lokalnim jezicima u online formatu, kao video predavanja ili u direktnom kontaktu sa predavačima. Trajanje modula je pet sedmica

Foto: Depositphotos/budabar
  • 215
  • 94
  • 0

Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu raspisao je konkurs za novi ciklus predavanja za studente, ali i druge zainteresovane koje se bave održivom poljoprivredom i upravljanjem prirodnim resursima u poljoprivrednoj proizvodnji.

U okviru ERASMUS+ Jean Monnet projekta "Savremene tehnike za osiguranje okolišne održivosti u Istočnoj Europi", skraćenog naziva MEET (Modern Techniques to Ensure Environmental Sustainability in Eastern Europe), realiziraju se akademski moduli koji za cilj imaju podučavanje, ali i promociju primjene EU praksi za očuvanje prirodnih resursa uz postizanje održivog razvoja u poljoprivrednom sektoru.

"Moduli su namijenjeni studentima, ali i široj javnosti, uključujući NVO sektor, sektor javne uprave, privatne organizacije i sve one koji se bave poljoprivredom u BiH i zemljama okruženja", objašnjava koordinator projekta, doc. dr Sabrija Čadro.

Novi ciklus predavanja o aktuelnim temama

U proljetnom ciklusu polaznici se mogu prijaviti na neki od slijedećih modula:

  • Modul B - Klimatske promjene i njihov utjecaj na ljude i prirodne sisteme
  • Modul D - Održivo upravljanje zemljištem i vodom
  • Modul E - Suša u promjenjivom okruženju

Predavači dolaze sa Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Hrvatska), Teagasc instituta (Irska), Univerziteta u Nišu (Srbija) i Univerziteta u Sarajevu (Bosna i Hercegovina).

Prijave su otvorene do 1. marta. Nastavne aktivnosti za modul D počinju od 8. marta, a za module B i E od 12. aprila 2022. godine.

Online nastava

Nastava će se izvoditi u obliku standardnog univerzitetskog kurikuluma na lokalnim (BHS) jezicima u online formatu, kao video predavanja ili u direktnom kontaktu sa predavačima. Trajanje modula je pet sedmica, nakon kojih polaznici polažu ispit kojim potvrđuju stečeno znanje. Učešće je potpuno besplatno, svi polaznici dobijaju odgovarajući nastavni materijal, a nakon uspješnog okončanja i certifikat.

Da li je održiva poljoprivreda odgovor na brojne izazove?

"Neki od ciljeva projekta su razvoj savremenog nastavnog plana i programa u čijem fokusu će biti očuvanje okoliša i upravljanje smanjenjem rizika od prirodnih katastrofa, izgradnja kapaciteta istraživačke zajednice u istočnoevropskim zemljama za bavljenje pitanjima zaštite životne sredine, ali i podizanje svijesti šire javnosti o globalnim ekološkim izazovima i značaju zaštite životne sredine za održivi razvoj", pojašnjava Čadro. 

Polaznici iz zemalja okruženja

Naš sagovornik dodaje da je u toku prošle godine, više od 100 polaznika imalo priliku upoznati se sa ovim aktuelnim pitanjima i načinima smanjenja rizika u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji.

"Realizacija projekta počela je 2020. i trajat će do 2023. godine, do sada smo održali ukupno sedam nastavnih modula čiji su polaznici bili iz svih zemalja regiona. Zadovoljni smo odzivom, imali smo polaznike iz svih zemalja okruženja, dakle pored Bosne i Hercegovine, pridružili su nam se i mnogi iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Pred nama je još veliki broj susreta te novih nastavnih ciklusa i radujemo se širenju mreže alumnista", dodaje.

Iz projektnog tima pozivaju sve zainteresovane da izaberu modul koji ih zanima i prijave se putem zvanične stranice projekta. Sve dodatne informacije su dostupne putem e-maila (meet.jeanmonnet@gmail.com) ili Facebook stranice projekta.


Tagovi

MEET Projekat Poljoprivredno-prehrambeni fakultet UNSA Sarajevo Sabrija Čadro Okolišna održivost Prirodne katastrofe Seminar Klimatske promjene Upravljanje zemljištem i vodom Suša


Autor

Benjamin Crljenković

Više [+]

Student master studijskog programa Ratarstvo na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i stipendista Agrokluba. Pored studija uključen je u nekoliko društveno korisnih i istraživačkih projekata.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]