Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinistra
  • 15.05.2017. 19:00

Rekordna Vinistra: 130 izlagača vina, sira, pršuta!

24. međunarodna izložba vina i vinogradarske opreme Vinistra okupila je od 12. do 14. ovog mjeseca u Poreču 130 izlagača.

Foto: Marko Čolić
  • 860
  • 49
  • 0

24. međunarodna izložba vina i vinogradarske opreme Vinistra okupila je od 12. do 14. ovog mjeseca u Poreču 130 izlagača što je do sada najveći broj pa je otvoren i dodatni prostor u dvorani Žatika kako bi se smjestili svi oni koji su željeli predstaviti svoja vina, opremu ali i sireve, pršute, namaze s tartufima i druge proizvode koji se sljubljuju s vinom.

Dodijeljena su odličja za vina, ulja i rakije i za oznaku IQ - Istarska kvaliteta za malvaziju za zrele i svježe malvazije, za najbolja vina autohtonih sorata Istre te za vina "Svijet malvazije".

Dobitnici su OPG Privitelio Nino - najbolja mlada Malvazija istarska, Festigia Vina Istria - najbolja zrela Malvazija istarska, Vina Dobravac - najbolji mladi Teran, Vina Dešković - najbolji zreli Teran, Vina Bordon - najbolji zreli Refošk.

Ukupno je ocijenjeno 553 uzoraka vina, ulja i rakija te je dodijeljeno 200 zlatnih, srebrnih i brončanih medalja te diploma.

Svijet malvazija

"Svijet malvazija" međunarodno je natjecanje malvazija koje se održava od 2009. godine. Cilj natjecanja Svijet malvazija je okupiti što veći broj sorata malvazija, promovirati posebnosti kvalitete različitih sorta malvazija, prikazati najnovije trendove u proizvodnji malvazija te nagraditi najbolja vina. Povjerenstva koja su vrednovala uzorke bila su sastavljena od domaćih i međunarodnih stručnjaka koji su vina ocjenjivali prema odredbama Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV).

Nositelji oznake IQ za svježe malvazije iz berbe 2016 su (23 vinara): Benvenuti, Brčić, Capo, Cattunar, Damjanić, Dešković, Fakin, Geržinić, Kozlović, Legović, Matošević, Medea, Novacco, Peršurić M., Pilato, Ravalico, Sirotić, Terzolo, Tomaz, Trapan, Vina Zigante, Vivoda, Zigante d.o.o. Nositelj oznake IQ za zrelu malvaziju iz berbe 2015 je: Bruno Trapan.

Izuzetna berba iza istarskih vinara

Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra, istaknuo je da je iza istarskih vinara još jedna izuzetna berba s vrhunskim rezultatima te kako će zasigurno i vina koja odležavaju u budućnosti pokazati svoj potencijal.

"Vinistru ne smijemo gledati samo kao izložbu vina, već kao na važnu instituciju koja nas potiče na maksimalan trud i zalaganje za povećanjem kvalitete, na daljnju edukaciju, a istovremeno otvara vrata mladim ljudima koji u vinu, ulju i rakijama te ostalim proizvodima naše regije vide svoju budućnost", rekao je Benvenuti.

Sva lica terana

Poseban gost ovogodišnje Vinistre bio je Oz Clarke, vinski kritičar iz Velike Britanije koji je održao masterclass radionicu "Sva lica terana" na kojoj je istaknut veliki potencijal te sorte na svjetskoj vinskoj sceni.

Istarska vina svake godine dobivaju na reputaciji. Ugledna švedska udruga ljubitelja vina, Munskänkarna, ove je godine Istru proglasila svojom vinskom regijom godine. Munskänkarna je jedna od najvećih, neprofitnih, vinskih udruga na svijetu s više od 25.000 članova i 170 sekcija po cijeloj Švedskoj i svijetu.

Prošle godine Istra je svrstana među 10 najboljih vinskih odredišta Europe. Dobiveno priznanje, osim za istarske vinare značajan je doprinos i turističkom značenju Istre. Vinske regije u svijetu postaju poželjne turističke destinacije. Vinistra je i ove godine nastavila svoju priču o uspjehu!

Foto: Marko Čolić


Fotoprilog


Tagovi

Vinistra Vino Svijet malvazija


Autor

Tomislav Radić

Više [+]

Dugogodišnji radijski novinar posebno aktivan u promociji vinskog turizma.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić