Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žepče 2019.
  • 15.07.2019. 15:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Žepče

Sve je više prerađevina od voća i povrća - dokazali Dani maline i meda

Brojnost proizvođača na ovogodišnjoj bogatoj ponudi finalnih proizvoda u odnosu na ranije sajmove kada se najviše prodavalo svježe voće i povrće, pokazatelj je da se u sektoru stvari mijenjaju.

Foto: RAŽ
  • 153
  • 42
  • 0

Četvrti put za redom žepački sajam "Dani maline i meda" okupio je preko 80 izlagača i potvrdio da je i dalje jedan od prepoznatih sajmova u BiH kojeg rado posjećuju proizvođači domaće hrane iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i Vukovarsko-srijemske županije u susjednoj Hrvatskoj. 

Izloženo preko 300 proizvoda 

Na štandovima su se mogli degustirati gotovo svi proizvodi, njih preko 300 koji su pripremljeni od domaćeg voća i povrća, med i prerađevine od meda i ostali pčelinji proizvodi, razne slastice od voća, proizvodi od ljekovitog bilja, organska hrana, mesne prerađevine iz Slavonije, razne vrste sireva, prozvodi od magarećeg mlijeka, tjestenina i razne vrste brašna, tradicijske rukotvorine kao i sve vrste svježeg voća i povrća po kojem je prepoznato Žepče i okolica. 

Brojnost proizvođača na ovogodišnjoj bogatoj ponudi finalnih proizvoda u odnosu na ranije sajmove kada se najviše prodavalo svježe voće i povrće, pokazatelj je da se u sektoru stvari mijenjaju. 
"To je signal svima nama koji donosimo odluke na svim razinama da naši proizvođači trebaju drugačiju vrstu podrške koje će im omogućiti da postignu još veće rezultate od dosadašnjih, kao što su pomoć kod nabavke sušare, mini linija za preradu, mehanizacije, mini rashladnih komora i dr.", prilikom otvorenja sajma izjavio je Mato Zovko, načelnik Općine Žepče koja je bila ovogodišnji pokrovitelj sajma. 

Čokomed - hit proizvod pčelinjaka Rajčević

Janko: Mali proizvođači i dalje prepušteni sebi

U ime organizatora riječi dobrodošlice uputila je Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče koja je istakla važnost žurnih intervencija od strane svih razina vlasti koje bi bile usmjerene na projekte koji doprinose unapređenju konkurentnosti domaće poljoprivrede. "Mjere poticaja nisu dovoljne i u mnogim zemljama se ne primjenjuju na ovaj način kao što je u BiH. Razlog je što izostaju efekti tih podrški. Mali proizvođači i dalje su prepušteni sami sebi i to je u budućnosti neodrživo", istakla je Janko. 

Domaćinima se zahvalio i Zdravko Podolar, direktor "Agroklastera" d.o.o. Vukovrsko-srijemske županije, a koji je bio ovogodišnji partner i suorganizator, a koji je izrazio uvjerenje  da će suradnja koja se planira uspostaviti sa Razvojnom agencijom Žepče omogućiti finalizaciju poljoprivredne prozvodnje i nadasve konkurentnost domaćih proizvoda.

Podršku sajmu pružilo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona. 

Organizator za "jubilarku" najavio iznenađenja

Podijeljeno je preko 100 nagrada za posjetitelje, a nagrađeni su i najljepši štandovi novčanom nagradom u iznosu od 100 KM. 

Obzirom da je naredna godina jubilarna, organizator je najavio brojna iznenađenja, drugačija, ali i dalje zanimljiva za sve izlagače i posjetitelje. Jubilarni 5. Sajam Dani maline i meda Žepče 2020 bit će izazov za samog organizatora, ali i podstrek da se nastave započete aktivnosti te da njihov učinak bude usmjeren ka zadovoljstvu malog proizvođača. Naše i domaće, geslo je pod kojim se održavao ovogodišnji 4. Sajam u Žepču i bit će aktualan i za naredni, poručili su organizatori. 


Fotoprilog


Tagovi

Žepče 2019 Dani maline i meda Prerađivači Izlagači Poticaji Mato Zovko Branka Janko


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.