Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 06.06.2022. 18:25
  • Osječko-baranjska, Osijek

Svjetski dan sigurnosti hrane: Ne biramo samo na izborima već i na policama

Godišnje se provodi 50.000 laboratorijskih analiza, a Hrvatska vezano uz hranu dobiva i tri nova zakona, čulo se u Osijeku na 4. konferenciji o procjeni rizika porijeklom iz hrane.

Foto: Depositphotos/racorn
  • 235
  • 48
  • 0

"Sustav sigurnosti hrane uključuje veliki broj dionika i zahvaljujući njihovoj uspješnoj suradnji je učinkovit i možemo reći da je hrana u Republici Hrvatskoj sigurna", istaknula je mr.sc. Tatjana Karačić, izaslanica ministrice poljoprivrede Marije Vučković, na okruglom stolu “Učinkovit sustav kontrole hrane u službi zaštite zdravlja potrošača“. 

Njime je u Osijeku započeo dvodnevni program 4. hrvatske konferencije o procjeni rizika porijeklom iz hrane s međunarodnim sudjelovanjem koji se održava uz Svjetski dan sigurnosti hrane, 7. lipnja.

"Upravo povlačenja s tržišta u sustavu brzog uzbunjivanja dokaz su dobrog funkcioniranja sustava u službi zaštite zdravlja i interesa potrošača", naglasila je dodajući da zdravstveno ispravna hrana mora biti dostupna svim ljudima u svakom trenutku, i fizički i ekonomski. Samo ove godine za monitoringe u području njezine sigurnosti, koje koordinira i financira Ministarstvo poljoprivrede, izdvojeno je 24 milijuna kuna. Godišnje se, navela je, provodi 50.000 laboratorijskih analiza.

Do kraja godine tri nova zakona 

Isstaknula je i da je u proceduri donošenje tri zakona – Zakon o hrani, Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima te Zakon o zdravlju životinja, koji bi trebali stupiti na snagu do kraja godine.

"Hrvatska je dio jedinstvenog sustava sigurnosti hrane Europske unije koja ima najrazvijeniji i najstroži sustav sigurnosti u svijetu, čime se osigurava najveća moguća razina zaštite potrošača“, istaknula je i dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a te predsjednica Organizacijskog odbora. Dodala je kako naši potrošači promišljaju o sigurnosti čak nešto više od prosječnih stanovnika EU što je i bio razlog da je Europska agencija za sigurnost hrane lani odabrala Hrvatsku u šest zemalja članica kojima je financirala kampanju "Europa bira sigurnu hranu“ kako bi potaknula dodatnu edukaciju potrošača.

Prema EFSA-inoj evaluaciji, kampanju je najbolje provela upravo naša zemlja. 

Okrugli stol održan je na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti (Foto: HAPIH)

Ove se godine Svjetski dan sigurnosti hrane širom svijeta obilježava pod sloganom "Sigurnija hrana – bolje zdravlje“, čulo se na okruglom stolu kojeg je moderirao novinar Andrija Jarak, a panelisti su, uz ravnateljicu HAPIH-a dr. sc. Darju Sokolić bili: mr. sc. Tatjana Karačić, dr.vet.med., ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede RH, prim. Vera Katalenić Janković dr.med. iz Ministarstva zdravstva, Ružica Vazdar, načelnica Sektora sanitarne inspekcije Državnog inspektorata (DIRH), Gordan Jerbić, načelnik Sektora za veterinarski nadzor i nadzor sigurnosti hrane DIRH-a, Branka Butković, rukovoditeljica sustava upravljanja Ledo plus d.o.o.; Martina Završki, vlasnica restoran zdrave prehrane Špajz, te Vedran Stapić suosnivač i vlasnik portala za poljoprivredu Agroklub.

"Različita je učestalost konzumiranja određene hrane i po regijama. Za to su nam ključni podaci istraživanja o prehrambenim navikama koje provodimo. Upravo završavamo jedno takvo istraživanje u kategoriji dojenčadi i djeci do devet godina, a sljedeće godine na populaciji od 10 do 75 godina“, istaknula je ravnateljica Sokolić.

Potvrdila je i aktivnosti praćenja novih rizika u nastajanju, kao što su i mikro i nanoplastika, te rad na preporukama za pravilnu prehranu kao i nužnost usmjeravanja istraživanja zbog klimatskih promjena.

Domaćem proizvodu dati veću pažnju

"Važno je preventivno djelovanje, jer se čak 40 % onkobolesti, može spriječiti. Zadatak svih nas je smanjiti količinu rizika koje utječu na zdravlje, pa i one koje unosimo hranom, ne bi li tako sačuvali zdravlje stanovništva“, rekla je prim. Vera Katalinić Janković

Percepcija o hrani se mijenja, mišljenja je Vedran Stapić, i ljudi u Hrvatskoj mogu mirno spavati što se tiče sigurnosti, no potrošači, kaže, moraju biti svjesni da ne biraju samo na izborima nego i na policama.

"Volio bih da je veća pažnja okrenuta na domaći proizvod, i u izboru potrošača i kod donošenja odluka budućih propisa“, rekao je Stapić. 

Konferenciju organizira Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva, a uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). 


Tagovi

HAPIH Okrugli stol Sigurnost hrane Svjetski dan sigurnosti hrane Tatjana Karačić Darja Sokolić Ružica Vazdar Gordan Jerbić Branka butković Martina Završki Vedran Stapić Andrija Jarak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner