Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak 2020
  • 25.06.2020. 17:55
  • Zadarska, Zadar

Tko su dobitnici osobnih i kolektivnih priznanja ovogodišnjeg Noćnjaka?

Svojim načinom življenja i postignućima doprinijeli su razvoju maslinarstva i uljarstvu. Provjerite tko su ovogodišnji dobitnici priznanja 21. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak 2020.

Foto: Vedran Stapić
  • 691
  • 65
  • 0

Na svečanom otvaranju 22. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak 2020, koja se se  od 25. do 27. lipnja održava u zadarskom hotelu Kolovare najsvečanije je bilo dobitnicima osobnih i kolektivnih priznanja koji su ih načinom življenja i svojim postignućima zaslužili. Priznanja su uručena sljedećim laureatima:

Silvanu Puharu priznanje "Pavle Bakarić“ za životno djelo u maslinarstvu

Silvano Puhar inženjer je elektrotehnike, a maslinarstvo i uljarstvo je od hobija pretvorio u profesiju, te se potpuno njima posvetio, posebno nakon umirovljenja. Posvećen je proizvodnji ulja od autohtonih istarskih sorti (buža i dr). Bio je suvlasnik uljare Brist olive oil Vodnjan. Sa svojim uljima osvojio je mnoge prestižne nagrade od kojih posebno izdvajamo šampionske titule na Noćnjaku i u Krasnici.

Priznanje Puharu uručio je prof.dr.sc. Igor Radeka, izaslanik Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske

Krunu Cukrovu, priznanje "Branko Škarica“ za životno djelo u uljarstvu

Kruno Cukrov sa svojom obitelji nastavio je obiteljsku tradiciju i u sklopu OPG-a proizvodi maslinovo ulje za koje je dobio niz priznanja na raznim ocjenjivanjima. Obnovio je staru tradicionalnu uljaru svog djeda Krune Krstulovića, koja je 1963. pod naletom modernih hidrauličnih preša za preradu maslina prestala s radom. Međutim, on je 2013. u okviru stare uljare uredio maslinarsko-uljarski Muzej uja u kojem je prikazao povijest maslinarstva, kao i cjelokupnu tradicionalnu preradu maslina.

Sadnjom masline tradicionalno je otvoren, ovoga puta, ljetni Noćnjak 

Dobar dio toga u muzeju je uredio Kruno svojim rukama uz pomoć obitelji, zahvaljujući znanju naslijeđenom od svojih roditelja. Uljara s muzejskom zbirkom ne samo da podsjeća na tradiciju proizvodnje ulja u Dalmaciji, već stvara priču za promociju bračkog odnosno dalmatinskog ulja, ali isto tako je obogatila turističku ponudu otoka jer je muzej postao gotovo neizostavno mjesto turističkih obilazaka. U muzeju se nalazi i kušaonica ulja gdje posjetitelji mogu kušati i kupiti maslinovo ulje Cukrova, ali razne i proizvode od maslina za koje je osvojio niz priznanja, a na Noćnjaku 2018. i šampionsku titulu.

Priznanje krunu Cukrovu izručio je Zdravko Tušek, pomoćnik ministrice poljoprivrede Marije Vučković

Ljerki Vlahović, Međunarodno priznanje "Cavaliere olio d'oliva"

Ljerka Vlahović dugogodišnja je upraviteljica Poljoprivredne zadruge Postira. Preuzela je zadrugu u nestabilnom ekonomskom položaju, ali je uspjela pronaći put ka poslovnom ozdravljenju tog poznatog bračkog gospodarskog subjekta kome je prijetila potpuna propast. Uspjela je ne samo stabilizirati zadrugu, već i unaprijediti njezino poslovanje. Posebno je zapaženo njezino zalaganje da zadruga nabavi nove strojeve i uspostavi suvremenu tehnologiju u preradi maslina, ali isto  tako poštujući tradiciju u ovoj djelatnosti.

U Zadru otvoren Noćnjak 2020

Tako PZ Postira danas ima spoj tradicije, korištenjem hidrauličke prese, te suvremenosti, primjenom novih saznanja u maslinarstvu i preradom maslina putem centrifugalnih strojeva. Ljerka Vlahović sudjelovala je u utemeljenju i organiziranju već afirmiranih manifestacija u Postirama, poput Oblica festa i Svjetskog prvenstva u branju maslina. Isto tako, radila je na tržišnom održanju trgovačkog brenda “Postirsko bračko maslinovo ulje” koji je danas prepoznat i tražen proizvod.

Priznanje za Ljerku Vlahović preuzela je dr. Sandra Petričević, stručna savjetnica Zadruge. Priznanje je uručio Rudolf Baldasar, direktor tvrtke Baldasar i zastupnik tvrtke Pieralisi.

Uzornim maslinarima Teu Šantiću i Ivanu Šimunoviću priznanje “Joško Niskota”

Teo Šantić ima maslinik s 200 stabala sorte oblica nadomak Postira, a ubere u prosječnoj berbi oko 8 tona ploda. Za svoja ulja dobio je veliki broj priznanja. Njegovo ekstra djevičansko maslinovo ulje nositelj je znaka "Hrvatski otočni proizvod“. Kao predsjednik tadašnje Udruge postirskih maslinara, pokrenuo je i osmislio manifestaciju "Oblica fest - Postira“. Pored ekstra djevičanskog maslinovog ulja od sorti oblica i mastrinka, proizvodi i ulje od oleastre (divlje masline-sjemenjace), autothone sorte koje je nepravedno zapostavljena i uglavnom bez komercijalnog uzgoja. Inače, Šantić u svojim maslinicima uzgaja tridesetak takvih stabala koja svake godine donose obilat plod i potpomažu proces oplodnje ublice.

Priznanje Teu Šantiću uručio je Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

Iznenađenja nema, sve je po pravilima epidemiologa 

Ivan Šimunović na Braču ima maslinik s 4.500 maslina, nastavljajući svoje maslinarske aktivnosti iz Novog Zelanda, gdje je također zasadio veliki maslinik. Naime, s dvadeset i tri godine otišao trbuhom za kruhom u Australiju, potom na Novi Zeland, a kada je otišao u mirovinu vratio se na rodni otok Brač. Iako je u mirovini, ne miruje, već se posvetio turizmu i maslinama. Za njega maslinarstvo nije samo posao već i velika ljubav, ali uvijek ističe da se ne ništa ne može napraviti preko noći, već treba biti uporan i voljeti raditi. Za ulje koje radi na Braču tvrdi da je bolje od onog kojeg je proizvodio u Novom Zelandu. Onda nije ni čudno da je za njega dobio mnoga priznanja na raznim ocjenjivanjima, a posebno se ponosi onima s Noćnjaka.

Priznanje uzornom maslinaru Ivanu Šimunoviću uručio je Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu I hranu.

Ćazimu Alkoviću i Arbenu Elezagi, priznanje "Marko Vrsalović"

Ćazim Alković nastavio je obiteljsku tradiciju bavljenja maslinarstvom i postao je istinski zaljubljenik u plemenito drvo masline. Poštuje tradiciju u uzgoju ove mediteranske kulture, ali uvažava nove ideje i suvremene trendove u maslinarstvu i primijenjuje ih. Magistar je menadžmenta, te dugogodišnji predsjednik Društva maslinara Bar koje okuplja oko 800 članova i smatra se najvećom maslinarskom organizacijom u Crnoj Gori. Ćazim je jedan od organizatora višegodišnjeg dolaska barskih maslinara na Noćnjak.

Završen Noćnjak 2020: Šampion pakovina Ante Prižmić

Vrlo je angažiran u svim aktivnostima društva, a posebno oko realizacije ambicioznog projekta društva, Ministarstva poljoprivrede i lokalne zajednice u podizanju "Kuće maslina“. Ona bi trebala na 1080 metara kvadratnih imati edukativni, proizvodni i administrativni centar, u kojem bi se proizvodilo isključivo maslinovo ulje vrhunske kvalitete i gdje bi barski i crnogorski uljari i maslinari imali „priliku učiti o suvremenom maslinarstvu u svim segmentima tehnološkog procesa proizvodnje“.

Priznanje “Marko Vrsalović”, za unaprjeđenje maslinarstva i međunarodne suradnje Ćazimu Alkoviću uručio je Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije

Arben Elezaga je maslinar entuzijasta koji u svom masliniku u Bažbuljuku u Ulcinju ima masline starije i od 300 godina. Elezaga je zaljubljenik u maslinarstvo kojeg ni požar u njegovom masliniku ni katastrofalno loš urod nisu pokolebali da nastavi s maslinarstvom. Za njega kažu da "živi maslinu“. Dugogodišnji je predsjednik "Udruženja maslinara Valdanos“ iz Ulcinja, osnovanog 2012. godine. Udruženje okuplja maslinare, uzgajivače i prerađivače s područja općine Ulcinj i posebno se brine, uz sve probleme, za masline u slikovitoj i atraktivnoj uvali Valdanos u kojoj se nalazi preko 18000 maslina od kojih su neke starije od 2000 godina. Inače, područje je proglašeno spomenikom prirode. Elezaga je zaslužan i za dobre odnose i suradnju ulcinjskih i hrvatskih maslinara te svake godine radi na organizaciji posijete Noćnjaka.

Priznanje “Marko Vrsalović” Arbenu Elezagi za unapredjenje maslinarstva i međunarodne suradnje bit će uručeno naknadno.

Priznanje Poljoprivrednoj zadrugi Supetar na Braču

Poljoprivredna zadruga Supetar osnovana je 1947. godine Tradicionalno se bavi poljoprivrednim djelatnostima od kojih je oduvijek najvažnije bilo maslinarstvo. Danas broji 50 aktivnih zadrugara koji uglavnom uzgajaju masline, a bave se i drugim djelatnostima kao što su povrćarstvo i ovčarstvo.

Zadruga posjeduje više poslovnih prostora na području grada Supetra kao i maslinik ("Babin laz") u kojem se provodi postupak prelaska na ekološku proizvodnju. Zadruga buteljira ekstra djevičansko maslinovo ulje pod imenom "Broško“ koje nosi oznaku "Hrvatski otočni proizvod“, a za koje je dobila niz priznanja za kvalitetu na Noćnjaku, Oblica festu i drugim ocjenjivanjima, te prvu nagradu na “CROPAK 2017.” za dizajn ambalaže pakovine ulja. Osim maslinarstvom, zadruga se bavi i drugim djelatnostima. U zapuštenom prostoru uredila je suvremenu sušaru za voće, povrće i začinsko bilje, što je omogućilo povećanje ponude zadružnih proizvoda. Tako zadruga proizvodi i uljne macerate od samoniklog bilja, smilja i gospine trave (kantariona), a novi proizvod koji zadruga nudi posljednjih godine je “Brački varenik” od voća, tradicijski dodatak jelima.

Priznanje Poljoprivrednoj zadruzi Supetar za doprinos razvoju maslinarstva I uljarstva dodjelio je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog Saveza Dalmacije

Udruzi Zlatna Šoltanka, priznanje "Don Ante Alfirević"

Udruga Zlatna Šoltanka osnovana je prije oko 6 godina i danas ima 20 članova, uglavnom malih obiteljskih gospodarstva. Udruga nastoji da se što više članova uključi u ekološku proizvodnju i u tome je uspjela u kratkom roku postići zavidne rezultate. Prvotno je stvorila zajednički proizvod te brendirala maslinovo ulje sa Šolte, izradivši suvremenu opremu pakovine. Potom je dobila nacionalnu oznaku izvornosti za šoltansko maslinovo ulje, pa slijedom toga i oznaku izvornosti na razini Europske unije.

Festival maslina i vina 

Ulje "Zlatna šoltanka" osvojila je zlatne medalje na mnogim ocjenjivanjima, da bi kruna uspjeha bila šampionska titula na Noćnjaku 2018. u Vodicama i nagrada „best in class“ kao najbolji u kategoriji srednje intenzivnih ulja iz ekološke proizvodnje na prestižnom ocjenjivanju uzorka iz čitavog svijeta "Olive Oil Contest“ (NYOOC) u New Yorku. Za svoje djelovanje i rad udruzi je dodijeljena i nagrada općine Šolta.

Priznanje “Zlatnoj Šoltanki” uručio je Milivoj Bratinčević, predlagatelj naziva ovog priznanja i promicatelj života i djela don Ante Alfirevića

Ivici Radiću priznanje “Zlatno pero Noćnjaka”

Ivica Radić dugogodišnji je dopisnik Slobodne Dalmacije s Brača. Piše o raznim, posebno gospodarskim temama s otoka, a vrlo često njegovi su članci vezani uz maslinarstvo, najvažniju poljodjelsku kulturu Brača.

Radić piše i komentira na stupcima Slobodne kada se brački maslinari tuže na loš urod, ali i kada bilježe rekordne berbe. Posebno su zapažena njegova novinska izvješća o Oblica festu i Svjetskom prvenstvu u branju maslina u Postirama. O maslinarstvu je pisao i na portalima nekih bračkih općina (Postira, Selca i dr.). Ivica Radić i sam je maslinar koji obrađuje mali maslinik na Braču.

Priznanje Ivici Radiću uručio je Šime Mršić, dožupan Zadarske županije. Kutija od maslinovog drva u kojoj se nalazi zlatno pero ručni je rad Bože Šaltića iz Crne Gore, a zlatno pero rad autora Nikole Bekavca iz Kaštela

Gradu Supetru i Općini Milna priznanje “Zlatna amfora Noćnjaka”

Maslinarstvo je oduvijek bila najvažnija poljoprivredna kultura otoka Brača. Pretpostavlja se da je kultura uzgoja maslina na otoku stara isto koliko i civilizacija i da su je donijeli stari Grci još u antičko doba. Danas masline čine trećinu svih poljoprivrednih kultura i smatra se da ih ima čak milijun, od čega se obrađuje oko pola milijuna, te se Brač smatra maslinarskom velesilom odnosno najveće je maslinarsko područje u Hrvatskoj. Baš na području koje obuhvaća grad Supetar ima najviše maslinika. Gradska uprava posebno vodi brigu o razvoju maslinarstva kao najvažnijoj poljodjelskoj kulturi na svom području, te stimulira uzgoj i podizanje novih nasada maslina.

Među ostalim Grad Supetar već više godina sudjeluje u Programu sufinanciranja nabave sadnog materijala, posebno maslina, kako bi se poljoprivrednim proizvođačima omogućila povoljnija nabava materijala za podizanje novih nasada. U gradu djeluje najveća i najmodernija uljara (Arnerić d.o.o.) na otoku koja preradi najveći broj maslina ubranih na području grada.

Milna je smještena u dubokoj uvali i najveće je naselje na zapadnoj obali otoka Brača. Najveći dio stanovništva bavi se uzgojem maslina, uz turizam i ribolov. To nije čudno jer ima iznimno dobar položaj, okrenuta je prema suncu i zaštićena od pogubnih vjetrova, a osvježavana je ljetnim popodnevnim maestralom. U općini djeluju dvije poljoprivredne zadruge, PZ Milna i PZ Ložišće, kojima je osnovna djelatnost maslinarstvo i koje posjeduju vlastite uljare. Na području općine je i jedan od najvećih cjelovitih maslinika na otoku s 1700 stabala maslina. Milna, ta minijaturna oaza sredozemnih poljodjelskih kultura, živi uz blagodati prirode, posebno maslina, stvarajući stanje pošteđeno stihije i nervoze modernog života, te su neki u prošlosti općinu nazivali "maslinarskim rajem“. Nedavno je u općini održano i ocjenjivanje maslinovih ulja s ciljem podizanja kvalitete milnaranskih maslinovih ulja.

Priznanja gradu Supetru i općini Milna bit će uručena naknadno jer njihovi predstavnici nisu bili u mogućnosti nazočiti dodjeli osobnih i kolektivnih priznanja na 22. Noćnjaku u Zadru.

Nakon dodjele  priznaja svi nazočni okupili su se na koktelu dobrodošlice u Lobby hotela Kolovare, a potom su obišli i brojne izlagače na Sajmu maslinarstva i uljarstva. U popodnevnim satima uslijedila su zanimljiva izlaganja o maslinarstvu i uljarstvu u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).


Fotoprilog


Tagovi

Noćnjak 2020 Dobitnici osobnih i kolektivnih priznanja


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/