Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lemken
  • 29.06.2016. 12:00

U Mađarskoj održan Lemken kamp

U prepoznatljivoj plavoj boji kompanije Lemken i pod sloganom "Misli plavo" premijerno u radu prikazana su tehnička rešenja primenjena na mašinama koje povećavaju efikasnost u eksploataciji.

  • 929
  • 54
  • 0

U prepoznatljivoj plavoj boji kompanije Lemken i pod sloganom "Misli plavo" premijerno u radu prikazana su tehnička rešenja primenjena na mašinama koje povećavaju efikasnost u eksploataciiji. Jedan od svetskih lidera u proizvodnji priključnih poljoprivrednih mašina, kompanija Lemken pred više oko 150 novinara iz 27 država u Mađarskoj u mestu Sopronhorpač predstavila je, u drugoj polovini juna, najnovija tehnička rešenja u segmentu agrarne tehnike namenjene obradi zemljišta, setvi i zaštiti bilja.

Lemken porodica plugova i noviteti

Ranije, široj javnosti novi modeli mašina namenjeni obradi zemljišta, setvi i zaštiti useva predstavljeni su prošle godine na najvećoj svetskoj sajamskoj manifestaciji posvećenoj agrarnoj tehnici, Agritechnica 2015. održanoj u Hanoveru, u Nemačkoj. Na našem tržištu kompanija Lemken je prepoznatljiva po mašinama za obradu zemljišta, na prvom mestu onim namenjenim osnovnoj obradi, plugu.

U Mađarskoj u radu su prikazani modeli nošenog pluga Juwel 8 koji je dostupan i u verziji M kao i u izvedbi gde se sva podešavanja na plugu osim linije vuče podešavaju iz kabine traktora korišćenjem Isobus sistema. U porodici plugova Lemken jeste i polunošeni model Diamant na kom se podešavanja obavljaju primenom OptiLine. Serija Juwel 8 M plugova proširena je sa dva nova nošena pluga obrtača. Karakteriše ih hidraulični mehanizam koji omogućava obrtanje sa mehaničkim podešavanjem.

Inovacijama do veće preciznosti i efikasnosti mašina

Obrtni mehanizam sadrži kratku rabosnu osovinu za okretanje prečnika 120 mm što obezbeđuje precizno i pouzdano obrtanje pluga. Standardna oprema na Juwel 8 M i MV uključuje inovativna DuraMaxx plužna tela koja su dostupna u vezrijama pune i rešetkaste plužne daske izrađena od čelika, plastike ili u takozvanoj hibridnoj varijanti. Materijali od kojih su izrađena plužna tela su od posebnog veoma otpornog materijala s obzirom da su za nosače zakačena posebnim sistemom preko kuka njihov životni vek je povećan za 150 odsto.

Lemken polunošeni plug Diamant 11 u polju

U zavisnosti od mehanizma zahvat plužnog tela se može podešavati mehanički na određenu vrednost ili pak korišćenjem hidraulične verzije to jest u vario varijanti. Sa primenjenim TurnControl Pro kompanija Lemken koirsnicima nudi i verziju Juwel pluga s ugrađenim Isobus sistemom. To omogućava da se iz kabine traktora preko Lemken CCI 200 terminala ili pak kompatibilnog terminal traktora obavljaju sva podešavanja. Nova verzija polunošenog pluga Diamant koja će biti dostupna od 2017. godine prikazana je sa sistemom podešavanja radnih parametara Optiquick. Sistem omogućava podešavanje linije vuče i sprečava uticaj bočnih sila na plužna tela što smanjuje potrošnju goriva i do 10 posto.

Prikaz novih modela kratkih tanjirača

Osim mašina za osnovnu obradu zemljišta prikazani su i novi modeli kratkih tanjirača koji imaju višestruku primenu. Serija Heliodor kompaktnih kratkih tanjirača upotpunjena je modelom 9 koga karakterišu diskovi prečnika 510 mm što je 45 mm više u odnosu na ranije verzije. To omougćava da diskovi postavljeni u dva reda rade na većoj dubini i obebzbeđuju intenzivnije mešanje zemljišta s biljnim ostacima i usitnjavanje grudvi. Tako radna dubina sada dostiže do 14 centimetara, Heliodor kratka tanjirača sada je korisnicima na raspolaganju u nošenoj i polunošenoj verziji od 4,50 m i 7 m.

Lemken Rubin 12 tanjirača

Inače Heliodor kratke tanjirače proizvode se u verzijama od 2,50 do 16 metara. Osim serje kratkih tanjirača Heliodor i serija Rubin upotpunjena je novim modelom s oznakom 12, koji se proizvodi u verziji radnog zahvata od sedam metara. Intenzivno mešanje zemljišta i rad na većoj dubini obezbeđen je zahvaljući konkavnim diskovima prečnika 736 milimetara. Diskovi su postavljeni simetrično i prenose zemljište s jednog na drugi. Između dva reda diskova nalazi se brana koja ima zadatak da "smiri" zemljište. Intenzivno mešanje omogućeno je konstrukitvnim rešenjem diskova koji imaju ugao 20 stepeni u odnosu na zemljište i 16 stepeni u odnosu na pravac kretanja. Model Rubin 12 koristi se u kombinaciji s valjkom za konačnu nivelaciju zemljišta. Podešavanje radne dubine je preko hidrauličnog sistema to jest iz kabine traktora korišćenjem integrisanog displeja.

Kultivator Karat zazuzeo je značajno mesto

Pod višenamensko oruđe za oradu zemljišta svakako se može svrstati razrivačko oruđe Karat 12 namenjeno kako za ljuštenje strništa tako i za obradu na dubini do 30 centimetara. Radni organi razrivača, postavljeni su u četiri reda a ono što je bitno jeste da je rastojanje u liniji jednog do drugog radnog tela 23 centimetara što omogućava intenzivno mešanje zemljišta pogotovo mešovite strukture. Klirens mašine od 80 cm prvog i poslednjeg reda i 90 cm središnjih obezbeđuje protok velike količine mase zemlje i žetvenih ostataka. Svaki radni organ zaštićen je na propterećenje do 550 kilograma a omogućeno je i vertikalno pomeranje radnih tela vertikalno do 20 centimetara. Podešavanje radne dubine radnih tela kao i valjka koji konsoliduje zemljište je preko hidrauličnog sistema iz kabine traktora.

Lemken Solitair 25

Osim mašina za obradu zemlljšta prikazana je i tehnika za setvu strnina al i okopavina u jednom prohodu Solitair 25, u kombinaciji s roto drljačom Zirkon kao i sejalica za setvu kukuruza u "delta" rasporedu Azurit. Specifičnost modela Azurit je raspored semena u brazdicu koji posmatrajući dva setvena reda koji sun a rastojanju 12,5 cm prave raspored u obliku grčkog slova Delta. Ovaj raspored u odnosu na sisteme setve u duple ili Twin row redove po biljci obezbeđuje pristupačnije hranivo, vodu i više prostora kao i veću količinu sunčeve svetslosti. Više o rešenjima Lemken namenjenim setvi kao i modelu vučene prskalice Vega radnog zahvata od 15 do 24 m u narednom periodu.

Za više informacija o karakteristikama svih modela obratite se kompaniji Lemken na jedan od dole navedenih kontakata.

Autor: MAS


Foto prilog


Tagovi

Lemken Mađarska Sopronhorpač Obrada zemljišta Juwel 8 Plug Diamant DirraMaxx Isobus sistem Heliodor Tanjirača Karat Kultivator Mehanizacija Zirkon Roto drljača Vega Prskalica


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com