Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naučni skup "Razvoj traktora"
  • 07.12.2017. 16:15

Uvezli 1.000 traktora više nego lane

U najavi skupa "Razvoj traktora i obnovljih izvora energije" sa Lazarom Savinom govorimo i o trendovima sa "Agritehnike 2017.", uvozu nove i polovne poljomehanizacije, ali i o tome da je nerealna revitalizacija IMT-a.

Foto: Valtra
  • 2.816
  • 138
  • 0

Tradicionalni skup "Razvoj traktora i obnovljih izvora energije" ove godine će se održati 24. put na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Skup će početi u petak 8. decembra u 9:30. O manifestaciji, ali i stanju u ovom sektoru, više smo saznali od profesora na Poljoprivrednom fakultetu i stručnjaka za poljomehanizaciju Lazara Savina.

Dva bloka na skupu

Kako ste koncipirali skup ove godine?

Namera nam je da na jednom mestu okupimo i prodavce i korisnike i naučne radnike, koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Ove godine skup smo podelili u dva bloka. U prvom bloku biće prikazani noviteti sa nedavno održanog sajma "Agritehnica", koji je održan u Hanoveru. Biće prezetovani podaci o uvozu traktora, kombajna i i drugih mašina. Pričaćemo o tendencijama u osnivanju zadruga. Gosti iz Slovačke prikazaće nam kakvo je tamošnje stanje poljomehanizacije. U drugom delu skupa od predstavnika Agencije za bezbednost saobraćaja saznaćemo kakva je bezbednost u saobraćaju, koji su problemi pri uvozu poljomehanizacije i homologacije te mehanizacije, a govoriće se i o uzrocima i posledicama povreda na radu pri rukovanju poljomašinama.

Uvezeno oko 3.400 traktora

Koliko smo ove godine uvezli poljomašina? Novih i polovnih.

Savin: Uvezli smo 1.800 novih traktora

Prema podacima koje smo dobili od asocijacije uvoznika i izvoznika poljomehanizacije do 30. septembra u Srbiju je ove godine uvezeno oko 3.400 traktora od toga 1.800 novih traktora i oko 1.600 polovnih. Kod kombajna je stanje slično kao i prošle godine, oko 60 jedinica je uvezeno. U odnosu na prošlu godinu primetan je porast uvezenih traktora. U 2015. i 2016. taj broj se kretao oko 2.500. Do kraja godine to bi moglo da bude i 3.500 traktora, znači za 1.000 više nego lane.

Dobrim delom zahvaljujući i merama Ministarstva poljoprivrede, zar ne?

Zahvaljujući meri koja se odnosila na subvencionisanje traktora, koji se koriste u povrtarstvu i voćarstvu, ali i zbog subvencionisanja Vlade Mađarske, koja je novčano pomogla kupovinu traktora.

Kupujte nove mašine!

Oni poljoprivrednici koji bi da prođu jeftinije, često se odlučuju za kupovinu polovne mehanizacije. Koje sve tu opasnosti vrebaju?

Novo je uvek - novo. Kada kupite polovnu mašinu ne znate šta će vam se desiti, kolika je njena pouzdanost, kada će se javiti kvarovi tokom njenog korišćenja. Polovna mehanizacija jednim delom je i tehnološki zastarela. Ako je finansijski moguće, preporuka poljoprivrednicima je da uvek kupe nove mašine.

Predstavljamo finaliste izbora Traktora godine za 2018.

Trendovi iz Hanovera

I Vi ste posetili najveći sajam poljoprivredne mehanizacije u Hanoveru. Puno je noviteta tamo prikazano, ali nam za ovaj put recite koji su trendovi u proizvodnji poljomašina?

Moto ovogodišnjeg sajma bio je "Zelena budućnost, pametna poljoprivreda". Puno toga se govorilo o četvrtoj industrijskoj revoluciji -širenje automatizacije procesa i uvođenje robota i integrisana digitalizacija, odnosno inteligentno upravljanje sa bazama podataka. Puno se govorilo o čuvanju okoline. Primetna je težnja da se očuva životna sredina, uz što veće moguće prinose. To nije moguće bez precizne poljoprivrede, koja obuhvata upotrebu senzora, kamera, daljinskog očitavanja, upotrebe preciznog sistema za navođenje, geomapiranje, automatsko upravljanje traktorima i kombajnima i uopšte digitalizacija u poljoprivredi.

Valtra T254 traktor je u Hanoveru poneo titulu traktora godine 2018 (Foto: Valtra)

Nikakve šanse za IMT

Nezaobilazno pitanje za stručnjaka poljomehanizacije je koliko je realno da IMT u stečaju nađe strateškog partnera i da ponovo zaživi proizvodnja traktora na Novom Beogradu?

Iskreno da Vam kažem da su šanse male. Ili da kažem - nikakve. Jedan od glavnih razloga zašto se IMT nikad nije privatizovao je zemljište gde se nalazi fabrika. Ono pripada gradu Beogradu. Bilo je potencijalnih kupaca, ali Beograd nikad nije hteo da se odrekne zemljišta. Nedavno je u medijima objavljeno da je taj prostor od 40 + 30 hektara namenjen izgradnji poslovnih prostora, tržnih centara i stanova. Drugi razlog je taj da, ako dođe neka strana kompanija, ona će da prodaje svoj brend, neće oživljavati IMT. Biće to mala postrojenja gde će se takve mašine samo sklapati. Teško je verovati da će neko uložiti novac i napraviti pravu fabriku, koja će imati livnicu, obradu materijala, pravljenje motora, itd. Neće niko da dođe da pravi 3.000 - 4.000 traktora, a da podsetim da je IMT pravio do 40.000 traktora godišnje.

Skup "Razvoj traktora i obnovljih izvora energije" organizuju Naučno društvo za pogonske mašine, traktore i održavanje (JUMTO), Departman za poljoprivrednu tehniku Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Društvo za razvoj i korišćenje biogoriva (BIGO).

Foto: Đorđe Simović


Tagovi

Lazar Savin Traktor Poljomehanizacija Kombajn Poljoprivredni Fakultet Novi Sad


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.