Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival
  • 23.10.2022. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Zemlja vina u čast naše gospodarski najvažnije sorte. Znate li na koliko ha se uzgaja graševina?

Hrvatska je po proizvodnji graševine ispred mnogih europskih država, čulo se na manifestaciji u Zagrebu.

Foto: Marinko Petković
  • 412
  • 39
  • 0

Prvi festival Zemlja vina na kojem je predstavljeno 40-tak izlagača iz Slavonije i Baranje te mađarske regije Villany, koji proizvode vrhunska vina i plasiraju ih na domaće, EU i svjetsko tržište, održan je u Zagrebu.

Inače, Zemlja vina je dio projekta Vinski turizam bez granica,-jedinstvena vinsko-turistička destinacija, čiji je nositelj Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a partneri Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i tvrtka vinara iz mađarskog Villanya. Projekt je realiziran uz podršku Udruge Graševina Croatica i Osječko-baranjske županije.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak kazao je da je trend povećanja kvalitete definitivno pozitivan i u tome moramo ustrajati, napominjući kako tome doprinosi i ova manifestacija na kojoj se predstavljaju oni koji imaju dokazanu kvalitetu vina, a sve su uspješniji i u vinskom turizmu.

Zemlja vina bez granica

Zemlja vina, kako je kazao zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić, spaja najbolja vina 40 vinara regionalne organizacije vinara Slavonije, Baranje i Podunavlja te paralelno s tim vinara s juga Mađarske iz vinogorja Villany sa gastronomskim delicijama istoka Hrvatske, prije svega kulena.

Na manifestaciji je, kako je naveo, prisutno i pet proizvođača kulena, a riječ je o proizvodu koji nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla u EU.

HAPIH provodi ovaj projekt prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska koji je vrijedan gotovo 400.000 eura i festival je rezultat tog projekta, kazao je Karalić.

Prof. Edi Maletić: Čija je hrvatska Graševina?

Kako se čulo, ono što se u sklopu ovog projekta želi naglasiti je graševina kao naša gospodarski najvažnija sorta koja se proizvodi na gotovo 25 posto površina, što čini blizu 5.000 hektara od ukupnih površina naših vinograda. A kada govorimo o proizvodnji to je gotovo 250.000 hektolitara ili 40 posto ukupne proizvodnje domaćih vina na tržištu, istaknuo je Karalić.

Graševina daje 34 posto predikatnih vina  

Načelnik Centra za vinarstvo i vinogradarstvo HAPIH-a Darko Cenbaeur istaknuo je da je po proizvodnji graševine Hrvatska s 5.000 ha ispred Mađarske, Austrije, Slovačke, Češke, Srbije i Slovenije, a iza Rumunjske, koja ju ima na 7.000 ha. Inače, ova sorta, napominje, kod nas ima 88 posto vina vrhunske kvalitete, bilo da su to ledene berbe, a daje i 34 posto predikatnih vina, 18 posto pjenušavih...

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić je kazao kako je Zemlja vina projekt koji će još jače brendirati graševinu i turističku ponudu istoka Hrvatske i Županije. Naime, posljednjih godina, kako je rekao, u Slavoniji, Baranji i Podunavlju jako puno se ulaže u proizvodnju i vina i ova manifestacija je prilika da se to pokaže.

Direktorica Turističke zajednice OBŽ Ivana Jurić kazala je da imamo što pokazati od Daruvara do Iloka, odnosno Kutjeva, gdje je 30-ak vinarija i osam pokušališta vina. "Dakle, odlična pozivnicu na obilazak destinacije Slavonije i Baranje", rekla je. Ona očekuje da će ova manifestacija, ali i niz drugih, kao što je prvi Wine&Walk 10. prosinca u Baranji kao i Vine&Bike Tour Erdut doprinijeti većem broju posjetitelja.

Direktor Udruge Graševina Croatica Tomislav Panenić ističe kako im je domaće tržište, kao što je Zagreb i Zagrebačka županija, jako važno te žele da potrošači prepoznaju da nude kvalitetu.


Tagovi

Zemlja vina Festival HAPIH Tugomir Majdak Krunoslav Karalić Graševina Croatica


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]