Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ISAP 2019.
  • 12.10.2019. 18:00
  • Istarska, Tinjan

13. ISAP - Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu

Internacionalni sajam pršuta održava se u Tinjanu od 2006. godine, kada su se i proglasili Općinom istarskog pršuta. 

Foto: Facebook/Internacionalni sajam pršuta Tinjan
  • 574
  • 46
  • 0

Trinaestu godinu zaredom, Općina Tinjan bit će u znaku ISAP-a 2019., Internacionalnog sajma pršuta koji se u ondje održava od 2006. godine, kada su se i proglasili Općinom istarskog pršuta

ISAP se redovno održava u Tinjanu trećeg vikenda u listopadu. "Manifestacija je to koja je doprinijela prepoznatljivosti Općine i cijele ruralne Istre, a utemeljena je na težnji za očuvanjem tradicionalnog proizvoda i gospodarski rast i razvoj ovoga kraja. Jedna je od najvažnijih turističkih i gospodarskih manifestacija središnje Istre koju godišnje posjeti više od 25.000 ljudi. Suradnja Općine Tinjan sa nadležnim ministarstvima, Istarskom županijom i turističkim zajednicama omogućuju kvalitetnu organizaciju događaja", navode organizaciju. 

U sklopu sajma, svake godine se najuspješnijim pršutarima dodjeljuju plakete i priznanja za kvalitetu njihovih proizvoda te se proglašava i šampion sajma, a sve temeljem ocjene stručne komisije koju čine senzorni analitičari pršuta, članovi Udruge senzornih analitičara pršuta - GUSTUS osnovane u Tinjanu 2010. godine. Specifičnost gastronomske ponude manifestacije ISAP ogleda se u mogućnosti da se u isto vrijeme na jednom mjestu nađu pršuti iz svih krajeva svijeta i da se mogu kušati, uspoređivati i valorizirati.

"Pršut se, kao vrhunsku suhomesnatu deliciju, slobodno može nazvati kraljem suhomesnatih proizvoda. Upravo pršut privlači zavidan broj zaljubljenika, pa se zahvaljujući njemu pune i smještajni i ugostiteljski kapaciteti Tinjanštine, Središnje Istre i šireg istarskog područja u razdoblju izvan visoke sezone. Osim gastro ponude, koja se ne sastoji samo od pršuta i suhomesnatih proizvoda kao najvažnijeg dijela manifestacije, već i od niz drugih gastro proizvoda (sir, maslinovo ulje, vino, voće te proizvodi od voća i povrća, suveniri…) koji se nude na mnogobrojnim štandovima tijekom ISAP-a u Tinjanu, organiziraju se stručni skupovi, predavanja i prezentacije na tematiku proizvodnje i valorizacije pršuta i drugih autohtonih proizvoda te ekološke proizvodnje.

ISAP je specifično jedinstvena prilika da se spoje edukacije, degustacije, sport, kultura i zabava, a posjetitelji na jednom mjestu dobivaju višestruku kvalitetnu ponudu. Tradicionalnom izložbom kosira iz godine u godinu postiže se očuvanje starog zanata i potiču se izrađivači kosira da se svake godine aktiviraju oko daljnje proizvodnje kroz omogućavanje prezentacije i osiguravanje tržišta tijekom ISAP-a", stoji u najavi ovogodišnjeg sajma pršuta. 

Posjetitelji sajma moći će kušati pršute proizvođača iz Hrvatske, Austrije, Španjolske, Italije, Mađarske, Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore, a organizatori sajma pripremili su i program sa sportskim i zabavnim sadržajima. 


Tagovi

ISAP Tinjan Pršut Internacionalni sajam pršuta


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.