Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vincelovo
  • 17.01.2017. 10:35

250 kg mesa i kobasica za vetovačko Vincelovo

Više od 250 kilograma prosušenog mesa i kobasica priprema se za vetovačko Vincelovo.

  • 3.441
  • 181
  • 0

Da je svetkovina sv. Vinka na vratima i proslava tradicionlane manifestace "Vincelovo" to potvrđuju vetovački vinari i vinogradari, pokraj Kutjeva, koji su u intenzivnim pripremama na jedinstven i poseban način pripremajući se za tu proslavu, prenosi pozega.eu.

Mali jubilej, petu godinu zaredom, članovi vetovačke Udruge Veteri Castra iz Vetova kreću s pripremama Vincelova odmah, gotovo isti dan, kad tu godinu ta manifestacija završi, a proslava je uvijek na vetovačkom Trgu sv. Vinka prve subote iza same svetkovine njihovog zaštitnika koji se slavi 22. siječnja.

Sve prethodne godine otkako se slavi "Vincelovo" u Vetovu pokazalo se kako je ta manifestacija izuzetna uz bogat i sadržajan program.

Velika pozornost posvećuje se gastro ponudi

Organizatorima je jako stalo do gostiju i svih uzvanika tako da revni članovi udruge vode brigu i o onom najmanjem detalju. Veliku pozornost posvećuju gastro ponudi za koju žele da svakom ostane u dugom pamćenju. Iz tog razloga već treću godinu za redom sami pripremaju domaće delicije koje će se ponuditi na kušanje.

Vincelovo će sudeći po gastro ponudi biti za pamćenje

"Evo treću godinu za redom 14 dana prije samog Vincelova sami priređujemo kobasice za vincelovski ražanj. To nam se pokazalo odličnim, ekonomski najviše isplativim, a ujedno znamo što nudimo našim gostima. Ove smo godine osigurali četiri svinjske polovice teške više od 280 kilograma, a nakon obrade u koju su uključeni svi članovi udruge i dvije ekipe s topovima za kobasice, proizveli smo 600 komada kobasica za najpoznatiji specijalitet i znak Vincelovski ražanj sa slaninom i kobasicom.

Meso ide na dimljenje

To je gotovo 200 kilograma kobasica koje odmah stavljamo na dimljenje kako bi bile spremne za pripremu i naše goste kojima malo tko može odoljeti. Od ostalog dijela mesa priređujemo suho meso za grah, kojega ćemo ove godine priredi oko tisuću porcija. Ne želimo ništa izmišljati nego ponuditi naše tradicionalne specijalitete, prije svega vincelovski ražanj i ukusan slavonski grah" rekao je Branko Jakobović, predsjednik Udruge Veteri Castra iz Vetova.

Proslava Vincelova u Vetovu je završna manifestacija tog tipa u Požeštini tako da i zog toga ima određenu posebnost.

Vincelovo u Vetovu održava se 28. siječnja

Vincelovo u Vetovu održat će se u subotu 28. siječnja od 14 sati. Počinje se blagoslovom i orezivanjem trsova u "oglednom" vinogradu na Trgu sv. Vinka.

Tamburaši i folklorne skupine

Nakon tradicionalne ceremonije orezivanja trsova nastupit će nekoliko folklornih skupina od Jakšića do Grabarja na velikoj pozornici, zatim TS Posegana iz Požege te kao gost večeri Stjepan Jeršek Štef, koji je prijatelj i član udruge vinara. Svoja glazbena umijeća pokazat će i mlađi tamburaški sastavi, Hrvatice i Poljadija, a na pozornici će biti i Veličke legende te još neki tamburaši koji će biti iznenađenje organizatora. Kao i prethodnih godina konji sa zapregama dati će svoj doprinos ugođaju manifestacije kojima će se gosti moći i provozati.

Predsjednik vetovačkih vinara i vinogradara Branko Jakobović poziva sve one koji su bili na Vincelovu u Vetovu, a još više one koji nisu da ove godine to nikako ne propuste.

Podrška grada Kutjeva

Teško bez pokrovitelja

"Dovoljno je doći u Vetovo u subotu 28. siječnja, preuzeti svoju vinsku čašu, koju kasnije mogu ponijeti i kući uz dobrovoljni prilog za Udrugu od 30 kuna, te sudjelovati u našoj proslavi. Za sve njih osigurali smo u neograničenim količinama hranu i vino, po želji vincelovski ražanj ili grah sa suhim mesom, te dvadesetak vrsta vina.

Osim udruge, na svojim štandovima hranu i piće nudit će naše ugostiteljske tvrtke i obrtnici. Na svojim štandovima razne suhomesnate delicije i slastice nudit će i naši vinari, pa se nadam da će svi koji dođu u Vetovo na Vincelovo i zadovoljni otići sretno svojim kućama", dodaje Jakobović naglašavajući kako u jednom zajedništvu rade svi članovi udruge vinara predano i od srca za svoje mjesto i kraj.

Sve bi to bilo teško organizirati da nije pokrovitelja i sponzora. Možda i najveći pokrovitelj je grad Kutjevo na čelu sa gradonačelnikom Josipom Budimirom koji pruža svesrdnu podršku u svim vidovima. Pomoć u organizaciji pruža Požeško-slavonska županija i Županijska turistička zajednica te nekoliko gospodarskih subjekata.

"Posebnu zahvalnost na potpori upućujem Robertu Topalušiću iz Baške koji nam ove godine sponzorira, veliku pozornicu, razglas i rasvjetu. On je naš član i valjda se jako zaljubio u naš kraj pa nam pomaže. Na taj način uz brojnu podršku Vincelovo u Vetovu uspjeti će i ove godine ugostiti nekoliko tisuća posjetitelja", naglašava Jakobović još jednom pozivajući na Vincelovo u Vetovo.

Za onaj zabavni i gastro dio kako majstori mesari ne bi ostali žedni, gladni i bez glazbe pobrinuo se Stjepan Prkačin Prko te dva harmonikaša Slavko i Đuro.

Autor i foto: Dražen Krstanović


Fotoprilog


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Vincelovo Veteri Castra