Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS Sjeme d.o.o.
  • 16.12.2014. 07:35

29. skup KWS-a i hrvatske industrije šećera!

Stotine uzvanika slušalo je o ovogodišnjem urodu šećerne repe te novim sortama koje KWS sprema za godinu 2015.

  • 352
  • 38
  • 0

12. i 13. prosinca je u bizovačkom hotelu Aquapolis održan 29. skup KWS-a i hrvatske industrije šećera. Ovaj, već tradicionalni događaj, okupio je preko stotinu uzvanika koji su došli poslušati o rezultatima uzgoja šećerne repe nakon sezone 2014. godine, ali i čuti kakve novosti KWS sprema za nadolazeću godinu.

Događaj je otvorio gospodin Dražen Jurišić, dipl.ing.agr., koji je nakon uvodnih riječi nastavio sa predavanjem tijekom kojeg je predstavio sjeme šećerne repe selekcije KWS za Hrvatsku u 2015. godini:

Dražen Jurišić predstavlja sorte šećerne repe

'Vrhunska genetika i najviši standard kvalitete sjemena naših hibrida i sorti koje smo do danas postigli, rezultat su dugogodišnjeg rada na selekciji i oplemenjivanju bilja. Stoga se u proizvodnji 2015. godine nadamo nastavku plodne i dugoročne suradnje, bogate vrhunskim rezultatima. Neka KWS hibridi nove generacije i na vašim gospodarstvima pokrenu eru napretka i uspjeha.'.

Nove sorte za novu godinu!

Za sjetvu u 2015. godini KWS je prisutnima ponudio 9 sorata šećerne repe vrhunske kvalitete: Terranova, Colonia, Serenada, Marianka, Natura, Bruna, Severina, Jadranka te novu sortu na koju je stavljen poseban naglasak - Steffka.

30cm korijena sorte Steffka

Sorta Z tipa koju odlikuju vrlo rano klijanje, snažno nicanje i vrlo jaki početni porast, zasigurno će privući pozornost naših poljoprivrednika. Steffka je sorta visokog prinosa korijena, vrlo visoke digestije, visokog prinosa šećera, niskog sadržaja kalija, natrija i alfa amino dušika te je pogodna za rane do srednje rokove vađenja. Ima iznimno visoku tolerantnost na Rhizomaniu i Cercosporu koja je ove godine uzgajivačima zadala dosta brige.

Na problematiku ovogodišnjeg uzgoja, ponajviše uzrokovanu vlažnim vremenskim prilikama, nadovezao se prof.dr.sc. Andrija Kristek sa Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Osim Cercospore, ove godine problem je bio i jak napad glodavaca, koji su uspjeli preživjeti slabiju zimu.

Uslijedilo je izlaganje predstavnika šećerana koji su iznijeli rezultate proizvodnje u 2014. godini pa su tako Sladorana Županja d.d., Tvornica šećera Osijek d.o.o. i Viro d.d. Tvornica šećera Virovitica predstavili svoje rezultate. Naglasili su odličan prinos, vrlo visok, što godinu čini vrlo posebnom, no ono što umanjuje vrijednost prinosa je pad digestije šećerne repe što šećeranama povećava troškove proizvodnje i na taj način utječe na cijenu otkupa repe.

Predstavljeni i kukuruz te strne žitarice

Osim o šećernoj repi, bilo je govora o novoj generaciji KWS kukuruza koju je predstavio direktor KWS Hrvatske, dr.sc. Darko Babić, dipl.ing.agr.

Darko Babić predstavlja kukuruz za 2015.

'Sjeme je najvažniji preduvjet za uspjeh u poljoprivrednoj proizvodnji. U skladu s time KWS teži prema razvoju hibrida i proizvodnji sjemena kukuruza vrhunske kvalitete koje će omogućiti da se s poljoprivrednikom postignu zajednički uspjeh i rast.' rekao je Babić nadodajući kako su posebno ponosni na dva nova vrhunska hibrida kukuruza Balasco (FAO 410) i Konfites (FAO 450) jer smatraju da će im upravo oni osigurati prisutnost na više od 100.000 ha proizvodnih površina pod KWS usjevima u Hrvatskoj.

Nakon njega uslijedilo je i predstavljanje sortimenta strnih žitarica, za čega se opet pobrinuo Dražen Jurišić.

Nakon predavanja druženje se nastavilo u ugodnoj atmosferi Nacionalnog restorana hotela Aquapolis, nakon čega je uslijedilo kuglanje te kupanje u bizovačkim toplicama! Ispod teksta naći ćete prilog Slavonske televizije o ovom događaju.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

KWS Sjeme d.o.o. Darko Babić Dražen Jurišić Claus Hoeck Hrvatska industrija šećera Šećerna repa KWS sorte šećerne repe KWS sorte kukuruza Andrija Kristek Bizovac Hotel Aquapolis KWS Balasco KWS Confites KWS Steffka


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]