Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam OPG-ova
  • 23.10.2020. 17:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

3. Sajam OPG-ova, riznica kreativnih proizvoda i neobičnih noviteta

Imamo priliku na 35 štandova prikazati kako je fakultet otvoren za suradnju. Tu su poljoprivredni proizvođači iz naše Alumni udruge bivših studenata, a što je vrlo bitno sajam je i humanitarnog karaktera pa za Udrugu Rijeka ljubavi prikupljamo proizvode koji će biti donirani potrebitima, rekao je dekan Krunoslav Zmaić

Foto: Renata Prusina
  • 369
  • 257
  • 0

Sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, ovaj put kao dio programa proslave 60. obljetnice djelovanja ove institucije, održan je danas treću godinu zaredom. Ove godiine na novoj lokaciji jer su zbog epidemiološke situacije štandovi bili smješteni na otvorenom, ispred zgrade FAZOS-a.

No time dojam šarmantne "fakultetske tržnice" nimalo nije umanjen, naprotiv, šareni štandovi i živopisna događanja pored velebne suvremene zgrade fakulteta stvorili su 'skladni nesklad' i dali cijelom događaju neku novu dimenziju.

Poljoprivredna proizvodnja i znanost - formula za uspjeh

Sajam nije izgubio svoju bit, a ove je godine dobio i humanitarni karakter, kao što je na otvorenju istaknuo dekan prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić.

Čak 35 štandova s domaćim proizvodima ispred zgrade FAZOS-a

"Imamo priliku na 35 štandova prikazati kako je fakultet otvoren za suradnju. Tu su poljoprivredni proizvođači iz naše Alumni udruge bivših studenata, a što je vrlo bitno, sajam je i humanitarnog karaktera pa za Udrugu Rijeka ljubavi prikupljamo proizvode koji će biti donirani potrebitima. Na ovaj način pokazujemo naš društveni i humani karakter.

Sajam nije propustila posjetiti ni Silva Wendling, pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, koja je naglasila zašto je važna suradnja znanosti i poljoprivrednika.

60 godina FAZOS-a, lučonoše agronomske struke u cijeloj istočnoj Europi

"Poljoprivreda je osnova našeg gospodarskog razvoja i imamo sve potrebno da bismo je mogli razvijati. A naročito nam je važna suradnja s fakultetima jer bez znanosti jako teško može ostati održiva i postići uspjehe koje očekujemo. Nadamo se da će naše znanstvene institucije omogućiti da se riješe svi problemi s kojima se naši proizvođači susreću”, rekla je pročelnica koja većinu izlagača poznaje iz raznih županijskih projekata.

Tekuće voće 

Mnogi se već mogu nazvati stalnim izlagačima ovog mladog sajma, a neki su došli i prvi put pa čak i iz drugih županija, poput članova OPG-a Lisjak iz Međimurja. Bave se ekološkim uzgojem borovnica, no većina njihovih voća se popije. Naime, izložili su liker, džin i pivo od tog bobičastog voća, uz pekmez, preljev s kakaom i borovnicama, sirupe te slatko ljuti umak od borovnica.

Na OPG-u Lea Lisjaka godišnje uzgoje i do 5 tona eko borovnica

Tekuće proizvode nudili su i na štandu OPG-a /destilerije Bijeli gusak.

"Supruga je doktorantica na FAZOS-u, došli smo iz Đakova, ekološki smo proizvođači voća, imamo 6,5 hektara vlastitog nasada kojim dominira šljiva. Odlučili smo da nećemo poslovati kao mnogi u Hrvatskoj i kukati nakon svake berbe kako nam nitko nije otkupio voće,. Zato smo otvorili malu destileriju te smo svoj brend pozicionirali ne samo kod nas nego i u Europi", rekao je Emerik Pišl, nositelj OPG-a.

Treći sajam OPG-a održan je u ozračju proslave 60 godina fakulteta

Proizvode voćne rakije od dunje, šljive, višnje, kruške, jabuke, kao i likere, a od ove godine su ponudu pojačali džinom. "Tu smo se prilagodili trendu. Voćna rakija je kraljica alkoholnih pića, ali trend je takav da nišom alkoholnih pića sada dominira džin. On je ono što ljudi traže i mi im ga rado nudimo", dodao je i najavio još noviteta – votku i akvavit, piće sjeverne Europe.

Liker od lubenice, čvarci od kozjeg sira, ocat od kupine i lavande...

A ljubiteljima voćnih rakija i likera dobro je poznat i OPG Pavičić iz Petrijevaca. Njihova pića pobjednici su brojnih natjecanja, a ponudu su upotpunili likerom od kajsije i rakijom od bijele šljive. Nisu se tu zaustavili pa trenutačno traje fermentacija novog proizvoda – likera od lubenice koji će se moći kušati na idućem sajmu.

Zapravo, razgledavajući ponuđeno, stječe se dojam kako je ovaj sajam pun kreativnih proizvoda i neobičnih noviteta. Toj kategoriji bez sumnje pripadaju i čvarci od kozjeg sira iz OPG-a Jovanović.

"Htjeli smo nešto novo, prepoznatljivo, a kako se bavimo proizvodnjom proizvoda od kozjeg mlijeka, pala mi je na pamet ideja o ovakvim čvarcima. Postupak je bez ikakve termičke obrade, uz dodatak začina, a kada proizvod patentiramo otkrit ću i recept”, rekao je Željko Jovanović.

Kreće drugi promotivni seminar novog studija ICT u poljoprivrednim znanostima

Dodao je kako je kozji sir svojom prhkom teksturom i okusom savršen za ovaj neobičan proizvod. Ni proizvodi OPG-a Picek, njihovog brenda "Mala vidrica” ne mogu se nazvati običnima. Naime, tamo se bave permakulturom i stvaraju proizvode prema recepturama iz srednjeg vijeka. Od početka uzgoja do kraja proizvodnje, proizvodi su ekološki i minimalno obrađivani. U ponudi su im kompoti, džemovi, ajvar, sataraš, razni sirupi, medni maslačak, čajevi, voćni namazi, a ocat od kupine i lavande, delikatesni je proizvod koji nudi još samo pet proizvođača u cijeloj Europi.

'Ljuta Šokica' marljivih srednjoškolaca

Nezaobilazan je bio i štand osječke Poljoprivredne i veterinarske škole koji je osim izvrsnih proizvoda nudio i nadu da naša poljoprivreda ima budućnost. Učenici i profesori te škole izložili su proizvode koje sami uzgajaju i obrađuju u sklopu svoje učeničke zadruge.

Zadovoljni su bili i organizatori i proizvođači 

"Zbog koronavirusa kao da smo još više uvidjeli koliko je poljoprivreda značajna i da je prehrana najvažnija pa smo se bacili u još veću proizvodnju. Izložili smo pekmeze od raznih vrsta voća, čajeve, vinski i jabučni ocat, presadnice cvijeća i naš originalni proizvod "Ljutu Šokicu", mljevenu papriku u soli koja je pikantni dodatak kuhanim jelima”, rekao je Marin Marić, profesor strukovnih predmeta.

Osim dobrih proizvoda, uz sunčano vrijeme, na sajmu je vladalo i dobro raspoloženje pa su FAZOS-ovci na zaista dobar i uspješan način zatvorili ovotjedno obilježavanje svoje obljetnice.


Fotoprilog


Tagovi

Sajam OPG-ova FAZOS Krunoslav Zmaić Silva Wendling OPG Lisjak OPG-a /destilerija Bijeli gusak OPG Pavičić OPG Jovanović Poljoprivredna i veterinarska škola


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]