Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Branje maslina
  • 19.10.2021. 16:30
  • Splitsko-dalmatinska, Postira

4. Svjetsko prvenstvo u berbi maslina: Izrael i Poljska najbolji, Hrvatska sedma

Na ovogodišnjem Prvenstvu natjecalo se deset timova. Za branje je svaka država mogla imati samo jednu ekipu, odnosno reprezentaciju, a činile su ju dvije žene i dva muškarca.

Foto: Facebook/ Postira Tourist Board
  • 193
  • 21
  • 0

Timovi iz Poljske i Izraela pobjednici su ovogodišnjeg 4. Svjetskog prvenstva u branju maslina koje se ovog mjeseca održalo u Postirama, na Braču. 

U neizvjesnom natjecanju, vaga je kod oba natjecatelja pokazala istu količinu, točnije 48,6 kilograma. Samo 1,4 kg manje u svojim kašetama imala je reprezentacija Južnoafričke Republike, a treći je bio tim iz Rusije koji su na vagu donijeli 43,4 kg, prenosi oliveoiltimes

"Iako je konkurencija bila jaka i svi su željeli pobijediti, ovo je natjecanje na kojem je najvažnije sudjelovati i zabaviti se. Atmosfera je bila prijateljska, a domaćini fantastični“, rekao je Ortal Elbaz, kapetan izraelskog tima.

Na ovom jedinstvenom maslinarskom prvenstvu koje se, nakon jednogodišnje Covid pauze, sada održalo po četvrti put, nastupilo je deset timova. Za branje je svaka država mogla imati samo jednu ekipu, odnosno reprezentaciju, a činile su ju dvije žene i dva muškarca. Branje se odvijalo ručno "u sakete" tj. maslinarske pregače.

Kapetan poljskog tima Karol Podborozny otkrio je tajnu njihovog uspjeha. "Iako u Poljskoj nemamo masline, imamo puno vrijednih ljudi. Mislim da je u tome tajna. Ali vrlo smo ponosni što dijelimo titulu s maslinarskom velesilom kao što je Izrael“, istaknuo je. 

Hrvatska zauzela sedmo mjesto

Hrvatska reprezentacija, koju su ove godine činili kapetan Neno Belan, kolegica mu pjevačica Zorica Kondža, glumica Nives Ivanković i proslavljeni alpinist Stipe Božić, zauzela je sedmo mjesto u ukupnom poretku.

Dosadašnji svjetski prvaci, Crnogorci, morali su u zadnji čas otkazati nastup zbog samoizolacije članova tima. Ipak, na Brač je stiglo dvoje članova, podržati događaj i podijeliti par savjeta. 

Hrvatska s kapetanom Belanom zauzela sedmo mjesto (foto: Facebook/ Postira Tourist Board)

Na natjecanju kojem je osnovni cilj promocija otočkog i postirskog maslinarstva, kao i druženje, razmjena iskustva i upoznavanje maslinarske tradicije različitih zemalja, sudionici su se osim u branju, nadmetali u još jednoj disciplini – kvizu. 

Najuspješniji  se ovdje pokazao međunarodni tim digitalnih nomada, sastavljen od članova iz Engleske, Walesa, Nizozemske i Sjedinjenih Američkih Država/Japana te s trenericom iz Australije.

"Ova nagrada pokazuje da nam glave bolje rade nego ruke“, našalio se Rob Schubert iz Nizozemske. 

Nagrada Creative Tourism Network

Organizatori ovoga događanja su Turistička zajednica i Općina Postira te postirska Poljoprivredna zadruga, a koliko je on jedinstven i uspješan, pokazala je i prestižna nagrada međunarodne organizacije Creative Tourism Network za najbolje kreativno iskustvo u turizmu 2019. godine.

Njihov stručni žiri je između 160 prijava i događanja odlučio kako je upravo Svjetsko prvenstvo u branju maslina najkreativnije i prvo događanje takve vrste u svijetu koje na inovativan i kreativan način čuva stoljetnu tradiciju toga kraja te ju približava domaćem stanovništvu i brojnim turistima.

"Uvijek se jako veselimo ovome događaju, a ove godine smo se zbog prošlogodišnje pauze veselili duplo",  rekla je Ivana Jelinčić, direktorica TZ Postira.

Inače, sve masline koje su prikupili timovi postavljene su za preradu u ekstra djevičansko maslinovo ulje prema regionalnoj certifikaciji zaštićene oznake izvornosti (ZOP).


Fotoprilog


Tagovi

Svjetsko prvenstvo Branje maslina Izrael Poljska Kviz Creative Tourism Network


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.