Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manifestacije
  • 03.09.2013.

46. iločka berba grožđa

Cilj ove manifestacije je i očuvanje tradicije i običaja vezanih uz vinogradarstvo, vinarstvo i etnologiju

  • 367
  • 34
  • 0

U vinogradima Iločkih podruma na Vukovu proteklog se vikenda itekako slavilo. Razlog je dobro znani, 46. iločka berba grožđa, gospodarska, kulturna i sportska manifestacija koja se ove godine održava od 31. kolovoza do 8. rujna. Iločka berba grožđa održava se od 1962. godine, a proizašla je iz starog srijemsko-slavonskog običaja okupljanja pučana u vrijeme početka berbe sa svrhom čuvanja vinograda i slavljenja dobre godine - pudarine.

Osim podsjećanja na nekadašnja vremena i navade Iločana, cilj organiziranja ove manifestacije je i očuvanje tradicije i običaja vezanih uz vinogradarstvo, vinarstvo i etnologiju, ali i povezivanje vinogradara, obrtnika, poduzetnika i drugih, radi razmjene stručnih znanja i iskustava, promocije kvalitetnih iločkih vina i domaćih proizvoda Slavonije i Srijema i obogaćivanje turističke ponude. Naime, od davnih vremena Iločani su slavili početak berbe grožđa i vinogradima. Nekada su to činili u svojim vinogradima i obiteljima, a 1962. godine utemeljena je manifestacija iločka berba grožđa te je taj običaj, moglo bi se reći, "institucionaliziran", a godinama je postao i prepoznatljiv diljem Hrvatske kao nešto što asocira na Ilok i iločki kraj.

Ilok i vino nerazdvojni su već više od dva tisućljeća. Iločko vinogorje dar je božanski pa su i vina u Iloku takva - vrhunske kvalitete, mirisa i okusa. Između iznimnih klimatskih uvjeta i vina stoji čovjek: vinogradar, radnik, Srijemac koji tijekom cijele godine „služi“ vinogradu da bi kasnije u svom podrumu odnjegovao proizvod koji gostoljubivo nudi svim posjetiteljima. Zanimljivo je to što su u Iloku vinski podrumi smješteni u gradu. U gotovo svakoj ulici nalazi se barem jedna vinarija-podrum. Vinogradi se, pak, nalaze na svim okolnim brežuljcima. Ta kombinacija kreirala je posebnu vinsku rutu koju možete vrlo jednostavno obići, ali, naravno, otići i do vinograda i vidikovaca koji su svuda uokolo. Jedna od najboljih vinogradarskih pozicija u Hrvatskoj nalazi se na predjelu pod imenom Principovac nadomak središta Iloka. Na tom mjestu, prepoznatom posebno u vrijeme kneževa Odescalchi, nalaze se plantažni vinogradi i kompleks ljetnikovca s gospodarskim zgradama. S Principovca se pruža zadivljujući pogled na Ilok, Srijem i Bačku.

Do današnjih dana Iločka berba grožđa prerasla je u manifestaciju etno-gastro-vinsko-zabavnog karaktera i privlači sve veći broj gostiju i posjetitelja različitih programa. Glavni dio programa održava se vikendom, s dnevnim i večernjim kulturno-zabavnim sadržajima, u programima koje posjeti oko 7000 posjetitelja. Središnja događanja na programu su u subotu, 7. rujna, a počinju svečanim otvaranjem na ljetnoj pozornici u tvrđavi gdje će u večernjim satima nastupiti KUD-ovi Kadarka iz Mađarske te Julije Benešić i Ljudevit Štur iz Iloka, Dječji duo harmonika i klavijature, čika Đuka i renesansna skupina Agram. Uslijedit će vatromet i koncert klape Iskon i tamburaškog sastava Gazde. Večer ranije na istoj je pozornici koncert Crvene jabuke.

Vrijedi spomenuti da će se 28. i 29. kolovoza na FilmoVinu, koji se također održava u sklopu 46. iločke berbe grožđa, prikazati nekoliko filmova s Vukovarskog filmskog festivala, jednako kao i 1. rujna. Tko će pak za vrijeme trajanja manifestacije htjeti posjetiti Muzej grada Iloka u dvorcu Odescalchi., 31. kolovoza od 11:00 do 18:00 sati održava se Dan otvorenih vrata, pa je ulaz besplatan. Održat će se i tradicionalni stručni vinarsko-turistički skup. U sklopu manifestacije su i prigodna filatelistička izložba i sajam antikviteta, likovne radionice za djecu o temi berbe grožđa, kao i športska zbivanja poput međunarodnog natjecanja u udičarenju, streljačkog natjecanja i šahovskog festivala.


Tagovi

Iločka berbe grožđa Ilok Pudarina Vinogradi Grožđe Običaji Vino Manifestacija 1962 Program Principovac Iločka berba grožđa Vinogradarstvo


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P