Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomurski sejem d.d.
  • 23.07.2018. 12:00

56. Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam AGRA 2018. - sajam za nove generacije

Poseban naglasak sajam AGRA ove godine stavlja na mlade u agrobiznisu, generacijsku obnovu, digitalizaciju, inovativnost, znanje i umrežavanje.

Foto: Vedran Stapić
  • 4.059
  • 393
  • 1

Poljoprivredno prehrambeni sajam AGRA kao najvažniji međunarodni sajam u ovom dijelu Europe, na dodiru Slovenije s Austrijom, Mađarskom i Hrvatskom, i ove godine, od 25. do 30. kolovoza, u svojoj 56. izvedbi potvrdit će svoj značaj. Poseban naglasak AGRA ove godine stavlja na mlade u agrobiznisu, generacijsku obnovu, digitalizaciju, inovativnost, znanje i umrežavanje.

Istaknut će se, najavljuju iz Pomurskog sejma, cjeline kao što su: hrana iz naše okoline, ekološka poljoprivreda, organski proizvodi za gastronomiju, održivo gospodarenje šumama, kao i poljoprivredna mehanizacija za visoko učinkovitu i održivu poljoprivrednu proizvodnju.

Sajam AGRA posjetit će brojni ministri kao i gospodarska izaslanstva iz Europe i svijeta. Najznačajnije slovenske institucije predstavit će se na poslovnim B2B susretima i sajamskim prezentacijama. Država partner ove godine je Makedonija koja ovim nacionalnim nastupom omogućuje svojim izlagačima – predstavnicima makedonske poljoprivrede, gospodarstva i turizma uspostavu novih veza i kontakata, ciljanih poslovnih susreta kao i najširu promociju pred 120.000 posjetitelja sajma iz Slovenije i šireg međunarodnog područja.    

Naglasak je na mladim poljoprivrednicima 

Uz Makedoniju koja je zemlja partner, predstavit će se i Austrija, Hrvatska i Mađarska, Indija i Poljska. Ukupno, na sajmu AGRA predstavit će se preko 1.800 izlagača iz 36 država na prostoru površine 71.300 m².

"Dan prije otvaranja sajma održat će se skupština i radni zbor CEJE - Europske udruge mladih poljoprivrednika, koja će se nastaviti na zajedničkoj konferenciji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije. Zaključci konferencije bit će predstavljeni prilikom otvaranja sajma. Sajam tradicionalno otvara predsjednik Republike Slovenije u nazočnosti ministra poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije, ministara i ministarskih izaslanstava Europske unije, predstavnika veleposlanstava i drugih visokih predstavnika gospodarstva i politike iz Slovenije, Europe i svijeta.

Na sajmu će se predstaviti 1.800 izlagača iz 36 zemalja

Na sajmu će nove vizije biti nadograđene vrhunskim eksponatima izlagača s područja poljoprivrede i prehrane među kojima će se naročito isticati pametni IT priključci i uređaji za ratarstvo, voćarstvo, hortikulturu, stočarstvo i vinogradarstvo. Predstavit će se vodeći svjetski brandovi poljoprivredne i šumarske mehanizacije, nova oprema i sredstva za proizvodnju hrane na ekološki prihvatljiv način, vrhunski proizvodi, jela i vina prehrambeno prerađivačke industrije kao i proizvodi iz dodatnih djelatnosti OPG-ova", najavljuju organizatori.  

Na sajamskim prostorima, s izložbama, savjetovanjima i stručnim događanjima predstavit će se najznačajnije državne, komorske, gospodarske i strukovne organizacije i institucije. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane svakodnevno će predstavljati inovativne mlade poljoprivrednike. Nakon što je u program svjetskih dana uvršten i Svjetski Dan pčelara, velika pažnja na sajmu, naglašavaju, posvetit će se tradiciji i razvoju pčelarstva.  

Na sajmu će se govoriti o problematici uništavanja invazivnih biljaka, promovirat će se Europsko inovacijsko partnerstvo, a također se na interaktivan način predstaviti zajednička poljoprivredna politika nakon godine 2020. Zajedno sa savezom seoske mladeži Slovenije priprema se seminar europskih mladih poljoprivrednika gdje će se dati poseban naglasak na različite financijske instrumente za razvoj turizma u ruralnim područjima.

Nezaobilazni sudionici u nacionalnom i međunarodnom strukovnom povezivanju su Zadružni savez Slovenije i Poljoprivredno šumarska komora Slovenije, Gospodarska komora – Komora poljoprivredno prehrambenih poduzeća, te Obrtnička komora Slovenije. Zavod za šumarstvo Slovenije će u duhu Europske godine kulturne baštine, u izložbama i stručnim savjetovanjima prezentirati kakav bi trebao biti kulturni odnos prema šumama. Također, Zavod će organizirati 20. natjecanje drvosječa - vlasnika šuma. Na sajmu će se, već tradicionalno, predstaviti i obrazovni sustav Slovenije u području poljoprivrede i prehrane.

Izgradnja pčelinjeg hrama 

"Stručne izložbe životinja imaju dugu tradiciju na sajmu AGRA. Organizirat će se izložbe najraširenijih slovenskih domaćih životinja u stajama, s atraktivnim prikazom istih na prostoru manježa. Tradicionalno, bit će vrlo bogata izložba goveda, konja, prasadi, stoke sitnog zuba, malih životinja i riba s naglaskom na ulogu mladih poljoprivrednika, nasljednike poljoprivrednih gospodarstava. Kao posebna zanimljivost, biti će predstavljeni konji u sportskoj ulozi s preskakanjem prepreka, kao i u rekreativnom (terapeutskom) jahanju za djecu", dodaje se u najavi.   

Rascvjetani nasadi biljne proizvodnje u pokusnom vrtu u prvi će plan staviti pčelarstvo. Tu će biti organizirane zanimljive radionice i vođeni pregledi na centralnom sajamskom vrtu, na permakulturnom i oglednom vrtu kao i na trajnim nasadima hmelja, slovenskog izbora trsova, starih sorata jabuka, kao i u šumsko – parkovnom nasadu. Na Poligonu Zeleni dragulji prirode bit će prikazana sadnja i sijanje medenih biljaka, konoplje za industrijske, prehrambene i zdravstvene namjene te lana kao stare biljke koja ne smije otići u zaborav.

Vrhunska mehanizacija i priključci neizostavni su dio sajamske manifestacije 

Pokraj permakulturnog vrta i kućice od slamnatih bala, održivu proizvodnju hrane i održivu gradnju promovirat će Društvo za permakulturu Slovenije i Udruga za gradnju sa prirodnim materijalima. U čast uspješne realizacije slovenske inicijative za Svjetski dan pčela, na sajmu se već gradi pčelinji hram, u kojem će biti predstavljene pčelinje košnice i apiterapija.

"Ukupna sajamska događanja bit će u velikoj mjeri obojena novim idejama i najboljim praksama mladih poljoprivrednika. Na posebnoj tržnici, na degustaciju i prodaju bit će ponuđena njihova vina i ostali proizvodi, koji su rezultat dodatnih djelatnosti na gospodarstvima.  Mladi poljoprivrednici imat će priliku sastati se s kolegama i stručnjacima na mnogim tematskim predavanjima i strukovnim druženjima. Savez seoske mladeži Slovenije na svojim izložbenim prostorima objašnjavati će posjetiteljima šta sve se nudi kao pomoć mladim poljoprivrednicima, kroz svoje prezentacije predstaviti će najuspješnije mlade poljoprivrednike kao i mnoge druge zanimljive djelatnosti za djecu i mladež. Također, proglasiti će naj traktor godine po izboru mladih poljoprivrednika", najavljuju.  

21. Međunarodni sajam ambalaže

Tradicionalno, na sajmu se održavaju stručni skupovi, predavanja i okrugli stolovi koji obrađuju aktualne teme iz područja poljoprivrede i prehrambene industrije. Slovenski zastupnik u EU parlamentu će u suradnji sa svojim kolegom iz Mađarske predstaviti projekt "Pametno selo za pametnu Europu - za svjetliju budućnost sela" Mariborska razvojna agencija/Enterprise Europe Network organizira kooperacijski susret MEET4BUSINESS AGRA 2018 koji će omogućiti već prije prijavljenim poduzećima sastanke i uspostavu kontakata kao i razmjenu iskustava sa poslovnim partnerima iz Slovenije i svijeta.

Pčelarski savez Slovenije priprema okrugli stol o mladim pčelarima i o važnosti mladih nasljednika za razvoj pčelarstva u Sloveniji. Na sajmu će se sve zajedno održati 150 poslovnih, stručnih, strukovnih, natjecateljskih i zabavnih događaja, koji će se odvijati kroz sve vrijeme održavanja sajma. Posjetitelji će u Vinskom hramu moći degustirati nagrađena vina na Vino Slovenija, Gornja Radgona, probati jela iz Agrine kuhinje koja su nagrađena na međunarodnom ocjenjivanju kvalitete prehrambenih proizvoda AGRA. Na Agrinoj tržnici moći će se kupiti domaće delicije i proizvodi. Posjetitelji će se moći okrijepiti s lokalnim i regionalnim kulinarskim specijalitetima, a na ponudi je i biološko certificiran meni.

Kraj kolovoza planirajte za odlazak u Sloveniju 

"Bienalno, na sajmu AGRA održava se i 21. Međunarodni sajam ambalaže, tehnike pakiranja i logistike INPAK kao i izložba proizvoda koji su sudjelovali na ocjenjivanju "37. Slovenski Oskar za ambalažu“  Sajam AGRA je pravo mjesto za izlagače INPAK-a gdje mogu kvalitetno iskoristiti poslovnu priliku i ponuditi svoja rješenja za pakiranje i ambalažiranje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostalim izlagačima. 

Svake godine sajam AGRA zaokuplja veliku medijsku pozornost. Tu se akreditira 230 novinara iz Slovenije i inozemstva, koji o događanjima na sajmu javljaju u preko 800 raznih priloga. Preko 95% izlagača ocjenjuje sajamski nastup kao uspješan a tu ocjenu potvrđuje i kontinuitet njihovog dolaska i sudjelovanja na sajmu", zaključuje se u najavi. 


Fotoprilog


Tagovi

AGRA Sajam Slovenija Gornja Radgona


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]