Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Češka manifestacija u Hrvatskoj
  • 31.07.2014. 14:55

57. češke žetvene svečanosti u Hrvatskoj

Češke žetvene svečanosti dočaravaju tradicionalne poslove i običaje vezane uz spremanje uroda te njeguje folklor, pjesme i plesove matične zemlje. Ove godine sudjelovalo je 30 čeških beseda sa 1.100 sudionika.

  • 149
  • 6
  • 0

U Kaptolu, nedaleko Požege, 19. srpnja 2014. godine održane su 57. češke Žetvene svečanosti. Prvi puta organizirane su 1955. godine. Ovo je najveća manifestacija Čeha u Hrvatskoj, održava se svake druge godine, a privuče i nekoliko tisuća posjetitelja, što je bio slučaj i u Končanici 2012. te prije toga u Daruvaru 2010. godine. U kaptolsku Zlatnu dolinu, između ostalog poznatu i po proizvodnji grožđa, duhana i suncokreta doputovalo je 1.100 sudionika iz svih dijelova Hrvatske, a najudaljeniji su bili iz Rijeke, Osijeka i Slavonskog Broda.

Prezentacija starih žetvenih običaja

Česi nastanjeni u ovoj općini vjerno čuvaju običaje i tradiciju predaka, što su prezentirali kroz jednodnevnu maifestaciju starih žetvenih običaja. Prikazan je tako nastanak kruha od zrna do finalnog proizvoda, a posjetitelji su mogli vidjeti stare strojeve koji su se nekada koristili u žetvi, konje i alegorijska kola. Organizirana je i povorka u kojoj su ponosno istaknute različite narodne nošnje, a upriličen je i sajam, misa te izložba na kojoj su posjetitelji mogli razgledati dokumente, knjige i druge predmete kao dokaz, da su se Česi u taj kraj doseljavali od polovine 19. st.

Od 31 češke besede na žetvenim svečanostima je sudjelovalo njih 30. Domaćini, kaptolska češka beseda, po peti puta se okušala u pripremi obžinaka. Već tradicionalno u povorci i programu sudjeluju i gosti iz Češke republike te nekoliko hrvatskih društava.

Bogata povorka

Proslava uspješno obavljene žetve dočarava tradicionalne poslove i običaje vezane uz spremanje uroda te njeguje folklor, pjesme i plesove matične zemlje. Povorku su predvodili konji, a slijedilo je 14 alegorijskih kola koja su prezentirala proizvodnju žitarica - od oranja, pripreme tla, sijanja, košenja i vezanja do vršidbe i čišćenje zrna na starinski način, ukrašeno majsko drveće te žena sa kruhom i solju. Prikazano je i mljevenje zrna na kamenom mlinu te pečenje kruha i kolača u krušnoj peći. Na samom kraju povorke, prikazana je češka pivnica u kojoj se slavila uspješna žetva. Ukupno je sudjelovalo 21 folklorno društvo, 22 glazbene grupe te 10 konja, a konjskom zapregom provozao se i gradonačelnik kaptola, Mile Pavičić sa suprugom.

Staročeški sajam

Sajmovi se na obžinkama održavaju od 2008 godine, a prije toga obično su se organizirale izložbe peciva. Ove godine na sajmu su sudjelovale besede iz Končanice, Lipovca, Međurića, Lipovljana, Nove Gradiške, Dežanovca i Doljnih Sređana. Svoje proizvode izložila su i novinarska ustanova Jednota iz Daruvara te Udruga vinogradara, vinara i voćara iz Kaptola, a Češka beseda, organizatorica obžinaka, na sajmu je imala štand sa promotivnim materijalom. Nije ničega nedostajalo - štandovi su bili puni peciva i čeških slastica, ali i starih predmeta i alata. Neke besede su prezentirale rukotvorine, česi iz Međurića pokazali su stare zanate poput brušenja kose, popravka grablji, te izrade "povřísla".

Zabavni program

Večernji program trajao tri i pol sata i na njemu su se prezentirale se 24 folklorne i 19 glazbenih grupa, a pučko veselje nastavilo se do jutarnjih sati. Među 200 gosti bio je veleposlanik Češke republike u Hrvatskoj, Matin Košatka, župan Požežsko-slavonske županije, Alojz Tomašević, doministar kulture, Berislav Šipuš, predsjednik Čehoslovačkog instituta za vanjsku politiku (ČSÚZ) Jaromir Šlápota te zastupnik za češku i slovačku manjinu u Hrvatskom saboru, Vladimir Bilek.


Povezane biljne vrste

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Obžinke Alegorijska kola Kaptol Konji Stari zanati Sajam Povorka Česi Žetvene svečanosti Zlatna dolina Proizvodnja grožđa Duhan Suncokret Kruh Običaji Stari strojevi Češke besede Tradicija Žitarice Krušna peć Mile Pavičić Folklorno dr


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]