Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAZOS
  • 22.10.2020. 21:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

60 godina FAZOS-a, lučonoše agronomske struke u cijeloj istočnoj Europi

Svjesni snage, ali i svojih slabosti, spremni smo usvojiti ključne europske razvojne odrednice i kriterije bez straha od gubitka vlastitog identiteta, rekao je dekan prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić na svečanoj sjednici povodom vrijedne obljetnice.

Foto: Renata Prusina
  • 550
  • 213
  • 0

Svečanom sjednicom proslave 60 godina Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek stavljen je poseban naglasak na ovu dojmljivu obljetnicu, koja se obilježava cijeli tjedan.

Sudionici sjednice svojim su riječima vješto oblikovali emocije i činjenice koje se provlače na svakom koraku FAZOS-a tijekom ovog svečanog tjedna, a lica uzvanika zrcalila su poštovanje prema toj instituciji – perjanici Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i njenoj respektabilnoj godišnjici.

Osvrt na časnu povijest i pogled u obećavajuću budućnost

U svom je govoru dekan prof. dr.sc. Krunoslav Zmaić, rekao da osjeća posebnu časti i odgovornost pogledati unatrag i odati počast svim dosadašnjim dekanima, profesorima, djelatnicima i studentima fakulteta.

"Želim im iskreno zahvaliti za svako dobro što su utkali u povijest naše časne i ponosne institucije. Najvažnije je da je FAZOS opstao i zadržao kontinuitet djelovanja čak i u najtežim vremenima. Naš pogled u budućnosti počiva na iskustvu nedjeljivosti nastavne, znanstvene i stručne djelatnosti. Svjesni snage, ali i svojih slabosti, spremni smo usvojiti ključne europske razvojne odrednice i kriterije bez straha od gubitka vlastitog identiteta”, rekao je dekan.

Vlado Guberac, danas rektor Sveučilišta, nekadašnji dekan ovog fakulteta i dekan FAZOS-a Krunoslav Zmaić

Podsjetio je da je u 60 godina postojanja fakultet prošao kroz različita gospodarska i društvena kretanja te da je u počecima bilo znatno manje studenata nego danas, no da ih je najviše bilo do 2000. godine – čak dvije tisuće, a danas ih je 1.380, na svim studijskim programima te uz 124 studenta na poslijediplomskom, specijalističkom i doktorskom studiju.

60 godina FAZOS-a: Monografija kao svjedočanstvo izvrsnosti i odolijevanja

"Fakultet je mijenjao i svoju unutarnju organizaciju i ustrojstva, prilagođavali smo se tržištu rada i mijenjali studijske programe. Uspjeli smo zaštititi dignitet struke i biti lučonoše agronomske struke, ne samo regionalno, nego i u cijeloj istočnoj Europi. Kao podstanari nakon Domovinskog rata radili smo u prostorima drugih sastavnica osječkog sveučilišta punih 15 godina, tek 2011. godine dobili smo novu zgradu, koja je zaista zgrada za 21. stoljeće”, rekao je dekan Zmaić.

Suvremenu zgradu prate i nove znanstvene spoznaje jer dugo se u toj znanstveno-obrazovnoj instituciji ne bave samo agrarom. Tako je i ovom prigodom dekan najavio novitete u studijskim programima poput nastave na engleskom jeziku – ICT u poljoprivedi u suradnji s osječkim Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT).

ICT u poljoprivredi: Novi diplomski studij izvući će maksimum iz Slavonije

"Želja nam je od iduće godine krenuti s novim programima koji će ići u smjeru poljoprivredne tehnike, obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i zelene infrastrukture”, otkrio je i zaključio: "S ponosom se možemo osvrnuti na put kojim smo prošli i na uspjehe koje smo ostvarili. Poštovanje, povjerenje i tolerancija temeljne su vrline na kojima moramo i dalje ustrajati i koje će, siguran sam, donijeti dodanu vrijednost svakom pojedincu i akademskoj zajednici u cjelini.”

Agronomima je budućnost zajamčena

Rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, prof.dr.sc Vlado Guberac, podsjetio je da je gotovo čitav svoj radni vijek proveo na FAZOS-u te je, govoreći o fakultetu istaknuo kako nije lako biti prvi i najstariji, no da je ujedno lijepo biti prvi i najstariji. Podsjetio je da je istok Hrvatske centar poljoprivredne proizvodnje, čemu ova institucija daje velik doprinos.

Svečana sjednica na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti 

"Vodeći dobru kadrovsku politiku i brigu o mladim ljudima, fakultet ide u dobrom smjeru. Agronomima je budućnost zajamčena, a drago mi je da je i Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo važnost struke pa već drugu godinu stipendiraju studente”, rekao je rektor Guberac.

Pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić istaknuo je da instituciju čine prvenstveno ljudi te da su mnogi profesori svojim radom stekli ugled i prepoznatljivost pa su i sami postali institucije i pridonijeli ugledu fakulteta.

"Sve ono što Ministarstvo čini u kreiranju mjera, zakona i propisa ima osnovni cilj – da svi stručnjaci iz područja agronomije i oni koji se bave poljoprivredom dobro žive od svoga rada. Stoga smo u suradnji sa Svjetskom bankom u završnoj fazi izrade strateškog dokumenta za razvitak poljoprivrede i naši ciljevi su razvijati proizvodnju, podizati razinu produktivnosti, razvijati ruralne prostore, poticati ulaganja u tehnologije i u inovacije. Tu je svakako ključna uloga i FAZOS-a”, kazao je Karalić napominjući da današnja proizvodnja mora biti visoko produktivna, istovremeno čuvati okoliš i prilagođavati se klimatskim promjenama te je nastavio:

10 tisuća kuna stipendije za studente Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek

"To su složene zadaće koje mogu realizirati mladi obrazovani ljudi. Zato podržavamo studente biotehničkih znanosti, o čemu svjedoči i naš sporazum koji smo sklopili s ovim fakultetom u sklopu projekta ''Slavonija, Baranja i Srijem'' te za ovu i iduću školsku godinu osigurali sredstva za stipendiranje studenata.”

I dugogodišnja rektorica osječkog Sveučilišta Gordana Kralik, bila je profesorica na ovom fakultetu

Fakultet je itekako značajan i za Osijek i za Osječko-baranjsku županiju. Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš istaknula je da je Grad svjestan tog značaja, a predsjednik županijske skupštine Dragan Vulin nazvao je FAZOS stožernom sastavnicom sveučilišta te važnijim od ostalih fakulteta.

"Na istoku Hrvatske, poljoprivreda koja veže prehrambenu i prerađivačku industriju naša je temeljna odrednica razvoja, što je prirodno s obzirom na zemlju koju imamo. Kao djelatnik FERIT-a zadovoljan sam što zajedničkim snagama idemo u nove izazove” rekao je Vulin i podsjetio da je Županija sufinancirala 107 stručnih i znanstveno-istraživačkih projekata FAZOS-a te im poželio još puno uspješnih godina u kojima će im OBŽ i dalje biti pouzdan partner.


Fotoprilog


Tagovi

FAZOS 60 godina Obljetnica Krunoslav Zmaić Vlado Guberac Krunoslav Karalić Dragan Vulin Žana Gamoš


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]