Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAZOS
  • 21.10.2020. 11:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

60 godina FAZOS-a: Monografija kao svjedočanstvo izvrsnosti i odolijevanja

Pokazali smo kroz koja je sve turbulentna vremena prolazio naš fakultet, kako se s njima nosio, istovremeno čuvajući dignitet struke. Kroz monografiju nije prikazana samo prošlost i sadašnjost, nego je donesena i naznaka budućnosti, rekao je dekan Krunoslav Zmaić.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 295
  • 294
  • 0

Ove godine najstarija sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, slavi šest desetljeća svog rada i postojanja pa su u povodu te obljetnice pripremili niz zanimljivih aktivnosti koje će se održavati ovog, kako su ga nazvali – svečanog tjedna. A da je ozračje zaista posebno osjetilo se i na predstavljanju monografije "60 godina Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek”, u edukacijsko-promocijskom atriju.

Monografiju, koja već i na prvi pogled svojom veličinom, ali i težinom kao da je utjelovila burnu i bogatu povijest ovog fakulteta, predstavili su dekan FAZOS-a prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić, ujedno i glavni urednik monografije te izvršni urednici: prof.dr.sc. Vlatka Rozman, prodekanica za međunarodnu suradnju, prof.dr.sc. Zvonko Antunović, prodekan za znanost i poslijediplomske studije i prof.dr.sc. Tihomir Florijančić, predstojnik Zavoda sa stočarstvo. Posebna gošća bila je prof. emerita Gordana Kralik, bivša dugogodišnja rektorica osječkog Sveučilišta.

Burna i bogata povijest 

"Pokazali smo kroz koja je sve turbulentna vremena prolazio naš fakultet, kako se s njima nosio, istovremeno čuvajući dignitet struke. Nije prikazana samo prošlost i sadašnjost, nego je donesena i naznaka budućnosti kroz misiju i viziju institucije. Bila mi je velika čast sudjelovati u pisanju tako kapitalnog djela jer tek kada se prikupe svi ti podaci postanemo svjesni koliko se fakultet razvijao, koliko je studenata i djelatnika kroz njega prošlo, koliko je snage i truda uloženo kroz znanstvene projekte i suradnju s međunarodnim institucijama, kako bi postao perjanica ovog sveučilišta”, rekao je dekan Zmaić.

Jedan od izvršnih urednika, prof.dr.sc. Zvonko Antunović, prodekan za znanost i poslijediplomske studije istaknuo je da su se zdušno prihvatili izrade monografije, uzimajući u obzir trendove vezane uz odlazak mladih u inozemstvo nakon školovanja.

Predstavljanje monografije Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (Foto: M. Berečić)

"Željeli smo pokazati da naš FAZOS ima važnu povijest i značaj za istočnu Hrvatsku te mogućnost profilirati se kao centar izvrsnosti za transfer znanja, ali i da vrijedi ostati i boriti se za ono u što se godinama ulagalo. Brojna su događanja obilježila ovih 60 godina, a najteže je bilo razdoblje Domovinskog rata kada je zgrada fakulteta razrušena, uništeni svi laboratoriji i malo se toga uspjelo sačuvati", rekao je i podsjetio da su se nakon toga kao feniks podignuli, stigla je nova krv, došle su nove generacije i donijele nova stručna iskustva, nove znanstvene spoznaje koje su ugrađene u ovu ustanovu.

Znanstvena ustanova koja živi s poljoprivredom

"Ostvarene su mnoge znanstveno-istraživačke suradnje s poslovnim subjektima, ostalim sastavnicama osječkog sveučilišta, institutima i fakultetima u Hrvatskoj i brojni međunarodni kontakti”, kazao je prodekan i naglasio kako je monografija projekt na kojem se mjesecima danonoćno radilo te je pohvalio rad svih koji su u njemu sudjelovali te zamolio, ako su koga slučajno izostavili, neka se ne ljuti jer će to sigurno u idućoj monografiji biti ispravljeno.

Zaključio je kako je FAZOS ustanova koja živi s poljoprivredom te izrazio nadu da će, nadalje šireći svoje spoznaje, postati istočnoeuropski centar za transfer znanja.

Prof.emerita Gordana Kralik na kraju promocije rekla je kako će unatoč iscrpnosti monografije, mnogo toga što nije moglo biti zapisano ostati nepoznato. Dio tih događaja ispričala je uživo ovom prigodom, ističući kako je od osnivanja do danas prijeđen dug put.

"Bila su to vremena borbe za devastirane zgrade i opstanka nastavne i znanstvene djelatnosti u neadekvatnim uvjetima pa čak i ideja za pretvaranje fakulteta u poljoprivredno veleučilište. Međutim, grupa nas profesora koji smo vodili osječko sveučilište smatrali smo da istočnoj Hrvatskoj studij agronomije ne može nitko oduzeti niti ga razvijati bolje od nas samih. Naša je upornost rezultirala, između ostalog i izgradnjom ove velebne zgrade i novom koncepcijom razvoja fakulteta. Kada se osvrnem unazad mogu reći – vrijedilo je!”, zaključila je profesorica Kralik.


Tagovi

FAZOS Monografija 60 godina fakulteta Krunoslav Zmaić Vlatka Rozman Tihomir Florijančić Gordana Kralik Zvonko Antunović


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner