Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatne jeseni
  • 09.09.2018. 12:00

9. Zlatne jeseni: U Širokom Polju opet pokazali raskoš i njegovanje tradicije svojih pradjedova

Konjogojska udruga "Široko Polje" organizirala je kulturnu manifestaciju "Zlatne jeseni" već devetu godinu zaredom.

Foto: Nikola Bosilj
  • 607
  • 113
  • 0

Široko Polje postaje sve više prepoznatljivo kao konjogojski kraj, a kulturna manifestacija "Zlatne jeseni" devetu godinu zaredom pokazuje da Širokopoljci nisu zaboravili na tradiciju i način života svojih djedova i pradjedova.

Kao i svake godine do sada, program se odvijao na terenu KU "Široko Polje". Sve je počelo okupljanjem sudionika, a nakon toga kreće svečana povorka. Ove godine je u povorci bilo dvadesetak zaprega te duplo više jahača, a koji su se mogli natjecati u utrci preciznosti, brzinskoj utakmici i tekličkom jahanju, nakon čega je uslijedila svečana večera.

Udruga osnovana početkom prošlog stoljeća

Konjogojska udruga "Široko Polje" osnovana je davne 1937. godine, kada su konjogojske udruge bile prava rijetkost, no za vrijeme Drugog svjetskog rata je nažalost ugašena. Ljudi su u to vrijeme držali konje u stajama za potrebe obrađivanja plodnih slavonskih polja, no dolaskom traktora i druge motorizirane tehnike, konja u stajama je s protekom vremena bilo sva manje.

Stol s peharima za pobjednike

Tradicija konjogojstva je u Širokom Polju u blizini Đakova, postojala "oduvijek“, no primarno su ekonomski razlozi doveli do toga da su krave u stajama zamijenile konje, no posljednjih nekoliko godina trend se promijenio.Udruga je 2010. godine ponovo počela s radom, a od desetak konja tada, danas ih već ima šezdesetak, što je zaista respektabilni broj za selo od nešto više od tisuću stanovnika. Vrijedi izvojiti Darka Peka, koji se već više od 40 godina bavi konjogojstvom, a trenutno drži čak 25 konja.

Planovi i ciljevi za budućnost

Udruga radi na organiziranju vlastitih manifestacija, ali i posjeti i nastupima u drugim mjestima u Hrvatskoj gdje se održavaju slične manifestacije, edukaciji o konjičkom sportu te na zajedničkom radu na usavršavanju konja lipicanske pasmine, no zasigurno je da velika većina članova udruge drži konje iz ljubavi.

"Moja ljubav prema konjima postoji još odmalena i svoje konje držim isključivo iz ljubavi, baš kao i ostali članovi udruge. Poticaji nisu loši, no opet nedovoljni da uspiju pokriti ni 10 mjeseci hrane za konje. Nedostatak financijskih sredstava je gotovo standardni problem u svim udrugama, no u planu su i prijave za sredstva iz EU fondova“, kazala je Đurđica Medovka, članica udruge.

Mladih u udruzi ima, no bilo bi ih i više da ne odlaze u inozemstvo kako bi nešto zaradili, no vjerujemo da će tradicija uzgoja konja u Širom Polju, ne samo opstati, već se i dalje razvijati u vidu novih manifestacija.


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Široko Polje Zlatne jeseni Đurđica Medovka Darko Pek Konjogojstvo Konjogojska udruga Široko Polje


Autor

Nikola Bosilj

Više [+]

Nikola je politolog iza kojega je i medijsko iskustvo. Kaže: svaki je dan u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]