Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomurski sejem
  • 03.06.2016. 09:00

Agra 2016: Sajam koji će zadovoljiti sve kriterije!

Brojne izložbe, degustacije, savjetovanja, aukcijske prodaje, natjecanja i zabavna događanja očekuju vas na Agri 2016.

  • 953
  • 44
  • 0

Agra će se svojim, već 54. ponavljanjem, potvrditi kao najvažniji međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam u susjednoj regiji Hrvatske, Austrije i Mađarske. Ove godine se posebna pažnja posvećuje Međunarodnoj godini mahunarki. Sajam će se održati od 20. do 25. kolovoza 2016. godine u Gornjoj Radgoni.

Na samom otvaranju sajma Ured za Slovence u inozemstvu će proslaviti 25 godina djelovanja i povezivanja sa Slovencima u svijetu. Tu će se predstaviti kulturne udruge Slovenaca iz Koroške (A), Porabja (Hu), Trsta (I) i Gorskog Kotara (RH). Na izložbenom prostoru MKGP Agroslomak će imati svoj štand, a u ponedjeljak 22.08.2016. svoj dan će obilježiti Porabski Slovenci.

Sajam poljoprivrede i prehrane Agra 2016!

Međunarodna suradnja

Država partner ove godine je Mađarska, koja će ove godine predstaviti ponudu svoje prehrambene industrije, kulinarike, turizma, te opremu za prehrambenu industriju, kao i poljoprivrednu mehanizaciju. Na sajmu će se predstaviti i druge države na skupnim prezentacijama; Srbija s Autonomnom pokrajinom Vojvodina, Bjelorusija, Austrija, Poljska te Međimurska županija i Županijska komora Sisak iz Hrvatske.

Bogata ponuda opreme, hrane i vina

Agra će predstaviti vrhunsku poljoprivrednu, stočarsku, vinogradarsku, voćarsku i šumarsku mehanizaciju, alate i opremu, hranu i vina, sjemena i sadni materijal, sredstva za gnojidbu, prehranu i zaštitu bilja i životinja, opremu za prehrambenu industriju, za vinarstvo i vinogradarstvo, proizvode za održivu gradnju i upotrebu obnovljivih izvora energije.

Bogata izložba poljoprivredne mehanizacije Agra 2015.

Važnu ulogu imat će slovenska prehrambena industrija, koja će pojedine prehrambene grane, kao što su prerada žitarica, vinarstvo i voćarstvo predstaviti na svom zajedničkom nastupu.

Savjetovanja za posjetitelje

Kao i uvijek, uz stručne izložbe, savjetovanja, poslovne konferencije i savjete za posjetitelje, tu su najistaknutije institucije, poput Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i prehranu, Poljoprivredno prehrambeno školstvo, Ministarstvo zaštite okoliša i prostor, Parkovi prirode Slovenije, Poljoprivredno šumarska komora Slovenije, GSZ, Komora poljoprivrednih i prehrambenih poduzeća, Poljoprivredni Institut Slovenije, Zavod za šume Slovenije, Zadružni savez Slovenije, Pčelarski savez Slovenije, Udruga turističkih seljačkih domaćinstava Slovenije, Savez društava seoske mladeži Slovenije, Razvojne agencije, ENSVET energetsko savjetovanje za stanovništvo, Obrtno poduzetnička komora Slovenije, Obrtno poduzetnička komora Murska Sobota, Lokalne akcijske grupe i druga najistaknutija udruženja, ustanove i pojedinci.

Specijalizirane komercijalne izložbe

Posjetitelje na kupnju zovu tematske tržnice jestivog ulja, meda i pčelinjih proizvoda, eko-bio tržnica, kao i seoska tržnica. Na posebnoj izložbi bit će predstavljeni nagrađeni uzorci sa međunarodnih ocjenjivanja kvalitete mesnih i mliječnih proizvoda te bezalkoholnih pića. Vino Slovenija Gornja Radgona predstavit će najbolja vina na izložbi uz brojne degustacije. Međunarodnu godinu mahunarki obilježit će posebna izložba, a s posebnom pažnjom predstavit će se povrće iz Slovenije.

Na Agri 2016 brojne priredbe i ocjenjivanja!

Stručne prezentacije životinja

S izložbom najkvalitetnijih rasplodnih bikova, junadi i krava bit će predstavljena kolekcija svih značajnih mliječnih i mesnih pasmina u Sloveniji. Iz susjedne Austrije predstavit će se pet goveda, a iz Mađarske će se predstaviti autohtona siva pasmina goveda sa dva primjerka iz područnog parka Örseg. Na dan uzgajivača goveda, u ponedjeljak 22.08. bit će stručno ocjenjivanje izložene stoke i podjela priznanja, dok će u četvrtak 25.08. u organizaciji Saveza društava uzgajivača lisaste pasmine (Simental) biti aukcijska prodaja rasplodnih junica.

Konji će se predstaviti na izložbi autohtone slovenske pasmine Posavski konj. U staji će biti 15 rasplodnih pastuha i ždrebica koji će se moći vidjeti u zapregama na manježi, u vuči trupaca, te na raznim drugim poslovima na ruralnom području.

Uzgajivači kasačkih konja iz Ljutomera imat će predstavljanje u ponedjeljak. Na dan uzgajivača konja, u utorak 23.08., kao posebna atrakcija bit će prikazana seoska svadba s vožnjom u zaprezi posavskog konja. Dana 25.08. Slovenska udruga uzgajivača posavca sprema aukcijsku prodaju plemenitih ždrebica.

U okviru državne izložbe svinja predstavit će se selekcijski program SloHibrid, a bit će obuhvaćena izložba prasadi, nazimica, svinja za tov te nerasta, kao i posebna krškopoljska pasmina prasadi. Dan uzgajivača svinja održat će se u srijedu 24.08.2016.

U okviru Nacionalne izložbe ovaca i koza bit će izložene sve pasmine ovaca i koza koje su prisutne u Sloveniji. Izložba će biti popraćena prodajom proizvoda i prezentacijom na manježi. Prikaz šišanja ovaca, te čuvanje i vođenje životinja uz pomoć psa pasmine Kraški ovčar bit će na dan uzgajivača ovaca i koza, u srijedu, 24.08.2016., što će dati posebnu živost na sajmu.

Na izložbi izvornih pasmina domaćih životinja koja promiče autohtone slovenske pasmine prikazat će se Posavski konj, Istarska pramenka, Krškopoljska svinja, Kranjska pčela i Štajerska kokoš.

Poljoprivredna oprema na Agri 2015.

Na degustaciji i mlijeko kobile

Na štandovima će uzgajivači nuditi na degustaciju i prodaju proizvode od mesa i mlijeka gore predstavljenih slovenskih autohtonih pasmina; meso i suhomesnate proizvode, mlijeko kobile posavske pasmine, mliječne proizvode od ovčjeg i kobiljeg mlijeka, med i pčelinje proizvode, jaja štajerske kokoši i meso kopuna. Najmlađi posjetitelji moći će uživati u društvu jednodnevnih pilića.

Državna Izložba pčelarstva nudit će na degustaciju meda i proizvoda od meda, a bit će izložena i dostupna literatura i oprema za pčelare. Na dan pčelara, u nedjelju 21.08.2016., dodijelit će se nagrade sa međunarodnog ocjenjivanja meda a susret će biti praćen stručnim skupom na temu pčelarstva.

Na Agri će se 24.08.2016. održati i posebna izložba malih životinja, izložba riba u ribnjaku kao i jednodnevna izložba i prezentacija autohtonih pasa pasmine Kraški ovčar, što će upriličiti Udruženje uzgajivača Kraških ovčara Slovenije u manježi.

Stručna izložba proizvodnje povrća

Na Središnjem vrtu sajma, uživo će se predstaviti stare autohtone sorte povrća i poljoprivrednih kultura.

Permakulturni vrt na načelima: briga za Zemlju, briga za ljude i povratak viškova pokazat će održiv okvir i samodostatne poljoprivredne sustave koji su izgrađeni na osnovi prirodnih ekosustava.

Gain ekološki samoopskrbni vrt predstavit će sadnju povrća za zadovoljavanje potreba jedne obitelji uz podršku web aplikacije. Ispred slamnate kućice, u vrtu će se svakodnevno pripremati jela od povrća u krušnoj peći. Posebno živa događanja bit će na dan sajamskih vrtova, u četvrtak, 25.08.2016.

Izložba povrća na Agri 2015.

Na sajamskoj njivi bit će predstavljene slovenske autohtone sorte poljoprivrednih biljnih vrsta, s naglaskom na mahunarke: nekoliko vrsta graha, bundeve za proizvodnju ulja, djeteline, proso s naglaskom na prehranu, mješavine sjemena za travnjak, heljda za industriju hrane, razno povrća, konoplja za sjeme i prehrambenu industriju kao i za građevinski materijal i tekstil, kukuruz za kuhanje i pečenje. Naglasak će biti stavljen na očuvanje autohtonih sorti sjemena. Dio obradivog zemljišta bit će posvećen prezentaciji revitalizacije zemljišta s zelenim gnojivom. Na rubu područja raste i hmelj. Povrće i ostali proizvodi iz sajamske njive, posebno u kombinaciji s grahom, Ptujskim lukom i bučinim uljem, bit će dostupni posjetiteljima u Agrinoj kuhinji.

Za pregled i prikaz dobre prakse, stručnjacima, poljoprivrednicima i hobistima, Pomurski sajam, u sudjelovanju s stručnim ustanovama, pažljivo njeguje i obrađuje trajne nasade; ogledni nasad vinove loze, slovenski izbor loze, nasad starih sorta jablana kao i šumsko parkovni nasad.

Prilika za razmjenu iskustava

Praktičnim radom i aktivnostima bit će predstavljen nastavni program poljoprivrednog i prehrambenog obrazovanja Slovenije. Fokus će biti na predstavljanju mahunarke.

U utorak, 23. kolovoza, u organizaciji Mariborske Razvojne agencije, bit će predstavljen projekt "Enterprise Europe Network matchmaking Meet4business Agra 2016."

Za poduzeća, obrtnike, udruge i zainteresirane pojedince, to će biti izvrsna prilika za poslovne kontakte i razmjenu iskustava s potencijalnim poslovnim partnerima iz Slovenije i drugih europskih zemalja. Susret je organiziran na način koji omogućava pojedinačne sastanke s potencijalnim partnerima iz područja poljoprivrede, hrane, tehnike pakiranja, logistike i šumarstva.

Za više informacija o sajmu, obratite se tvrtki Pomurski sejem na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Agra Poljoprivredno prehrambeni sajam Slovenija Izložba Degustacija Mahunarke


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo