Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrifish
  • 17.12.2020. 15:00

Agrifish: Covid mjere pomoći za ribarstvo i za dodatnih 6 mjeeci?

Na sastanku su usvojeni i zaključci Vijeća o označavanju dobrobiti životinja na hrani za cijelu EU, čija je svrha omogućiti potrošačima prepoznavanje proizvoda koja udovoljavaju višim standardima.

Foto: Bigstock/ SkyNext
  • 92
  • 68
  • 0

Uredbe o ribarstvu i označavanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bili su glavna tema sastanka ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica Europske unije održanom 15. i 16. prosinca 2020. godine, a Hrvatsku je predstavljao državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Vezano uz Uredbe Vijeća o prijedlozima ribolovnih mogućnosti za Atlantski ocean i Sjeverno more za 2021. godinu te za određene stokove dubokomorskih ribljih vrsta u 2021. i 2022. godini, Hrvatska je podržala dogovor zainteresiranih država članica, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Također, složila se i s prijedlogom Uredbe o utvrđivanju ribolovnih mogućnosti za 2021. za određene riblje stokove koji se primjenjuju u Sredozemnom i Crnome moru, a kojom se nastoji zajamčiti gospodarska, okolišna i socijalna održivost iskorištavanja živih vodenih resursa.

Europska komisija primila je na znanje i prijedlog Hrvatske i 13 država članica koje podržavaju inicijativu o produženju Covid-19 mjera pomoći za ribarstvo i akvakulturu za dodatnih pola godine te je najavila pomno praćenje situacije i mogućnost intervencije ako početkom godine dođe do poremećaja u ovom sektoru.

Usvojeni zaključci Vijeća o označavanju dobrobiti životinja na hrani

Nadalje, na sastanku su usvojeni zaključci Vijeća o označavanju dobrobiti životinja na hrani za cijelu EU, čija je svrha omogućiti potrošačima prepoznavanje proizvoda životinjskog podrijetla koji dolaze iz proizvodnje koja udovoljava višim standardima. 

Što je oznaka Nutri-Score i hoće li biti obavezna u svim EU zemljama?

EU ministri poljoprivrede i ribarstva raspravljali su i o nutritivnom označavanju hrane na prednjoj strani pakiranja, prehrambenim profilima i označavanju podrijetla hrane, pri čemu je Predsjedništvo primilo na znanje različita stajališta izražena o nekoliko pitanja i predstavilo revidirani nacrt na daljnje razmatranje, stoji u priopćenju Ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministri poljoprivrede EU Ribarstvo Poljoprivreda Označavanje Dobrobit životinja Hrana


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]