Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinska dama i gospodin
  • 07.04.2022. 15:30
  • Primorsko-goranska, Opatija

Antonella Sorgo Kozlović i Ivan Sladić - Vinska dama i gospodin za 2021. godinu

Puno je vinskih festivala, natjecanja i uvijek je vino u prvom planu. Mi smo željeli predstaviti ljude koji ih proizvode i omogućiti ljudima da ih upoznaju i još više zavole kroz njihove ljudske kvalitete, čulo se prilikom proglašenja najboljih vinarki i vinara u Opatiji.

Foto: Rene Karaman
  • 157
  • 70
  • 0

Pobjednici izbora Vinska dama i Vinski gospodin za 2021. godinu su Antonella Sorgo Kozlović iz Momjana i Ivan Sladić iz Plastova kraj Skradina. Na drugom su mjestu Istrijani Izabela Vitasović i Peter Poletti, a treće su osvojili Ana Peršurić Palčić iz Istre i Franjo Kolarić iz Hrastja Plešivičkog, rečeno je na proglašenju najboljih u hotelu Imperial u Opatiji.

"Željeli smo predstaviti vinare kao javne osobe koje imaju svoje pratitelje", kazao je uvodno organizator i idejni začetnik projekta, Tomislav Stiplošek iz Udruge G.E.T. 

Pojavilo se, pojasnio je, mnogo vinskih festivala, natjecanja i uvijek je vino u prvom planu. "Mi smo željeli predstaviti ljude koji proizvode ona u kojima vi uživate i omogućiti ljubiteljima vina da ih upoznaju i još više zavole kroz njihove ljudske kvalitete", dodao je. 

Vinarstvo je, prije svega, obiteljski posao

Inače, sve tri kandidatkinje za Vinsku damu ove godine dolaze iz Istre, a Vinska gospoda iz Zagrebačke, Istarske i Šibensko-kninske županije.

"Biti proglašena Vinskom damom na ovom izboru znači posebno poštovanje i uvažavanje svega onoga što radimo, ne samo ja nego i cijela moja obitelj", rekla je Antonella Sorgo Kozlović naglašavajući da je vinarstvo, prije svega, veliki obiteljski posao u koji se ulazi još od malih nogu. Posebno, dodala je, ako se još i udate za poznatog vinara, iza kojeg stoje četiri generacije, a koji je prvi dobio svjetsku nagradu za autohtonu istarsku malvaziju.

Naglasila je i da ima veliku čast i moć biti ambasadorica takve priče i pravi je užitak to prenijeti na goste, gdje god ih susretali: na sajmovima vina, na posebnim događajima, na prezentacijskim večerama ili još bolje u našim domovina, odnosno vinarijama.

"Priča o vinu je prije svega priča o ljudima, kao i ona o zemlji, odnosno teritoriju i tradiciji", zaključila je. Kozlovići, inače, imaju 31 ha vlastitih nasada u dva vinograda, a berba se odvija ručno dok pri zaštiti i prihranjivanju koriste samo organske preparate.

S druge strane, Vinski gospodin Ivan Sladić, je kazao da je izuzetno ponosan što je javnost prepoznala dugogodišnji rad, trud i njegovanje tradicije u njegovoj obitelji kroz ljubav prema vinu, kao što su autohtone sorte maraština, plavina i lasin, a tu je i pravi prošek. Naime, braća Sladić su prvi u Šibensko-kninskoj županiji, dobili vrhunsko vino od maraštine.

Vrhunsko vino od maraštine

"Posebno bih želio istaknuti važnost ovog projekta za sve mlade vinare u Hrvatskoj, koji kroz ovakve susrete i podršku mogu svakodnevno nadograđivati svoje znanje i postati ambasadori hrvatskog vina u svijetu", ističe on. Vinarija ima 6 ha vinograda te godišnju proizvodnju od 30.000 boca.

Kako do mjesta najboljih vinarki i vinara?

Kako bi im ovaj izbor ostao u dugom i lijepom sjećanju, dobili su na dar i drvene figure u obliku Vinske dame i gospodina, dizajn mlade umjetnice Tomislave Akrap. Njihova je posebnost što su izrađene od slavonskog hrasta u bačvariji Srnec iz Nedelišća i paljene kao što se pali vinska bačva. Pobjednici su osvojili i besplatno sudjelovanje na  idućem Zadar Wine Festivalu te poklon pakete Barcaffè-a, Pietro&Pietro by Natura Tartufi, Aura destilerije, Miva galerije vina i Staklarne Rogaška.

Tko su vinari i vinarke, koji stoje iza sjajne ponude nekih od vrhunskih hrvatskih vina te ulažu puno ljubavi i strasti u uzgoj najboljih sorti? To je pitanje zaintrigiralo Udrugu za kulturu stola G.E.T. (gastronomija, enologija, turizam) pa je 2020. godine pokrenula ovaj projekt, a prvi pobjednici su bili Karmela Tancabel i Klaudio Tomaz. One najbolje ravnopravno biraju publika glasanjem za svoje favorite na stranici udruge i žiri koji ocjene šalje izravno uredništvu G.E.T. Reporta, organizatoru natjecanja.

Nominirani su vinari i djelatnici vinarija prepoznati u javnosti, a ocjenjivali su se osobni stil, karizma, način komunikacije s medijima i publikom (uključujući javne nastupe), osobni pristup prezentaciji i marketing na društvenim mrežama. 


Tagovi

Vinska dama Vinski gospodin Antonella Sorgo Kozlović Ivan Sladić


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić