Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro Arca
  • 26.08.2013.

Biograd je ovog mjeseca centar poljoprivrednih inovacija i proizvoda

Međunarodni sajam inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji - Agro Arca biti će svečano otvoren u petak 30. kolovoza i trajati će do 1. rujna

  • 349
  • 15
  • 0

Da u domaćoj poljoprivredi nije sve tako crno i da je upravo ova grana hrvatski gospodarski adut pokazat će ovogodišnja 6. Agro Arca - međunarodni sajam inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, predstavljena na današnjoj konferenciji za medije u Biogradu.

Ovogodišnja Agro Arca svečano će biti otvorena u petak 30. kolovoza i trajati će do 1. rujna, a predstavit će se 300 - injak inovatora, poduzetnika i proizvođača u području poljoprivrede i prehrambene industrije. Domaći će izlagači razmijeniti iskustva i s inovatorima i proizvođačima iz osam zemalja, Švedske, Irana, Rusije, Poljske, Slovenije, Mađarske, BiH te Srbije. Svi će oni posjetiteljima, ali i investitorima pokazati svoje najnovije ideje, proizvode i tehnologije iz područja poljoprivrede i prehrambene industrije.

"Agro Arca se profilirala u značajnu gospodarsku manifestaciju čiji je cilj otvoriti put primjeni postignuća inovatora koji prezentiraju svoje proizvode i omogućiti inovatorima, te malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i ostalim proizvođačima da se povežu, kako s akademskom zajednicom s jedne strane, tako i potencijalnim investitorima i potrošačima s druge strane", istaknuo je Vojislav Raušević, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske dodavši kako razvijene europske zemlje plasiraju na tržište konkurentne proizvode zahvaljujući njegovanju inovativnog poduzetništva, a Agro Arcom se želi potaknuti hrvatske poduzetnike i proizvođače da upravo takav postane dnevna poslovna politika.

Poljoprivreda je najveći izvor gradskih prihoda

Nakon pet godina održavanja u gradu Slatini, Agro Arca se po prvi puta održava u Biogradu na Moru i to zbog velikog poljoprivrednog potencijala ovog grada.

"Program razvoja poljoprivrede na području našeg grada jedan je od značajnih gradskih projekata. Grad Biograd od 3.698 hektara ukupne površine ima obradivih 2.190 hektara (59,22 %), a poljoprivredna proizvodnja kao gospodarska grana uz turizam čini najveći izvor prihoda ovog kraja. Ovako visok postotak obradivih površina je veliko bogatstvo za priobalni grad i čini Biograd na Moru drugačijim od drugih" rekao je Ivan Knez, gradonačelnik grada Biograda.

Zaštita proizvoda - glavna tema sajma

Glavna tema ovogodišnje Agro Arce zaštita je domaćih proizvoda, pa će tako biti održana i stručna radionica Razvojne agencije Sjever - dan pod nazivom "Zaštita i promocija domaćih proizvoda". O iskustvu zaštite paške janjetine govorit će i Dubravka Živoder iz Hrvatske poljoprivredne agencije, a o uspješnoj zaštiti poljičkog soparnika i stvaranju brenda iz ovog nekad posnog jela za siromašne govorit će predsjednik Udruge Poljički soparnik Petar Rodić. Zahvaljujući zaštiti ove tradicionalne poljičke delicije, u Poljicama je danas registrirano 30-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, zaposleno 90-ak ljudi, a Poljice su postale i zanimljiva turistička ruta.

Maslina i vino primjer uspjeha

O nedostacima, ali i mogućnostima ruralnog razvoja u Hrvatskoj na primjeru rada Poljoprivredne zadruge Maslina i vino iz općine Polača govorit će mr.sc. Radoslav Bobanović. Zadruga Maslina i vino u sedam je godina 60 hektara nekad miniranog područja pretvorila u plodnu zemlju na kojoj je danas zasađeno 12 000 stabala maslina, 50 000 sadnica vinove loze i 600 stabala smokava. Njihova su vina danas višestruko nagrađivana diljem svijeta, osobito Merlot koji će posjetitelji na sajmu moći i kušati, a koji je ove godine osvojio broncu na najvećem svjetskom natjecanju vinara "Decanter World Wine Award" u Londonu. "Korištenjem osnovnih i naprednih znanja, te ponajviše korištenjem inovacija u ekološkoj zaštiti, sistemu navodnjavanja te u samoj proizvodnji ekstra djevičanskog ulja i vrhunskih vina postali smo šampioni mediterana u istima, kako na Hrvatskoj, tako i na svjetskoj pozornici" kaže Bobanović, osnivač zadruge.

Degustacija domaćih jela i bogat zabavni program

Posjetitelje na ovogodišnjoj Agro Arci očekuje i bogat gastronomski i zabavni sadržaj. Moći će tako kušati kreativna jela poznatog hrvatskog kuhara Renata Kraljeva, ali i tradicionalna jela poput spomenutog poljičkog soparnika. U večernjim satima organizatori su pripremili nastupe kulturno-umjetničkih društava i dalmatinskih klapa.

Nagrade najboljima

Ovaj već vodeći sajam inovacija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji bit će zatvoren 1. rujna u večernjim satima svečanom dodjelom nagrada najboljim ovogodišnjim inovacijama i inovatorima. Podsjetimo, prošle je godine Veliku nagradu za inovaciju dobila tvrtka Altpro za prvu svjetsku mobilnu destileriju za preradu aromatičnog bilja i druge derivate, u kojoj će ove godine na sajmu biti prerađivana domaća ljekovita bilja.

U prilogu članka nalazi se program sajma u PDF-u.


Dokumenti


Tagovi

Biograd Agro Arca Međunarodni sajam Tradicijska jela Masline Inovacije Poljoprivreda

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰