Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski kongres mladih poljoprivrednika
  • 16.10.2017. 15:00

Bira se najbolji europski mladi poljoprivrednik!

Hrvatsku će na kongresu i izboru najboljeg europskog mladog poljoprivrednika predstavljati Matija Cetinić Frankos, najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik.

Foto: Bigstockphoto/janstarstud
  • 649
  • 71
  • 0

Već 4. Europski kongres mladih poljoprivrednika, na kojemu će na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu i ambasadorice projekta za Hrvatsku Marijane Petir, sudjelovati i deset najboljih hrvatskih mladih poljoprivrednika, održat će se u četvrtak, 19. listopada u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Hrvatsku će na kongresu i izboru najboljeg europskog mladog poljoprivrednika predstavljati Matija Cetinić Frankos, najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik. Matija je rođen 1984. godine. Živi u Donjem Laduču u Zagrebačkoj županiji, a na OPG-u u Mariji Bistrici sa suprugom uzgaja u nas relativno nepoznatu kulturu sibirske borovnice, odnosno haskapa. O vrijednoj obitelji Agroklub je pisao još 2015.

Traženi kooperanti za uzgoj haskapa u Hrvatskoj!

Uz njega, u Bruxellesu će se predstaviti Diana Prpić (1990) koja živi u Skakavcu u Karlovačkoj županiji te se bavi inovativnim uzgojem ekološkog batata - od sadnice do gomolja. Dražen Kumrić (1977), živi u Maruševcu pored Varaždina gdje uzgaja i prerađuje krumpir. Lovro Lenac (1977) živi u Hrvatskoj Kostajnici u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ekološki je poljoprivrednik te uzgaja povrće na 3,74 ha površine. Već petu godinu zaredom na ekološki način proizvodi "Sušenu buču".

Tatjana Barić (1980) živi u Andrijaševcima u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Uzgojem zelene šparoge bavi se na 6,65 ha na kojima u sljedećoj godini očekuje prinos od 10 do 13 tona zelene šparoge. Ljerka Vlahović (1982) živi u Postirama na otoku Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Diplomirana ekonomistica upraviteljica je poljoprivredne zadruge Postira od 2008. godine, a ujedno i nositeljica poljoprivrednog gospodarstva zadruge na kojem proizvodi agrume i masline. Njihovo ulje ima oznaku HOP-a (Hrvatskog otočnog proizvoda).

Jelena Grčević (1991) živi u Gradecu Pokupskom u Zagrebačkoj županiji. Zamijenivši gradski posao onim na selu, dosadašnja praksa u uzgoju koza i proizvodnji sira pokazala se uspješnom. Njezini su sirevi dobitnici niza zlatnih plaketa na razini Zagrebačke županije, ali i cijele Hrvatske. Kozje mlijeko koje proizvodi na svom OPG-u nositelj je znaka "Mlijeko hrvatskih farmi".

Jurica Cafuk (1982) živi u Domitrovcu u Varaždinskoj županiji. Četvrta je generacija poljoprivrednih proizvođača i važno mu je očuvanje tradicijske poljoprivredne proizvodnje. Ima zaokružen ciklus proizvodnje od sjemena varaždinskog zelja (kao čuvar sorte sjemena) pa sve do finalnog proizvoda, a to je kiselo varaždinsko zelje. Marina Dobošić (1989) živi u Žabnici (Dubrava) u Zagrebačkoj županiji. Proizvodi zlatno bučino ulje od sjemenke posebne vrste uljane buče Golice.

Željko Horvat (1978) živi u Srednjoj Mokrici pored Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji. Na njegovu imanju provodi se projekt revitalizacije uzgoja banijske šare svinje. Osnovni mu je cilj proširenje stočarske ekološke proizvodnje.

Program započinje u 9 sati, a proglašenje pobjednika održat će se pri kraju kongresa - oko12 sati.

Foto: Bigstockphoto/janstarstud


Tagovi

Europski kongres Mladi poljoprivrednici Bruxelles


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).