Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konferencija
  • 04.05.2022. 16:30
  • Zadarska, Zadar

Bliži se "Dalmatinka" u čijem je fokusu mediteranska poljoprivreda

Konferencija je podijeljena u pet tematskih cjelina, a sudionike očekuje 11 predavanja i dva panela. Prijavite se!

Foto: Depositphotos/sabinoparente
  • 168
  • 12
  • 0

Bliži se 24. svibanj kada će se u prostorijama Sveučilišta u Zadru u hibridnom obliku održati prva konferencija o dalmatinskoj poljoprivredi "Dalmatinka".

Podijeljena je u pet tematskih cjelina: Poljoprivredna strategija Republike Hrvatske, Mediteranske kulture, Praktična rješenja za mediteransku poljoprivredu, Perspektive hrvatskog ribarstva te Mladi poljoprivrednici, akademska zajednica i mediteranska poljoprivreda.

"Različitosti poljoprivrednih kultura zahtijevaju da se o njima govori i raspravlja kako bi hrvatska mediteranska poljoprivreda bila što prepoznatljivija, ali i učinkovitija u budućnosti imajući u vidu neprestane promjene i mogućnosti", kaže predsjednik organizacijskog odbora, Danijel Koletić.

Mediteranske kulture u prvom planu

Kako navodi, statistike pokazuju povećanje broja onih koji se bave putem obiteljskih gospodarstava poljoprivredom u Dalmaciji, a sve veći su potencijali povezivanja turizma i mediteranske poljoprivrede. "Ne smijemo zaboraviti niti stočarstvo u zaleđu koje očekuju nove financijske potpore", napomenuo je dodavši da su perspektive za mediteransku poljoprivredu velike, kao i za bolje pozicioniranje proizvoda. "Upravo o tome ćemo govoriti na prvoj konferenciji čiji su fokus mediteranske kulture", istaknuo je.

Izv.prof.dr.sc. Zoran Šikić zadužen na Sveučilištu u Zadru za zajednički diplomski studij Mediteranska poljoprivreda u najavi ove konferencije istaknuo je da je želja, ali i obveza tražiti odgovore na nove izazove vezano za hranu općenito, ali posebno kad je u pitanju kvaliteta iste i zdravlje ljudi u značajno izmijenjenim okolišnim uvjetima, a kojima je Mediteran posebno izložen.

Kaže, ulaganje u znanje, održivi razvoj, transfer tehnologija, zelena transformacija i digitalizacija, neki su od odgovora kojima možemo inspirirati interes, posebno mladih ljudi, za prepoznavanje uloga i šansi u tim procesima. "Vjerujemo da je konferencija Dalmatinka odličan format, a Sveučilište u Zadru s Odjelom za ekologiju, agronomiju i akvakulturu pravo mjesto za to", zaključio je.

Kako se prijaviti?

Sudionike ove konferencije očekuje 11 predavanja i dva panela – jedan pod nazivom "Perspektive hrvatskog ribarstva“ čiji je uvodničar i moderator prof.dr.sc. Lav Bavčević, a drugi će moderirati i dati uvod prof.dr.sc. Martina Skendrović Babojelić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prijave za besplatno sudjelovanje su u tijeku i možete se prijaviti ovdje.

Očekuje se da će konferenciju otvoriti ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a na istoj će svoja izlaganja, među ostalima, imati i državni tajnici Zdravko Tušek i Šime Mršić, ali i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane, Zdravko Barać, svi pod motom "inspiriramo poljoprivredu".


Tagovi

Konferencija Dalmatinka Mediteranska poljoprivreda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić