Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alpe Adria
  • 23.05.2022. 09:00
  • Varaždinska, Varaždin

Bučino ulje Mladena Cesarca šampion Alpe-Adria, a sve je počelo kao hobi

Ovo je priznanje za sve što radimo, istaknuo je pobjednik izložbe Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe-Adria.

Foto: Varaždinska županija
  • 321
  • 39
  • 0

Šampion ovogodišnje, 4. Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe-Adria, koja je u subotu, 21. svibnja, održana u Županijskoj palači u Varaždinu, je bučino ulje Mladena Cesarca iz Stubičke Slatine kojemu je vrijednu titulu uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Na izložbi su predstavljena vrhunska bučina ulja iz pet europskih zemalja, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske te prvi puta Češke, a organizatori su dodijelili čak 145 medalja, 13 zlatnih, 110 srebrnih i 23 brončane.

"Izložba je važna jer, osim što promiče hrvatsku tradiciju, kulturu i povijest, promiče i stvaranje dodane vrijednosti iz osnovnih resursa. Ovdje svjedočimo brojnim primjerima vrijednih malih i srednjih gospodarstava koja su uspjela stvoriti sasvim nešto novo", istaknula je ministrica naglašavajući da želi posebno pohvaliti sve varaždinske proizvođače i udruženja koja su pomogla u ostvarivanju činjenice da danas u Hrvatskoj imamo 35 proizvoda s oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla, koji su zaštićeni na europskoj razini.

Proizvodnja bučinog ulja na području Varaždinske županije ima tradiciju dulju od 200 godina

Od toga se šest odnosi na ovo područje, što je veliko postignuće, jer su takve oznake put za stvaranje dodane vrijednost i većeg dohotka proizvođača.

"Svjedočimo velikom napretku bučinog ulja, koje je vrijedno ulje s ljekovitim svojstvima, bogato je mineralima i vitaminima. Zahvaljujem i čestitam svim nagrađenima, osobito nositeljima zlatnih medalja i šampionu", rekla je Vučković.

Vrhunska kvaliteta izloženih bučinih ulja

Alpe Adria pokazala je da su hrvatski proizvođači "crnoga zlata“ sve uspješniji te da je kvaliteta njihovih ulja vrhunska, što je istaknuo i Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije.   

"Ove je godine stiglo 158 uzoraka, što već dovoljno govori o vrijednosti ove manifestacije. Ovom izložbom šaljemo poruku da cijenimo trud i marljivost naših poljoprivrednih proizvođača, a samim time šaljemo i poruku kvalitete proizvoda od bučinog ulja, koji su doista zdravi i fini", naglasio je župan koji je šampionu uručio nagradu u vrijednosti 2 tisuće eura. 

Podsjetio je da proizvodnja bučinog ulja na području Varaždinske županije ima tradiciju koja je dulja od 200 godina. "Ponosni smo na naše proizvođače, koji kvalitetu svojih ulja potvrđuju i na međunarodnim natjecanjima, na kojima osvajaju zlatne medalje", rekao je Stričak.

Nagrađeni proizvođači bučinih ulja 

Vrhunsku kvalitetu pohvalila je i članica ocjenjivačke komisije Melita Makovec, voditeljica Laboratorija za kemiju hrane i POU Bioinstituta Čakovec.

"U prilog tome najbolje govore činjenice da na osnovi kemijske analize nije bilo diskvalifikacija, a prosječni broj bodova postignut na osnovi kemijske analize iznosi visokih 13,3 od mogućih 15 bodova", otkrila je navodeći da je senzorskim ocjenjivanjem postignut prosječan broj bodova od 16,9 od mogućih 20 bodova. Ovako visoki bodovi rezultirali su brojnim odličjima.

"Od ukupno 13 zlatnih odličja, pet je dodijeljeno u kategoriji hladno prešanih ulja te osam u kategoriji djevičanskih bučinih ulja", izvjestila je Makovec.

Bogata ponuda proizvoda od buče

Šampion Mladen Cesarec nije krio zadovoljstvo i ponos što je upravo njegovo bučino ulje u jakoj konkurenciji izabrano za najbolje.

"Ovo je priznanje za sve što radimo. S proizvodnjom sam se počeo baviti 2014. godine iz hobija, koji je prerastao u stalni posao. Ova nagrada bit će mi poticaj da nastavim proizvoditi vrhunsko bučino ulje te druge proizvode od buče", rekao je pobjednik izložbe, koji je osvojio pola boda više od bučinog ulja Andreje Petrović iz Varaždina, koje je dobilo zlatnu medalju u kategoriji djevičanska bučina ulja proizvedena tradicionalnim postupkom.

Zlatne medalje A. kategorije, djevičanska bučina ulja proizvedena tradicionalnim postupkom (uz prženje) su: Andreja Petrović, Varaždinska županija, Uljara Sinković, Krapinsko-zagorska županija, Marko Blaži, Varaždinska županija, Uslužna uljara "Ivanuša“, Međimurska županija, Ivanka Grilec, Krapinsko-zagorska županija, OPG Hukavec, Zagrebačka županija, Jožef Pignar, Slovenija. 

U B. kategoriji: bučina ulja prešana hladnim postupkom, zlatno je odlično osvojilo OPG Harači, Koprivničko-križevačka županija, Uljara Sinković, Krapinsko-zagorska županija, Vjekoslav Kopljar, Osječko-baranjska županija, Mladen Cesarec, Krapinsko-zagorska županija, Ivan Osrečak, Krapinsko-zagorska županija. 

Organizatori su uz izložbu i ove godine na štandovima ispred Županijske palače za građane pripremili bogatu ponudu bučinih ulja i proizvoda od buče te tradicionalne kolače, koje su pripremile članice Udruge žena Trnovečko srce, Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina“ i KUD-a "Lepoglavski pušlek“ iz Lepoglave.

Kolače od buče predstavile su čuvarice tradicje 

Organizator izložbe bila je Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria i županijama Međimurskom, Krapinsko-zagorskom, Zagrebačkom, Karlovačkom, Vukovarsko-srijemskom, Koprivničko-križevačkom, Osječko-baranjskom i Bjelovarsko-bilogorskom, te s Poljoprivrednom komorom Austrije - Klagenfurt, Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije - Ptuj i Murska Sobota.


Fotoprilog


Tagovi

Bučino ulje Alpe Adria Međunarodna izložba Šampion Mladen Cesarec


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]