Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cernik 2019.
  • 26.01.2019. 16:30
  • Brodsko-posavska, Cernik

Cerničani potiču sadnju starih sorata voća u školskim voćnjacima

Članovi cerničke Udruge vinogradara i voćara naveliko se pripremaju za novu razmjenu plemki starih sorata voća, šumskih voćkarica te povrća, ljekovitog i začinskog bilja u sklopu koje će potaknuti i sadnju takvih voćnjaka u osnovnim i srednjim školama.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 235
  • 32
  • 0

Članovi cerničke Udruge vinogradara i voćara naveliko se pripremaju za novu razmjenu plemki starih sorata voća, šumskih voćkarica te povrća, ljekovitog i začinskog bilja u sklopu koje će potaknuti i sadnju takvih voćnjaka u osnovnim i srednjim školama. Ovogodišnju manifestaciju Udruga će organizirati u suradnji sa novogradiškom Lokalnom akcijskom grupom (LAG) Zapadna Slavonija i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom Hudolin iz Dragalića. Razmjena će se pod pokroviteljstvom Brodsko-posavske županije i Općine Cernik održati u Društvenom domu u Cerniku 2. ožujka.  

Za ovu stručno-edukativnu manifestaciju već sada vlada veliko zanimanje zaljubljenika u stare sorte iz cijele Hrvatske, ali i država u okruženju. Organizatori se nadaju još jednom lijepom i ugodnom druženju, razmjeni starih sorata i iskustava voćara, stručnjaka i znanstvenika koje će potaknuti nove akcije u spašavanju i očuvanju tradicijskog voća koje su uzgajali naše bake i djedovi.  

Budući da je cernički kraj poznat i po velikoj vinogradarskoj tradiciji, organizatori će proširiti manifestaciju i na razmjenu starih sorata vinove loze koje žele očuvati u svojim vinogradima.

Članovi Udruge se osobito zauzimaju i za preradu plodova starih sorata voća i povrća. Lani su nabavili sušaru većeg kapaciteta, a ove godine planiraju nabaviti liniju za preradu voća u sokove.   

"Cilj organiziranja skupa u Cerniku je potaknuti još veću brigu na traženju, spašavanju, očuvanju i sadnji starih sorata voća, povrća i vinove loze pogodnih za organski uzgoj, ali i ukazati na važnost sadnje šumskih voćkarica kako u tradicijskim voćnjacima tako i na šumskim površinama. Budući da u zapuštenim starinskim voćnjacima puno plodova propada, želimo našim članovima omogućiti njihovu preradu“, kaže Zvonko Živković, predsjednik Udruge vinara i voćara Cernik.

Vrijedno je istaknuti da će Udruga vinogradara i voćara na ovoj razmjeni plemki i sjemenja inicirati sadnju starih sorata voća u nekoliko osnovnih i srednjih škola na području Brodsko-posavske županije kojima će darovati sadnice jabuka, krušaka, trešanja, ali i šumskih voćkarica. Želja im je da zaljubljenici u stare sorte, sudionici cerničke manifestacije, pokrenu ovakve hvalevrijedne akcije i u drugim županijama, te da se u školama potakne obnova starijih, ponegdje i zapuštenih školskih voćnjaka.  

Organizatori razmjene plemki i sjemenja starih sorata u Cerniku koriste ovu prigodu i pozivaju čitatelje Agrokluba koji u svojim voćnjacima čuvaju stare sorte neka im se prirduže u Cerniku, 2. Ožujka i neka podupru akcije koje će se organizirati.


Tagovi

Cernik 2019 Stare sorte Razmjena Šumske voćkarice Vinograd


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]