Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fajferica Gastro Show
  • 06.05.2019. 16:30
  • Vukovarsko-srijemska, Drenovci

Crna svinja dobila svoj show - Fajferica Gastro Show

Gastro show će biti predstavljanje crnih užitaka jer će se pored crnih slavonskih svinja uživati u crnom vinu, crnim pivima, crnoj čokoladi i slasticama s crnim makom, a bit će prilike poigrati se i s hrvatskim ovčarom, neizostavnim crnim psom svakoga svinjogojca.

Foto: Depositphotos/KennyRafalsky
  • 633
  • 174
  • 0

Kako bi se promovirala priča o hrvatskoj autohtonoj pasmini, crnoj slavonskoj svinji, fajferica dobiva svoju manifestaciju - Fajferica Gastro Show koja će se održati u Poljoprivredno poduzetničkom inkubatoru, u Drenovcima, 10. svibnja.

Fajferica je sve popularnija, s jedne strane zahvaljujući medijima, a s druge strane zahvaljujući neospornoj kakvoći mesa, jer se uzgaja na otvorenom, i potencijalu malih poljoprivrednih gospodarstava, turizma i gospodarstva u cjelini, rečeno je na današnjem predstavljanju u Palači Srijem u Vukovaru. 

Predstavljanje crnih užitaka

Svemu tome doprinosi i projekt LENA, kojega provodi Vukovarsko-srijemska županija, a kojime će ova županija Europsku uniju upoznati s fajfericom, jer su njezini proizvodi, pored okusa i čula, prepoznatljive kvalitete, ali i dodane vrijednosti, koju nije uvijek moguće platiti novcem.

Gastro show će biti predstavljanje crnih užitaka jer će se pored crnih slavonskih svinja uživati u crnom vinu, crnim pivima, crnoj čokoladi i slasticama s crnim makom, a bit će prilike poigrati se i s hrvatskim ovčarom, neizostavnim crnim psom svakoga svinjogojca. Posjetitelji će se upoznati s kandžijašima te provozati u svečanim seljačkim kolima s vranim lipicancima. I još puno toga!, stoji u priopćenju Vukovarsko-srijemske županije. 

Kako je navedeno na tiskovnoj konferenciji, uz kušanje nekoliko jela od autohtone crne slavonske svinje, održat će se demonstracija pripremanje hrane, radionice, edukativni programi te zabavni i sportski programi.

Razbiti mit o štetnosti svinjskog mesa

Župan Božo Galić na konferenciji je izjavio kako se ta županija u potpunosti bori za napredak poljoprivredne proizvodnje kao i za skraćivanje lanca opskrbe, kako bi proizvodi mogli biti na izravan način dostupni kupcima. Naveo je kako se projekte nastoji financirati putem EU fondova te istaknuo kako je cilj kvalitetan proizvod, a ne industrijska proizvodnja, za što imaju sve uvjete. 

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić rekao je kako se manifestacijom želi razbiti mit o štetnosti svinjskoga mesa na ljudsko zdravlje, jer se svinja uzgaja na prirodan način, bez GMO i antibiotika. "Zbog toga nastojimo na prihvatljiv i primamljiv način promovirati meso slavonske svinje i izvan granica naše županije", rekao je Matić istaknuvši dobru suradnju sa znanstvenicima i profesorima sveučilišta u Osijeku, koji će se također uključiti u stručno-znanstveni skup te govoriti o kakvoći  i vrijednostima mesa crne slavonske svinje, ali i začinima koji se koriste u proizvodnji, pokazati laboratorijske analize te iskustva znanstvenika u području nutricionizma i medicine.

Projekt LENA okuplja 7 podunavskih zemalja

Voditelj projekta LENA Ivan Domac, predstavio je projekt vrijedan gotovo 2,45 milijuna eura , od čega EU sufinancira 85% - 2,1 milijuna eura, dok je proračun Vukovarsko-srijemske županije 151.304,50 eura, a koji ima za cilj poticanje održivog korištenja prirodne i kulturne baštine i resursa. U projektu sudjeluje 13 partnera iz 7 podunavskih zemalja, a svaki od partnera u projektu imao je svoje pilot područje. Naveo je kako su neke od glavnih aktivnosti bile i besplatne edukacije za uzgajivače crne slavonske svinje te su održane u 4 grupe na 4 različite lokacije (Svinjarevci, Drenovci, Otok, Babina Greda) kako bi što više uzgajivača moglo sudjelovati.

Na konferenciji za medije je istaknuto da se uključio veliki broj sudionika koji žele dati svoj doprinos u organizaciji i održavanju navedene manifestacije!

Detaljan program manifestacije pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Fajferica Gastro Show Crna svinja Slavonska svinja Božo Galić Ivan Domac Mit


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.