Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbolji poljoprivrednici
  • 05.12.2019. 20:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

CroAgro: Izabrani najbolji poljoprivrednici Hrvatske u 21 kategoriji!

U mliječnom govedarstvu te u tovu i vinogradarstvu, bilo je više kategorija, po tri,  koje su određene veličinom farmi, odnosno vinarija. Izbor je zasnovan na ocjeni agrarne struke, a na osnovu postignutih rezultate u ovoj i prošloj godini, kazao je predsjednik DANH-a Martin Vuković.

Foto: Marinko Petković
  • 1.675
  • 177
  • 1

Prvo proglašenje najboljih poljoprivrednika Hrvatske, u organizaciji Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH-a) održano je u četvrtak u Zagrebu u sklopu 'CroAgra - međunarodnog sajma poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije', a koji se do nedjelje održava na Zagrebačkom velesajmu (ZV).

Predsjednik DANH-a Martin Vuković kazao je da je izbor bio zasnovan na ocjeni agrarne struke, a na osnovu postignutih rezultate u ovoj i prošloj godini.

Više kategorija zbog veličine farmi i vinarija 

Kako se čulo, ove godine nagrade su dodijeljene u 21 kategoriji. Naime, u mliječnom govedarstvu te u tovu i vinogradarstvu, bilo je više kategorija koje su određene veličinom farmi odnosno vinarija. Ove godine nisu bile obuhvaćene sve vrste proizvodnje, kao što je povrćarstvo i voćarstvo.

Ipak, u kategoriji farmi do 10 krava najbolji hrvatski poljoprivrednik je OPG Zdravko Kušec iz Kamenice u Zagrebačkoj županiji, koji ima sedam krava, a u standardnoj laktaciji od 305 dana je proizveo u 2018. godini 8.825 kilograma mlijeka.

Agroklubov Mario Relatić uručio je nagradu najboljim proizvođačima mlijeka u Hrvatskoj, OPG-u Zdravka Kušeca

Nadalje, u kategoriji od 11 do 30 krava, najbolji hrvatski poljoprivrednik je Marijan Porkulabić iz Prilesja, kod Virja, koji ima 15 krava, a u trećoj kategoriji su bila srednje velika gospodarstva od 30 do 100 krava. Tu je najbolji poljoprivrednik Branko Horvatinčić iz Gusakovca kod Gornje Stubice, koji ima 72 grla u prosjeku 9.767 kilograma mlijeka, s prosječnom mliječnom masti od 3,68 posto te bjelančevina od 3,44 posto.

Od 100 do 400 grla najbolja je farma Žitar iz Donjeg Miholjca. Prosjek proizvodnje po kravi je čak 12.444 kilograma mlijeka. Na farmama s više od 400 krava, najbolji rezultat je ostvarila farma Salaš u Marijancima. Na njoj je prosjek proizvodnje bio 11. 311 kilograma mlijeka.

Sorta Fuji hit jabuka za sezonu 2019./2020.  

Kod uzgoja ovaca je Poljo Lika iz Ličkog Petrovog Sela s isporučenih 185.244 kilograma mlijeka najveći isporučitelj ovčjeg mlijeka u prošloj godini u Hrvatskoj. Kod koza je najbolja bila tvrtka Capra Domestica iz Perkovića, koja je proizvela čak 122.842 kilograma kojeg mlijeka, iako najviše koza ima u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji.

Samo 10 posto teladi iz domaćeg uzgoja

Najbolji hrvatski poljoprivrednici u mesnom govedarstvu, u čak tri kategorije, a prva je ona do 100 grla, su dva proizvođača s identičnim brojem isporučenih grla, a dolaze iz Krapinsko-zagorske županije. To su Marijana Stručić iz Treme i Pero Dulikravić iz Velikog Poganca.

Iduća kategorija su proizvođači do tisuću utovljene junadi, a to je Darko Remuš iz Svetog Petra Čvrsteca, koji je lani isporučio 856 junica. Najveći proizvođač s čak 13.139 komada utovljene junadi je tvrtka Belje plus, ali samo 10 posto utovljene junadi je iz domaćeg uzgoja, rečeno je prilikom podjele nagrada.

U svinjogojstvu su također bile tri kategorije najboljih s obzirom na količinu utovljenih grla. U kategoriji malih tovljača, najbolji postotak mišićnog tkiva u trupu je imao uzgajivač Tomislav Smolje iz mjesta Sapci u Brodsko-posavakoj županiji.  U kategoriji tovljenika do 5.000 komada, najbolji je bio Miljenko   Letoje iz Pavlovca Ravenskog u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Najbolji u kategoriji s isporučenih više od 5.000 tovljenika je tvtka Belje plus, koja je isporučila čak 206.000 tovljenika, ali s malo boljim postotkom mišićnog tkiva je bila tvrtka Protein iz Bobote.

Površine pod pšenicom se smanjuju, ali prinosi rastu

Najbolju pšenicu ove godine je proizveo OPG Mate Tomaševića iz Stružana, iz Brodsko-posavske županije. On je imao prosjek od 16,08 proteina, 80,49 hl, 11,62 posto vlage i 4,62 posto primjesa.

Kod uljane repice, najbolji proizvođač je OPG Zlatka Jelošeka iz Beketinaca s visokih 44, 09 posto ulja, 2,11 primjesa i 7,57 posto vlage. 

Vrijedna priznanja novinara i struke 

U kratkoj analizi ratarskih kultura prof.dr. Bojan Stipešević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek je kazao da se površine pod pšenicom u Hrvatskoj smanjuju, ali da njezini prinosi rastu. "No, izostaje dodana vrijednost u preradi pšenice, a i malo je manevarskog prostora kod uljane repice, osim kod konoplje, pa je izvjestan nesrazmjer od onoga što proizvođači dobiju od onoga što je na trgovačkoj polici", upozorio je prof.dr. Stipešević. 

DANH je i vinarije podjelio u tri kategorije. Najbolja mala vinarija je Ive Cibilića iz Potomja, za vrhunsko vino dingač, sorte plavac mali. U kategoriji srednjih vinarija, do 30 ha vinograda, najbolje je ocijenjena vrhunsko vino Zelenac Kutjevo, vinarije Krauthaker, koja je bila najbolja i kod vina s najvećom ocjenom u ovoj godini. Najbolje ocijenjeno vino u kategoriji velikih vinarija, iznad 30 ha, je vino traminac Iločkih podruma, koja je bila najbolja i kao vinarija s najviše vrhunskih vina na tržištu ove godine. 


Fotoprilog


Tagovi

Najbolji poljoprivrednici DANH CroAgro sajam Nagrade


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]