Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uspješnost proizvodnje
  • 01.02.2016. 15:20

Dan mladih uzgajivača goveda u Belici

Poljoprivredni stručnjaci su međimurskim uzgajivačima goveda govorili o novitetima koji doprinose uspješnosti proizvodnje.

  • 295
  • 46
  • 0

Već uhodanu praksu održavanja radionica za mlade uzgajivače goveda, Hrvatska poljoprivredna agencija nastavila je u Belici, u Međimurskoj županiji. Radionica je organizirana u suradnji sa Savjetodavnom službom, a domaćin je bila Udruga međimurskih uzgajivača holstein goveda, čijih je 30-ak članova također bilo nazočno.

Sastav obroka utječe za kvalitetu mlijeka i zdravlje goveda

Dr. sc. Zdenko Ivkić, načelnik Odjela za razvoj govedarstva Hrvatske poljoprivredne agencije održao je predavanje na kojem je mlade uzgajivače upoznao s vrstama izvješća koje ta agencija priprema, a koja se temelje na podacima prikupljenim putem kontrole mliječnosti te pojasnio na koji ih način uzgajivači mogu iskoristiti u svrhu poboljšanja zdravstvenog i hranidbenog statusa stada.

Tomislav Mesić, viši stručni savjetnik za stočarstvo pri Savjetodavnoj službi, u svom je izlagao upozorio uzgajivače na što trebaju obratiti pažnju prilikom sastavljanja obroka za svoju stoku, vodeći računa o hranidbenoj vrijednosti i zdravstvenoj ispravnosti hrane.

Dr. sc. Sanja Balaš Krnjić viša koordinatorica u HPA upoznala je prisutne s uslugama koje Laboratorij za kontrolu kvalitete stočne hrane nudi poljoprivrednicima. Bilo je osobito poučno vidjeti prikazane rezultate analize krmiva i velike razlike u hranidbenoj vrijednosti između pojedinih uzoraka voluminoznih krmiva poput sijena, sjenaža i silaža, koji predstavljaju temeljni dio obroka u hranidbi krava.

Plansko sparivanje kao preduvjet unapređenja uzgoja

O genetici i uzgoju govorili su dr. sc. Marija Špehar, načelnica Odjela za procjenu uzgojnih vrijednosti Hrvatske poljoprivredne agencije te Damir Pejaković, viši stručni savjetnik za stočarstvo u Savjetodavnoj službi. Dr. Špehar je upoznala uzgajivače sa sustavom genetskog vrednovanja u govedarstvu, a poseban naglasak u svom predavanju stavila je na program genomske selekcije koji se provodi u suradnji Hrvatske poljoprivredne agencije, Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (H.U.SIM), centara za reprodukciju te njemačkih i austrijskih partnera.

Damir Pejaković je govorio o uzgoju i radu na genetskom unapređenju kao stupovima stočarstva. Na primjerima iz Austrije i Njemačke pokazao je uzgajivačima na koji se način postiže konkurentnost u uzgoju te koje su ekonomske koristi upotrebe sjemena najkvalitetnijih bikova i provođenja planskog sparivanja.

U praktičnom dijelu radionice, na farmi Nenada Braniše u Belici, Ivica Vranić, koordinator u Odjelu za razvoj govedarstva Hrvatske poljoprivredne agencije, održao je predavanje o planskom sparivanju. Cilj je bio, uz praktični prikaz, potaknuti svijest uzgajivača da je provedba planskog sparivanja jedan od preduvjeta za unapređenje proizvodnje i uzgoja u njihovim stadima.

Dan mladih uzgajivača u spomenutom međimurskom mjestu potvrdio je još jednom interes uzgajivača i potrebu za održavanjem ovakvih radionica. Jer, uzgajivači su sa zanimanjem pratili predavanja stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u praktičnom radu na terenu te su se vrlo aktivno uključivali u raspravu, posebno u praktičnom dijelu radionice.

Izvor i foto: HPA


Tagovi

Uzgajivači goveda Belica HPA Zdenko Ivkić Tomislav Mesić Sanja Balaš Krnjić Marija Špehar Damir Pejaković Nenad Braniša Plansko sparivanje Genetsko vrednovanje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]