Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prokupac
  • 14.10.2019. 18:00

Danas je Svetski dan prokupca: Naša, a svetska sorta

Od nekadašnje anemične "Ružice" iz ere industrijskog vinarstva, prokupac je do kvalitetnih vina prevalio ogroman put. To će potvrditi današnje degustacije širom zemlje ali i inostranstva.

Foto: Đorđe Simović
  • 477
  • 18
  • 0

Danas je veliki dan za srpsko vinogradarstvo i vinogradarstvo. U mnogim restoranima, vinotekama, kafeima, vinskim barovima u zemlji ali i u inostranstvu će se nazdravljati vinom od naše autohtone sorte vinove loze - prokupcem. 

Ivanović i Luković zaslužni za Svetski dan prokupca

Ovo je četvrto obeležavanje Međunarodnog dana prokupca. Sve ja započeto 2016. zahvaljujući Igoru Lukoviću, uredniku magazina Vino i Fino i Tomislavu Ivanoviću, uredniku sajta Vinopedia. Za datum 14.10. zaslužan Ivanović, pošto je pregledajući istorijske spise u vezi sa vinogradarstvom Župe i Srbije sasvim slučajno naišao na otpremnicu za grožđe iz 19 veka. U njoj stoji da je prokupac predat na preradu 14. oktobra.

Prokupac se vraća na velika vrata i kroz - roze

Prokupac adut "Doje"

U minuloj sedmici više od 100 izlagača iz industrije voća, povrća, mesa, mlečnih proizvoda i pića predstavilo je svoje visokokvalitetne proizvode na drugom Sajmu "Belgrade Food Show". Među njima je bila i tehnolog u vinariji "Doja" Mina Todić. Ta vinska kuća u Toplici uspešno gaji prokupac, a uz to pravi vrhunsko nagrađivano vino "Breg".

Koje su osnovne karakteristike prokupca?

Prokupac je jako stara srpska sorta. Dokazano je da je autohtona sorta koje nema nigde u svetu. Prokupac ne može da da vina kao što je kaberne sovinjon. To nisu tako jaka vina. Prokupac ima "srednje telo" i daje "voćkasta" vina koja mogu da pariraju širazu, merlou i pino noaru. 

Kod nas tehnološki postoje, uslovno rečeno, dva pristupa. Prvi, da se pravi čist prokupac i drugi, da se u malom procentu "pojača" sa grožđem sorti merlo i kaberne sovinjon. Vi ste se u "Doji" odlučili za prvi pristup. Zašto?

U tom slučaju prokupac dolazi do izražaja. I može se reći da je to pravo sortno vino. Kada se doda kaberne sovinjon on preovlada u toj kupaži. Čak i ako ga dodate više od 5%. Zbog toga mi pravimo čist prokupac. 

"Breg" svetski prvak u prokupcima

Nedavno je kao prateći program Beogradske nedelje vina održano zanimljivo nadmetanje, nazvano Svetsko prvenstvo u prokupcu. Prokupac "Breg" vinarije "Doja" je osvojio zlatnu medalju. "Prokupac "Breg" je vino iz 2015. godine. To je posebna parcela u našim vinogradima koja je zasađena 2010. godine. Vino odležava dve godine u barik buradima. Imamo samo 1.500 boca", kaže Mina. 

Na ocenjivanju je bilo 15 srpskih etiketa i kako kaže velika joj je čast što su vinari koji proizvode prokupce proglasili "Breg" za najbolji. Inače, Poljoprivredni fakultet u Beogradu je zajedno sa Institutom u Riohi, u Španiji, počeo u vinogradima vinarije "Doja" klonsku selekciju prokupca. Od ovog posla na kraju se očekuje, da se izdvoje klonovi, koji su po karakteristikama bolji od standardne sorte.

Prokupac brendira vinsku Srbiju

Svetski dan prokupca u inostranstvu

Organizatori Svetskog dana prokupca već od prve godine obeležavanja 2016. nastoje da manifestaciju kao i vino omasove i predstave u inostranstvu. Tako će se danas prokupac piti i u: Budimpešti, Zagrebu, Amsterdamu, Cirihu, Berlinu i drugim gradovima. U poslednjih deceniju i po vinari su napravili veliki iskorak praveći od prokupca kvalitetno vino. Najvažnije je da je ta sorta preživela eru tzv. industrijskog vinarstva kada se od nje pravila anemična - Ružica. Dobro je da je taj period za nama.


Tagovi

Prokupac Svetski dan prokupca Doja Autohtona sorta Sortno vino Beogradska nedelja vina Svetsko prvenstvo u prokupcu Mina Todić


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]