Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobravski ljuk
  • 01.09.2018. 13:30

Dani dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje: od heljdinog jastuka i meksičkih krastavaca do čipsa od lješnjaka

Proteklog vikenda u Donjoj Dubravi u Međimurju održani su 12. Dani dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje, a na sajmu se mogla vidjeti prava raskoš raznovrsnosti izlagača i proizvođača ekoloških proizvoda.

Foto: Nikola Bosilj
  • 491
  • 42
  • 0

Proteklog vikenda u Donjoj Dubravi u Međimurju održani su 12. Dani dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje, a na sajmu se mogla vidjeti prava raskoš raznovrsnosti izlagača i proizvođača ekoloških proizvoda.

Manifestacija je prvi puta organizirana i održana 2007. godine na inicijativu obitelji Sabol, koja i dan danas aktivno sudjeluje u organizaciji događaja, a sve veća svijest ljudi o važnosti ekološke proizvodnje i očuvanja domaćeg voća i povrća, ali i drugih ekoloških proizvoda, pridaje ovoj manifestaciji iz godine u godinu sve veći značaj.

Manifestaciju otvorio "domaći ministar"

Ove godine je pedesetak izlagača iz četiri županije predstavilo svoje ekološke proizvode, a svatko tko je posjetio sajam imao je što za vidjeti, naučiti, kušati i kupiti.

Generalni pokrovitelj 12. Dana dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje je Međimurska županija, a osim međimurskog župana Matije Posavca, na sajmu se pojavio i ministar gospodarstva, obrta i poduzetništva Darko Horvat, koji je otvarajući sajam istaknuo da poduzetnički uspjeh prati mukotrpan rad i marljivost, a što je odlika mještana Donje Dubrave. Zanimljivo je istaknuti da je ministar Horvat rodom iz Donje Dubrave, a svojim je dolaskom i prisutnošću sigurno razveselio svoje sumještane, ali i sajmu dao dodatnu težinu kao predstavnik Vlade.

Kao što smo već ranije spomenuli, osim "dobravskog ljuka“, izlagači su pripremili mnoštvo zanimljivih i inovativnih ekoloških proizvoda te su posjetitelji mogli uživati, ponaosob razgovarati sa svakim izlagačem te naučiti nešto o procesu uzgoja i proizvodnje ekoloških proizvoda.

Proizvođači znaju iskoristiti svaki dio ploda pa je tako nastao i čips od lješnjaka

Raznolikost ponude, no naglasak na dobravskom ljuku

Možda i najviše pažnje su plijenili proizvodi poput šajota, odnosno meksičkih krastavaca, čips od lješnjaka, koji je zapravo nusproizvod u proizvodnji ulja od lješnjaka te heljdin jastuk i kompoti od starinskih sorti raznog voća, no kao što i naziv same manifestacije govori, "dobravski ljuk" je nezaobilazan u cijeloj priči.

Manifestacija se pokazala kao odličan način promocije "dobravskog ljuka" i same tradicije njegovog uzgoja, a prema riječima uvaženog profesora Željka Sobotke, dipl.ing.kem., koji se zalaže za promociju "dobravskog ljuka", isti je najkvalitetnija i najukusnija autohtona sorta luka u Hrvatskoj.

Dobivanje dobravskog ljuka dug je postupak koji traži strpljenje i ljubav

Vrijedi napomenuti da je "dobravski ljuk“ 2016. godine uvršten na listu autohtonih sorti povrća u Hrvatskoj, za što su sigurno najzaslužnije stare Dobravčice, koje su same proizvodile sjeme puštajući luk da raste sve dok iz njega ne izrastu sjemenke, koje su se potom sijale, a iz njih bi nastale male lučice.

Ljukarice su to naučile od svoji baka i prabaka, a manifestacija "Dani ljuka i ekološke proizvodnje“ se pokazala kao odličan način promocije, ne samo "dobravskog ljuka“ i tradicije njegovog uzgoja, već i važnosti ekološke proizvodnje i širenja svijesti o dobrobiti čovjekove prehrane sačinjene od ekološki uzgojenih proizvoda.


Fotoprilog


Tagovi

Donja Dubrava Dobravski ljuk Obitelj Sabol Matija Posavec Darko Horvat Autohtona sorta povrća Željko Sobotka


Autor

Nikola Bosilj

Više [+]

Nikola je politolog iza kojega je i medijsko iskustvo. Kaže: svaki je dan u poljoprivredi.