Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani jabuke
  • 10.10.2021. 16:40
  • Bosansko-podrinjski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Goražde

"Dani jabuke" od 14. oktobra u Goraždu

Sajam će okupiti veliki broj izlagača, kako iz naše zemlje tako i iz čitavog regiona i već je praktično popunjena sala Gradske dvorane preko 95 procenata.

Foto: Dimitrije Jovanović
  • 110
  • 62
  • 0

Sedamnaesta privredno - kulturna manifestacija pod nazivom "Dani jabuke" bit će održana u periodu od 14. do 16. oktobra u Goraždu, čime će se nastaviti tradicija održavanja sajma, prekinuta prošle godine uslijed pandemije.

Predsjednik Udruženja "Dani jabuke" Mirsad Hubanić rekao je za Fenu da se pripreme koje su počele u aprilu ovih dana privode kraju.

Prema njegovim riječima, koncept održavanja predstojećeg događaja će biti izmijenjen, tačnije usklađen sa trenutnom epidemiološkom situacijom koja nalaže poštivanje svih mjera koje su na snazi.

Ovaj put bez tradicionalnog takmičenja

"Sajam će okupiti veliki broj izlagača, kako iz naše zemlje tako i iz čitavog regiona i već smo praktično popunili salu Gradske dvorane preko 95 procenata", ističe Hubanić. Dodaje da se sada radi na detaljima organizacije zato što će se zbog Covida 19 morati napraviti neki kompromis u smislu smanjenja površine štandova, povećanja prostora za prolazak posjetilaca, zbog zaštite naših građana i svih onih koji budu došli.

Napomenuo je da je pandemija razlog što će ovaj put izostati tradicionalno takmičenje odnosno kviz učenika poljoprivredno - tehničkih škola.

"Izbjegli smo takmičenje, ali doći će svi direktori i profesori da razgovaramo o jednoj ciljanoj temi 'Prednosti dualnog obrazovanja u poljoprivrednim tehničkim školama'. Nismo rizikovali da djeca dolaze i ovu lijepu praksu planiramo nastaviti naredne godine", istakao je ukazujući da će kao i ranije biti veliki broj posjeta predstavnika instituta, fakulteta, međunarodnih organizacija.

"Dolaze nam posjetioci i akteri sajma ne samo izlagači, iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova. Od jutros imamo dosta poziva za posjetu ovoj manifestaciji tako da možemo reći, bez obzira na pauzu, da smo prepoznati od velikog broja ljudi, udruženja i ustanova koji vrlo rado dolaze u naš grad", napomenuo je Hubanić.

U fokusu i biodiverzitet, zaštita voda i prirode

Kako kaže, u okviru podsajamskih aktivnosti planirani su okrugli stolovi i drugi sadržaji na kojima će se govoriti o biodiverzitetu, zaštiti voda i prirode.

"Imat ćemo profesore s Prirodno - matematičkog fakulteta iz Sarajeva i razgovarati o zaštiti biodiverziteta, zelenih tehnologija jer je ovo prilika da se susretnu svi ti ljudi, a imajući uvid u aktuelnosti na što se fokusira EU, odnosno na zelenu industriju, ekologiju i energiju", ocjenjuje predsjednik ovog udruženja, napominjući da su sve to segmenti koje moramo pratiti i koji će biti zastupljeni i na sajmu "Dani jabuke".


Tagovi

Sajamska manifestacija "Dani jabuka" Mirsad Hubanić Tradicionalno takmičenje Okrugli sto Biodiverzitet Zaštita voda Zaštita prirode


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.