Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nema sela nad Babine Grede
  • 08.06.2018. 10:30

Dani kulina i sira, Konji bijelci i Bećarfest: Nema sela nad Babine Grede!

Želite okusiti čari (i okuse!) Slavonije, Baranje i Srijema, put pod noge i u Babinu Gredu!

Foto: Facebook/Nema sela nad Babine Grede
  • 1.825
  • 207
  • 0

U Babinoj Gredi se od danas pa do 10. lipnja održava manifestacija Dani kulina i sira, Konji bijelci i Bećarfest pod zajedničkim nazivom - Nema sela nad Babine Grede!

Namjera organizatora je da se kroz prezentaciju slavonsko-baranjskih i srijemskih autohtonih proizvoda, prvenstveno kulina, a i sira, potaknu domaći proizvođači i uzgajivači na organiziranu proizvodnju tih proizvoda koji bi doprinijeli razvoju turističkih potencijala općine, županije, mikroregije i gospodarskom jačanju svakog potencijalnog proizvođača.

Mladi se bore za živo selo 

U skladu toga, razgovarali smo s mladom Babogredkom, Draganom Petričević, kćeri poginulog hrvatskog branitelja iz Osijeka i mladom majkom troje djece koja je nakon završetka Veleučilišta Lavoslava Ružičkog u Vukovaru svoj posao pronašla u Poljoprivredno prerađivačkoj braniteljskoj zadruzi Babogredski feniks iz Babine Grede. Upravo smo nju izabrali za dijalog o manifestaciji jer nije slušala priče čija je tema da se u Hrvatskoj ne može uspjeti i da u ruralnim sredinama ne postoje uvjeti za malog čovjeka, pa i za osnivanje obitelji, nego je kroz zadrugarstvo u poljoprivredi odlučila pokazati da se može, ako se hoće.

Doznali smo da je posebno veseli biti dio stanovništva Babine Grede u kojoj je sve manje mladih i djece, a za čiji se razvoj osobito bori rame uz rame sa svekrom Matom Petričevićem koji je upravitelj zadruge. S ciljem oživljavanja sela, Dragana čitatelje poziva na najstariju kulturno-sportsku zabavnu manifestaciju u Slavoniji, vezanu uz uzgoj konja lipicanaca koja je dobra prilika za promociju Babine Grede kao mjesta ugodnog življenja.

“Festival bećarca Bećarfest: Alaj ću se kerit i bećariti u organizaciji Udruge Šokadija Babina Greda s ciljem očuvanja, prenošenja i prezentiranja najpopularnijeg napjeva bećarca potiče sve mlade na njegovanje tradicijskog napjeva”, priča Dragana koja smatra da manifestacija Dani kulina, sira i vina svojim sadržajem značajno upotpunjuju i unaprjeđuju druge dvije tradicionalne manifestacije.

Petričević: Moramo brendirati Babinu Gredu

“Babina Greda je mjesto koje ima svoje ime. Moramo je brendirati, a da bi nam to pošlo za rukom, moramo naći osobe koje su zainteresirane za taj dio priče. Smatramo da je budućnost na mladima. Nažalost, u svakoj kući smještenoj u našem malom, ali velikom selu, imamo nekoliko praznih prostorija zbog masovnog egzodusa mladih i obitelji. Iste možemo iskoristiti ako razvijemo turizam, a turizam bez brendiranja je samo slovo na papiru. Smatramo da imamo strategiju turizma kao grane koja može finalizirati ono što mi imamo na selu, a upravo to nudimo i promoviramo putem manifestacije Nema sela nad Babine Grede. Primjerice, konjogojska udruga u Babinoj Gredi postoji više od 60 godina. Konji kao prepoznatljiva priča se ne vežu za Babinu Gredu, ali su u kontinuitetu u Babinoj Gredi, što javnost treba znati jer Babogredci strašno drže do konja. “, objašnjava Mato Petričević.

Dragana Petričević je nadodala da će posjetitelji manifestacije moći uživati u okusima tradicionalnog fiša i čobanca, babogredskog kulina, seljačke kobasice i suhe vratine, te u nošnjama koje su istovremeno kićene zlatom, šlingom i vezom, a koje će ponosno nositi babogredke.

Na manifestaciji će nazočiti i docent s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku Vladimir Margeta, prof.dr.sc. Goran Kušec koji će sudjelovati u ocjenjivanju uzoraka kulina.


Tagovi

Nema sela nad Babine Grede Dragana Petričević Mato Petričević


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]