Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maraština
  • 03.06.2022. 16:30
  • Zadarska, Zadar

Dani Maraštine - autohtone sorte zadarskog i šibenskog kraja

Ova je sorta pala u sjenu zbog sve veće popularnosti Pošipa, a sa željom da se nepravda ispravi, do 5. lipnja možete posjetiti Dane Maraštine u Zadru.

Foto: Franka Klanac
  • 265
  • 53
  • 0

Maraština je autohtona sorta sjeverne Dalmacije koja je pala u sjenu sve veće popularnosti Pošipa koji se intenzivnije počeo saditi na prostorima Zadra i Šibenika iako potječe s otoka Korčule.

Sa željom da se nepravda počinjena ispravi, ove godine po prvi put u Zadru održavaju se Dani Maraštine, čija je želja plasirati i brendirati ovu sortu pa tako i utjecati na njenu proizvodnju.

Organizirani su na inicijativu Ivana Stiblika inače i organizatora Zadar Wine Festivala, uz pomoć Odjela za poljoprivredu ribarstvo i EU fondove te Udruge vinara Zadarske županije.

Prvi dan je obilježen i stručnim simpozijem. Svi prisutni bili su u prilici čuti što četiri stručnjaka imaju za reći o ovoj sorti, a među njima su i uvaženi prof.dr.sc. Edi Maletić, dipl. ing. Marina Pavlović, enolog vinarije Testament Juraj Sladić i sommelier Josip Orišković.

Profesor Maletić osvrnuo se na proizvodnju sadnog materijala ove sorte što je osnova i početak svake voćarske proizvodnje. Ono što se zadnjih godina po tom pitanju radilo je selekcija petnaest klonova od kojih su tri klona dobila zeleno svjetlo za uzgoj. Također ističe da za uzgoj nije postojao interes lokalnih rasadničara, pa će se nažalost njihovom proizvodnjom pozabaviti inozemni rasadnici.

Voditeljica enološkog laboratorija Marina Pavlović navodi kako kakvoća ovog vina uvelike varira ovisno o položaju, a ističe i problem postizanja kiselina, te pomicanja roka berbe uslijed klimatskih promjena.

Enolog Juraj Sladić praktički odmalena u vinogradu, osvrnuo se na povijest uzgoja ove sorte još iz vremena kad je njegov djed proizvodio vino na tradicionalni način, u doba kad je visina opterećenja trsa za nju bila puno veća na uštrb kakvoće vina. Danas se uzgaja na manjim opterećenjima, od otprilike kilogram i po trsu čime se postiže bolja kakvoća vina.

Posjetitelji su tijekom predavanja bili u prilici i kušati različita vina ove sorte pa se među njima našao pjenušac, jedna svježa maraština, jedna odležana i dva prošeka.

Kao nit poveznicu u toku predavanja spomenut je i brand istarske Malvazije kao pozitivan primjer brendiranja i rezultat prepoznatljivosti Istre po vinu. Važno je napomenuti kako je to sorta koja je bila vrlo marginalna do 90-ih godina, kada je krenuo ozbiljan rad vinara i pozitivna suradnja ugostitelja koji su na svojim vinskim listama promovirali ovu sortu.

Hoćemo li to postići s maraštinom u sjevernoj Dalmaciji samo je na nama. Potrebna je suradnja svih uključenih u ovu priču. 

No, u svakom slučaju, do 5. lipnja možete posjetiti ovaj događaj na Poljani Šime Budinića u Zadru te probati različite stilove ove sorte i otkriti koja je vaša. U ovoj akciji sudjeluju i lokalni restorani koji će u svojim objektima u narednih nekoliko dana posebno nuditi i maraštinu.


Tagovi

Dani Maraštine Autohtona sorta Maraština


Autorica

Franka Klanac

Više [+]

Magistra vinarstva i vinogradarstva, zaljubljenica u prirodu, odnedavno vodi i svoj vinski blog Dvije tri o vinu, a o temama iz šireg spektra poljoprivrede piše za Agroklub.