Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline
  • 28.04.2017. 16:30

Dani masline: Bez medalja više od 30 ulja

Bez medalja ostaje čak 31 ulje od toga 25 djevičanskih, ali i šest lampante od kojih 5 nisu zadovoljila kriterije kemijske analize. No, to je tek 15% od ukupno ocijenjenih 211 uzoraka ulja, od kojih je 176 ili 85% ekstradjevičanskih. Velika većina maslinara može biti zadovoljna rezultatima.

  • 1.944
  • 105
  • 0

Sve je spremno za početak 19. međunarodnih Dana masline 2017. U 11 sati u Gradskoj loži na Narodnom trgu održano je svečano otvaranje sa dodjelom godišnjih nagrada, program se potom nastavio na Forumu gdje se na Maslinarskom marendinu očekuje šušur, veliki broj maslinara, građana i gostiju Zadra.

Bez medalja ostaje čak 31 ulje od toga 25 djevičanskih, ali i šest lampante od koji pet nisu zadovoljila kriterije kemijske analize. No, to je tek 15% od ukupno ocijenjenih 211 uzoraka ulja, od kojih je 176 ili 85% ekstradjevičanskih. "Velika većina maslinara može biti zadovoljna rezultatima, a oni koji to ne budu uvijek nam se mogu obratiti za savjet", kaže Anita Peraić.

Šušur i prije proglašenja

"Tko ne dođe kajat će se što je propustio", kaže i Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline.

Posjetitelje na marendinu čeka 500 porcija variva od orza, leće i slanutka, sljubljivanje sira i vina, te vođene degustacije maslinovog ulja na kojima će naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Marendin ima i humanitarnu notu - prikupljanje dobrovoljnih priloga za nabavku uređaja za zračenje neophodnog Onkološkom odjelu OB Zadar.

Dolaze samo zbog marendina

"Ne dolazim toliko zbog natjecanja koliko zbog Maslinarskog marendina", kaže višestruko nagrađivani maslinar i uljar Edo Majić iz Brača. Slično govore iz maslinari iz Istre. Njih 40 će za ovu prigodu unajmiti poseban autobus. "Rado dolazimo u Zadar, tu se osjećamo kao doma", kaže Nino Činić poznati maslinar iz Krasice.

Humanitarni karakter priredbe

"Do sada su Zadrani bili poznati po originalnom uzorkovanju, uzimanju maslinovih ulja izravno od maslinara, korektnom ocjenjivanju i stručnim predavanjima, a od sad će i po Maslinarskom marendinu", poručuje Činić ističući humanitarni karakter ove gastronomske priredbe.

Nakon marendina, oni koji žele znati više uputit će u popodnevnim satima prema Novom kampusu zadarskog Sveučilišta gdje će znanstvenici i stručnjaci na okruglom stolu iznositi najnovije spoznaje, ali i odgovarati na pitanja maslinara o problemima praktičnog maslinarstva i uljarstva.

Napeto na okruglom stolu

"Bit će napeto", očekuje i magistar Marijan Tomac, moderator koji je i lani, na svoj dinamičan i polemičan način vodio sučeljavanja vitezova okruglog stola -znastvenika, stručnjaka i zainteresiranih mslinara.

Izlet na Ugljan

U subotu 29. travnja u planu je stručni izlet na otok Ugljan gdje će sudionici, uz terensku nastavu rezidbe maslina, nazočiti i otvaranju matičnjaka izvornih sorti, poslušati zanimljivo predavanje Mladena Lucina o proizvodnji maslinovog ulja pod brendom Oleum Liburnicom.

Veliko zanimanje pobuđuje i 2. Međunarodno natjecanje u kuhanju Žgvaceta - tradicionalnog jela od mlade janjetine s bižima i krumpirom, koje će se odvijati u Sutomiščici na Ugljanu.

211 uzoraka

On otkriva da je ove godine zaprimljeno ukupno 211 uzoraka, što je 84 ili 62,99% više nego lani.

Iako u prvom planu nije masovnost nego kvaliteta ovako povećanje raduje jer potvrđuje da je maslinarska godina bila dobra, ali i da Dani masline postaju sve zanimljiviji. Zacijelo i zbog originalnog uzorkovanja pa i objektivnog ocijenjivanja.

"Jedno mi uzimamo ulja izravno kod proizvođača. To je težak i vrlo obiman posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje", kaže Pucar. Jednostavno, na pozive zainteresiranih maslinara djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Filip Erceg i Matko Bačinić zavirili su u svaki podrum, konobu da bi u nazočnosti domaćina iz njihovih spremišta uzeli uzorke ulja.

Litra ulja za uzorkovanje

Uzorkovali su cijeli protekli mjesec i to ne samo u šest hrvatskih jadranskih županija već i u primorskom djelu Slovenije pa sve do Bara u Crnoj Gori.

Pet ulja nisu bila ni za upotrebu

Trebalo je ocijeniti ukupno 211 uzoraka, od kojih su 146 u kategoriji otvorenih ulja i 61 pakovinu. Svako ulje je ocjenjivalo najmanje osam članova panela.

U kategoriji otvorenih ulja bilo je 176 ekstradjevičanskih i od toga 102 zlatna, sedam srebrnih i pet brončanih. Bez medalja ostaje čak 31 ulje od toga 25 djevičanskih, ali i šest lampante od kojih pet ne samo da nisu za medalje nego ni za upotrebu. Najčešće mane kod tih ulja su upaljenost i "salamura".

Tko su šampioni?

"U kategoriji pakovina sva ulja su ektradjevičanska pa su i rezultati bolji. Ujednačeniji. Ocijenjeno je 61 ulje od čega ih je 56 osvojilo zlato i pet srebro.

Sve u svemu velika većina maslinara može biti zadovoljna postignutim rezultatima kakvoće svojih ulja. Najzadovoljniji, naravno šampioni. Kako su ulja ocjenjivana kao i dosadašnjih godina u dvije kategorije: otvorena ulja i pakovine tako će se proglasiti i šampion otvorenih ulja i šampion pakovina. Osim toga, uz šampione u dvije kategorije, proglasiti će se i 10 najboljih ulja u kategoriji otvorenih i 10 najboljih u kategoriji pakovina. Proglasit će se i dvije najbolje uljare u kojima su prerađena šampionska ulja - otvoreno i pakirano."

Ove godine, a na inicijativu maslinarskih udruga, proglasiti će se najbolja maslinarska udruga na temelju ocjena kvalitete maslinovog ulja članova udruge. "U konkurenciju ulaze po tri najbolja ulja članova svake udruge i njihov prosjek daje rezultat za poredak", pojašnjava Benito Pucar.

Najčešće mane: upaljeno i salamura

Na upit koje su najčešće mane kod ulja koja nisu ušla u kategoriju akstradjevičanskih Anita Peraić odgovara: "Ulja koja nisu ušla u kategoriju EDMU imaju manje ili više izraženu neku od mana."

Mane su nastale vjerovatno pogrešnim rukovanjem i postupcima u nekoj od faza berbe ploda, čuvanja ploda, prerade i na kraju skladištenja. Najčešća mana je "upaljeno". U nekim uljima uočena je mana "salamura" te je vrlo vjerovatno da su masline od kojih je proizvedeno ulje, bile močene u moru, ali isto tako postoji mogućnost da je plod donesen na preradu uredno nakon branja, ali su masline koje su se preradile netom prije, bile močene u moru i posoljene, pojašnjava Anita Peraić.

Posljedica smrzavanja: slabije izražena voćnost

Što se tiče pikantnosti i gorčine kod ekstradjevičanskih ulja, voditeljica panela Anita Peraić ističe da nema nekog posebnog odskakanja u usporedbi s proteklom godinom. Voćnost je nešto malo manje izražena što može biti posljedica niskih temperatura u siječnju što je rezultiralo smrzavanjem ulja. Kao posljedica smrzavanja, maslinovo ulje doživljava određenu degradaciju u kvalitativnom pogledu, odnosno gubi aromatske sastojke tj.voćnost.

Rekordan broj Zadar

Na ovogodišnju maninifestaciju Dani masline pristiglo je 211 uzoraka maslinovog ulja. Od 211 pristigla uzorka, otvorenih ulja je 146, a pakovina 65. Najveći broj uzoraka ulja je iz Zadarske županije (120), zatim Istarske (40), Šibensko-kninske (12), Splitsko-dalmatinske (10), Primorsko-goranske županije (6) itd. Iz inozemstva 19 ulja pristiglo je iz Slovenije i 3 iz Crne Gore.


Tagovi

Dani masline Zadar


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P