Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodnjan
  • 16.11.2019. 14:30
  • Istarska, Vodnjan

Dani mladog maslinovog ulja uz vrhunske proizvode više od 100 izlagača

Počeli smo sa šatorom od dvjestotinjak, a danas mjerimo površinu do 2.000 kvadrata gdje se okupljaju najbolji proizvodi iz šire regije, podsjetio je gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Foto: Vedran Stapić
  • 514
  • 72
  • 0

Otvoreni su jubilarni, već 15. "Dani mladog maslinovog ulja-Giornate dell’olio d’oliva novello" koji u Vodnjanu traju do sutra, 17. studenoga.

"Počeli smo sa šatorom od dvjestotinjak, a danas mjerimo površinu do 2.000 kvadrata gdje se okupljaju najbolji proizvodi iz šire regije“, rekao je uoči manifestacije gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Naime, svoje proizvode i usluge nudi više od 100 izlagača, a možete pronaći proizvođače maslinovih ulja, ali i drugih autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Vodnjan je, naglasio je, mjesto gdje su najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja nagrađivana na europskim i svjetskim sajmovima, a brojna su i ona koja su uvrštena u svjetski poznati vodič o maslinovim uljima – Flos Olei. Prepoznatljivost, i sam brend maslinovih ulja s područja Vodnjana pronašli su put do tržišta i zahvaljujući održavanju ove, sada već tradicionalne, manifestacije. 

Mjesto za uživanje i promociju vrhunskih proizvoda 

Grad je kroz manifestaciju razvio niz kvalitetnih, edukativnih i poslovnih priča posebno ističući vrijednosti koje imaju mlada maslinova ulja te danas Dani mladog maslinovog ulja predstavljaju idealno mjesto za uživanje i promoviranje vrhunskih proizvoda, za susrete poslovne i privatne naravi, ali i mjesto za okupljanje i zabavu svih generacija.  

Prilika za kušati (i kupiti) najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja 

"Kroz brojna predavanja pokrit će se teme od zaštite maslina, prerade maslina i dobivanje maslinovog ulja, do tema koje povezuju uporabu maslinovog ulja u kozmetici i za zdravstvene potrebe", naglasila je predsjednica Udruge Agroturis Vodnjan-Dignano Ester Geissa Đurić i dodala da su, iako smanjenih količina, maslinova ulja vodnjanštine i ove godine vrhunske kvalitete.

Manifestacija Dani mladog maslinovog ulja- Giornate dell’olio d’oliva novello okuplja i najbolje kuhare i chefove iz Istre i Kvarnera nudeći cjelodnevni gastro-show pa je tako vrhunski chef Robert Perić ugostio Denia Srdoća, najmlađeg hrvatskog kuhara s Michelinovom zvjezdicom, a posjetitelji danas mogu degustirati jela iz cooking showa Davida Skoka. Sutra kuha Dragan Jovanović. 

"Više od 10.000 jela priprema se od najboljih namirnica i autohtonih proizvoda, a svaka delicija povezuje se s pričom mladih maslinovih ulja našeg područja", zaključio je gradonačelnik. 

Svečanom otvorenju nazočila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je naglasila da smo prošle godine uzgajali masline na nešto manje od 18.700 ha s prosječnim prinosom od 1,5 tone po hektaru, a ukupna proizvodnja ploda masline iznosila je nešto više od 28.400 tona.  U 2018. godini proizvedeno je nešto više od 36.500 hektolitara ulja.

"Sedam istarskih uljara ostvarilo je svoje želje za napretkom i usavršavanjem proizvodnje povlačenjem sredstava iz mjere 4.2.1. Programa ruralnog razvoja kojom su ugovorili ukupni iznos od više od 13,8 milijuna kuna potpora za ulaganja u pogone, opremu i objekte. Od 2017. do danas Istarska je županija dobila 390 milijuna kuna potpora u poljoprivredi i ribarstvu“, izjavila je ministrica. 

Potrošnja niža od europskog prosjeka, ali se povećava 

Kada je u pitanju prosječna potrošnja maslinovog ulja, ona je duplo niža od europskog prosjeka, no u zadnje vrijeme se povećava, što je, navela je, sigurno rezultat veće popularizacije, poboljšanja kakvoće i njegovog nadzora.

"Povećava se i broj gospodarstava koja se bave maslinarstvom pa se tako njihov broj udvostručio od 2015. godine, a svi ostvaruju potporu za preradu ploda maslina u maslinovo ulje za proizvedene, isporučene i prodane količine ekstra djevičanskog i djevičanskog maslinovog ulja, za koje smo prošle godine odobrili količine od 1,05 mil. kg za 1.340 gospodarstava i isplatili potporu u iznosu od 8,36 mil. kuna", dodala je ministrica.

Povećava se broj gospodarstava koja se bave maslinarstvom

Inače, kako stoji u objavi na stranici Ministarstva poljoprivrede, iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u Istarsku županiju do sada je isplaćeno 64.910.789,69 kuna i još toliko ugovoreno. Najveća ulaganja su u ribarske luke i to u luku Vrsar i Savudriju. U Istarskoj županiji odobrene su 3 lokalne akcijske grupe u ribarstvu te je za u izradi lokalnih strategija u odobreno 2.309.060,59 kuna i od toga isplaćeno 2.279.847,55 kuna. Za provođenje lokalnih razvojnih strategija odobreno je 42 049 415,27  te je do sada isplaćeno 3.492.581,50 kuna. Za privremenu obustavu ribolovne aktivnosti isplaćeno je ukupno 11.556.702,66, a za trajnu obustavu 17.167.815,26 kuna.


Fotoprilog


Tagovi

Dani mladog maslinovog ulja Manifestacija Vodnjan Maslinovo ulje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).