Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okusi tradicije
  • 16.11.2021. 12:30

Dani okusa hrvatske tradicije u 11 županija

Ljubitelji dobre hrane u čak 108 ugostiteljskih objekata diljem zemlje mogu uživati u lokalnim jelima spravljenim od domaćih namirnica i po tradicionalnim recepturama, čulo se na predstavljanju manifestacije u Zagrebu.

Foto: Marinko Petković
  • 271
  • 82
  • 0

Započeli su nacionalni Dani Okusa hrvatske tradicije koje zajednički organizira 11 županijskih turističkih zajednica u suradnji s lokalnim ugostiteljima, nositeljima standarda Okusi hrvatske tradicije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta. Tim povodom održana je konferencija za novinare u prostorima TZ Zagrebačke županije.

Kako se čulo, ljubitelji dobre hrane tako će u narednih 14 dana u 108 ugostiteljskih objekata moći uživati u lokalnim jelima spravljenim od domaćih namirnica i po tradicionalnim recepturama.

Svaki će objekt u ponudi imati po dva menija od tri slijeda i to po promotivnim cijenama. 

S područja Zagrebačke županije sudjeluje 12 objekata. Između ostalih to su Vinogradarska kuća Braje na Plešivici i izletište Kos-Jurišić u Svetom Ivanu Zelini, kao i Seoski turizam Kezele kod Ivanić-Grada. Ujedno sve su to poznate i priznate vinske kuće, koje se generacijama uspješno bave i ruralnim turizmom.  

Robert Braje kaže da će se u navedenom razdoblju moći uživati u tradicionalnim gastronomskim specijalitetima zagrebačkoga kraja. On je peta generacija vinogradara, a ima najviše trsova crvenog vetlinca u Hrvatskoj, njih 2.500. Inače, Vinogradarska kuća Braje ove je godine dobila nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, a nedavno je kod njih organizirana još jedna zanimljiva manifestacija, kino i vino u goricama.

Ruralni turizam nema smisla bez poljoprivrede

Specijalitet kuće je domaća patka iz vlastitog uzgoja, kao i drugi prehrambeni proizvodi, te rakija od kruške tepke ili maline. Uz autohtoni portugizac Plešivica, godišnje proizvedu do 18.000 litara vina, kojeg 35 do 40 posto prodaju na kućnom pragu svoga izletišta u Vlaškovecu, jer su se odmaknuli od velikih distributera. Na plešivičku vinsku cestu, jedno od tri u županiji, se može i biciklima.

Lokalna gastronomija, sa svojim okusima i mirisima, kao dio kulture, baštine, običaja i svakodnevnog života ljudi, u svijetu se sve izraženije ističe kao nezaobilazna sastavnica turističke ponude. 

"Svi ovim projektom želimo utjecati na očuvanje i promicanje identiteta i tradicije te općenito imidža naše autentične, zelene i održive destinacije, koja ima najveći broj registriranih OPG-ova u zemlji", zaključila je direktorica TZ Zagrebačke županije, Ivana Alilović.

Dani Okusa hrvatske tradicije traju od 15. do 28. studenog, a gdje se sve održavaju ogledajte ovdje


Fotoprilog


Tagovi

Dani okusa hrvatske tradicije Domaće Lokalno Promocija domaćeg proizvoda


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]