Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gourmet Slavonija
  • 14.10.2018. 16:30

Desetak dana avanture otkrivanja starih i novih okusa na Gourmet Slavonije, Baranje i Srijema

Priču o hrani i vinu ispričat će vrhunski kuhari budeći tradiciju u namirnicama koje stoljećima hrane Slavonce, Baranjce i Srijemce čineći ih danas izvrsnim domaćinima.

Foto: Pixabay/katesokate
  • 373
  • 21
  • 0

Što je život bez dobre hrane i kapljice vina? Neki bi rekli, tek puko preživljavanje. Okupljanje oko stola važan je trenutak jer je znak okupljanje obitelji, zajednice, prijatelja i onih koji će to tek postati. I u Slavoniji, Baranji i Srijemu okupljanje oko stola svečani je i sveti trenutak. Posebno za domaćina koji uvijek daje ono najbolje što ima svom gostu. Najbolju perinu, salenjak, vino ili kulen. To zna svatko tko je barem jednom posjetio Slavoniju. Kultura obilja i toplo gostoprimstvo desetljećima su dio tkiva ljudi ovog kraja. Ovdje je "slow food" način života. Uvijek je bilo i ostalo važno podijeliti bogatstvo malih stvari koje život znače s drugim. Stoga smo ljude, proizvode i krajolik koji čini ovaj šareni kutak Hrvatske povezali u zajedničku priču o hrani i vinu u novom gourmet ruhu. 

Tijekom desetak dana, od 17. do 28. listopada pozivamo vas na avanturu otkrivanja starih i novih okusa, mirisa i krajolika Slavonije, Baranje i Srijema. Gourmet priču započinjemo 17. listopada u osječkom Muzeju okusa Michelin & Slavonija Gourmet radionicom, u kojoj će Udruga kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije pokazati kako pripremiti tapas na slavonski i kako tradiciju prikazati suvremenim stilom. Bit će to i prilika za novo finale Svjetskog nogometnog prvenstva između Francuske i Hrvatske ovaj put odigrano kroz gourmet natjecanje francuskog Michelin* chefa Lionela Levya i chefa Hrvatske nogometne reprezentacije i nositelja srebrne medalje iz Rusije 2018. Tomice Đukića, ujedno i chefa Hotela Osijek.

Dan poslije, 18. listopada, pod motom "od polja do stola" na osječkoj će tržnici Udruga kuhara Osječko-baranjske županije pripremati svježi ručak za sve posjetitelje ukazujući tako na važnost veze između lokalnih OPG-ova i ugostitelja.

Gourmet priča Slavonije, Baranje i Srijema nastavlja se dalje od 19. do 28. listopada u restoranima s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Tih dana restoran vinarija Josić, Zimska luka Hotela Osijek, restoran Waldinger, Krčma kod Ruže, Hotel Patria, Hotel Đakovo, restoran Sokak, Kuća Dida Tunje i drugi ponudit će posebne menije po promotivnoj cijeni od 75,00 kn i 120,00 kn.

Već tradicionalni događaj koji je Osijek pozicionirao na mapu enološke turističke ponude Hrvatske "Večer vina i umjetnosti" upotpunit će Gourmet doživljaj u subotu 20. listopada.  

Savršen je to spoj više inicijativa vezanih uz vino, hranu i domaće proizvode u jedan novi sadržaj kojim se predstavlja eno-gastro ponuda Slavonije, Baranje i Srijema. Svojim će gostima Gourmet priča Slavonije, Baranje i Srijema ponuditi upravo ono što očekuju od ove regije, ali i ponešto više. Jer priču o hrani i vinu ispričat će vrhunski kuhari budeći tradiciju u namirnicama koje stoljećima hrane Slavonce, Baranjce i Srijemce čineći ih danas izvrsnim domaćinima.

Organizator programa Gourmet Slavonija, Baranje i Srijem je Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, suorganizatori Udruga kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije, a partneri su Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije, EU projekt Gourmet Hrvatska - Ministarstvo gospodarstva/Wyg savjetovanje i partneri, EU Camarg projekt/JU Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Tržnica d.o.o. Osijek, Muzej okusa i Metro Cash & Carry Hrvatska. Više informacija o cijelom programu možete pronaći na Facebook stranici.

Program Gourmet Slavonija, Baranja i Srijem

1. Michelin&Gourmet Slavonija - cooking show i druge radionice za ugostitelje 
Vrijeme i mjesto održavanja: 17.10. srijeda / 10.00h - 15.30h / Muzej okusa, Osijek 
Kulinarske i vinske radionice za ugostitelje i ugostiteljsko osoblje s područja Slavonije, Baranje i Srijema te ostale zainteresirane; teme interpretacija tradicije, tapas na slavonski način, sezona na meniju, estetika hrane, slatka Slavonija; vina Slavonije i Podunavja; kulinarsko finale Francuska-Hrvatska: francuski Michelin chef Lionel Levy, chef Hotela Osijek i Hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić (Rusija 2018.); partner Udruga kuhara Osječko-baranjske županije - Ivan Đukić, Andrej Kristek; vino - Mihael Tomić, Taste of Croatia / EU projekt Gourmet Hrvatska (Ministarstvo gospodarstva; Wyg savjetovanje) 

2. Cooking show na osječkoj tržnici u suradnji s Tržnicom Osijek
Vrijeme i mjesto održavanja: 18.10. četvrtak / 10.00h - 12.30h / Tržnica Osijek 
Udruga kuhara Osječko-baranjske županije priprema svježi ručak za građane uz promociju filozofije "od polja do stola", kratkih lanaca opskrbe i povezanosti s turizmom / EU projekt CAMARG (JU Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije)

3) Vinska manifestacija "Večer vina i umjetnosti" 
(https://www.facebook.com/Vino.Umjetnost/)
Večer vina, jazza, otvorenih galerija i ateljea.
Vrijeme i mjesto održavanja: 20.10. subota / 18.00h - 00.00h / Kazamat-Tvrđa, Osijek 

4) Gourmet tjedan Slavonija, Baranja i Srijem / tjedan restorana
Vrijeme i mjesto održavanja: 19.10. - 28.10.2018. / restorani s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije: Restoran vinarija Josić, Zimska luka/Hotel Osijek, Restoran Waldinger, Krčma kod Ruže, Hotel Đakovo, Restoran Sokak, Kuća Dida Tunje i drugi. 
Ponuda menija s potpisom po nižoj i višoj cijeni menija (75,00kn/120,00 kn) s vinima Slavonije i Podunavlja kao dvjema službenim vinskim regijama.

Pozivnicu pronađite u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Gourmet Slavonija Baranja Srijem Hrana Vino Muzej okusa


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]