Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam zimnice
  • 16.10.2015. 17:55

Domaća hrana i poslovi na Sajmu zimnice!

Na Sajmu sudjeluje 77 izlagača i mladih poljoprivrednika iz svih hrvatskih županija koji nude najbolje hrvatske domaće proizvode, a organiziraju ga Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb.

  • 372
  • 75
  • 0

"Domaće kozje mlijeko je super. Ima odličan okus, miris, sve. Ovako nešto ne možemo probati kod kuće", rekla je državljanka Južne Koreje Park Han Byeol, jedna od tisuće današnjih posjetitelja 1. Sajma zimnice koji se održava u Zagrebu.

Na Sajmu sudjeluje 77 izlagača i mladih poljoprivrednika iz svih hrvatskih županija koji nude najbolje hrvatske domaće proizvode, a organiziraju ga Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb. Nakon današnjeg uspješnog prvog sajmenog dana, izlagači očekuju još bolji prodajni uspjeh sutra. Sajam završava u nedjelju u 12 sati.

Agro Velebit iz Like

Sajam zimnice u Zagrebu

Cilj manifestacije je okupiti proizvođače iz svih županija koji proizvode poljoprivredne i prehrambene proizvode koji se povezuju s pojmom "zimnica" i omogućiti im prodaju i izravno povezivanje s potrošačima te oživjeti spravljanje zimnice, koja na hrvatskim prostorima ima dugu tradiciju.

Opuzenci su donijeli mandarine za kojima su Zagrepčani poludjeli. Prodalo se i do par stotina kilograma do podne po dobroj cijeni od 10 kuna po kilogramu. Proizvođači iz Ravnih kotara donijeli su povrće, iz šibenske zagore stigao je ovčji sir, Ogulinci su došli s kupusom koji je nedavno dobio europsku zaštitu zemljopisnog podrijetla, Slavonci suhomesnate delicije. Nije nedostajalo ni ljekovitog bilja, posebno aronije koja je u zadnje vrijeme postala pravi hit među kupcima koji se žele zdravo hraniti.

Poduzetničke prilike

Jedna od posebnosti sajma jest da su se na njemu nudili poslovi, odnosno poduzetničke prilike. OPG Mira Cug iz Narte kod Bjelovara traže poduzetni bračni par agronoma za preuzimanje nasada aronije koje su oni podigli. "Bilo je nekoliko upita, ali bez nekog pretjeranog interesa. Malo mladih ljudi se danas želi baviti poljoprivredom", kaže Mira Cug.

Med s OPG-a Višnje Zelić iz Zadra

75 tisuća kuna po proizvodu

Sajam je otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Jakovina je naglasio kako je na početku njegovog mandata u Hrvatskoj bilo samo pet proizvoda zaštićeno na nacionalnoj razini oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla. Danas ih je 20-ak te šest proizvoda zaštićenih na razini EU. Uz to, 12 proizvoda se nalazi u različitim postupcima zaštite na europskoj razini.

Napomenuo je kako je od ove godine uvedena posebna proračunska stavka od 500 tisuća kuna za proizvođače, oko 75 tisuća po proizvodu kako bi što više proizvoda bilo zaštićeno.

Jakovina osporava zaštitu slovenskog terana

Na novinarsko pitanje što je sa zaštitom terana i prošeka, Jakovina je rekao kako se radi sve da bi se zaštitili interesi hrvatskih vinara. Što se terana tiče, kazao je kako ovaj tjedan uputio oštro pismo povjereniku EK za poljoprivredu Philu Hoganu u kojem inzistira da Komisija zauzme stav i donese pozitivno rješenje koje se najavljuje već mjesecima.

"Stručnu, znanstvenu i povijesnu argumentaciju predočili smo u korist terana kao vina hrvatske Istre. Slovenci se s tim ne slažu jer su iskoristili 2008. i 2009. godinu kad je bila reforma sektora vina da bi prisvojili nešto što nije njihovo. Odgovor povjerenika Hogana očekujemo u ovim tjednima i nadamo se da će biti pozitivan za hrvatske vinare", rekao je Jakovina.

Na bude li odgovor pozitivan Hrvatska će poduzeti sve pravne radnje, uključujući sudski spor s Komisijom gdje će osporavati slovensku zaštitu i boriti se za interese naših vinara, najavio je Jakovina.


Fotoprilog


Tagovi

Sajam zimnice Kozje mlijeko Tihomir Jakovina Mira Cug OPG Validžić Zagreb Marica Jakoliš OPG Baričević Agro Velebit


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs