Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjaj i bijeda Hrvatskog doručka
  • 20.03.2017. 15:00

Doručak svima u ustima, a rijetkima u budžetu

Ovo je ružna realnost hrvatske politike - majčinski prema turizmu, maćehinski prema poljoprivredi

  • 4.525
  • 237
  • 0

Na Hrvatskom doručku u jednom hotelu u Zadru obilje hrvatskih proizvoda najveće razine kvalitete, vrhunska promocija za domaći poljoprivredni proizvod i prerađivačku industriju.

Niti 100-tinjak metara dalje, u hotelu istog austrijskog vlasnika, na uobičajenom hotelskom doručku taj bogati asortiman sveo se brojkom i slovom na (1) jedan artikal, ABC sir od Todorićevog Belja. Zadarski doručak je, vjerojatno kao i svi drugi do sada, pokazao marketinški sjaj i realnu bijedu koja vlada u povezivanju zelenog i plavog, u plasmanu domaćih poljoprivrendih proizvoda kroz turizam.

Šteta što marketing ne prati i prodaja

Hrvatski doručak je projekt koji sada doživljava javnu promociju, a koji je svoj kancelarijski početak imao u mandatu prošlog ministra poljoprivrede Davora Romića. Šteta što marketinške i administrativne napore ne prati i prodaja proizvoda hrvatskog sela u jadranskim hotelima. U srž samog problema najbolje je ušao osječko-baranski dožupan Željko Kraljičak. Kraljičak je lani u Biogradu na Moru rekao kako bi svim ugostiteljima, kojima je PDV smanjen na 12%, uvjetovao da u svom asortimanu imaju proizvode s hrvatskog sela.

Kada će ugostiteljima biti omogućeno da nude domaće?

To je jedina prava istina, a koja se u praksi ne ostvaruje. Većina ugostitelja u svom asortimanu ima slabo zastupljeni domaći asortiman. Većinom se njihova ponuda svodi na smrznutu ribu iz Tihog oceana, uvozna vina, masline i drugi prehrambeni artikli kupljeni u većim količinama po nižoj cijeni iz nekog stranog domaćeg lanca.

Ovo je ružna realnost hrvatske politike - majčinski prema turizmu, maćehinski prema poljoprivredi. Skrivena stvarnost je još okrutnija. U međuvremenu je turizmu ukinut privilegirani PDV, nakon čega je uslijedila neviđena medijska hajka kako je to pokapanje turističkog sektora koji je najvažniji za hrvatsku državu.

Zatvaranje starih i otvaranje novih firmi

Međutim ostavljena je jedna rupa u zakonu koja se u posljednje vrijeme obilato koristi. Tu rupu bi bilo bolje nazvati svemirskom anomalijom koja omogućuje prolaz u drugu, bezporeznu dimenziju. Na Jadranu su ugostitelji počeli zatvarati svoje dosadašnje firme i za isti objekt otvarati nove. Dodatak je što nova firma u prvoj godini svog poslovanja ne mora plaćati PDV. Sada on više nije ni 12%, nego je 0%! Za isti kafić, restoran i istog gazdu. Nešto se ne sjećam takvih velikih olakšica za domaće poljoprivrednike.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kaže kako će nagovoriti hotelijere i ugostitelje da povećaju udio hrvatskih proizvoda u svojoj ponudi. Ovo "nagovoriti" mi nije nekako snažan argument koji će privoliti turistički sektor da se odrekne profita koji stvara kupnjom i prodajom hrane niže cijene iz uvoza i kojeg povećavaju neplaćanjem PDV-a.

Dovoljno je pogledati burzu - na turizmu se zarađuje

Hrvatska treba neki čvršći argument da potakne suradnju zelenog i plavog. Dovoljno je pogledati indekse Zagrebačke burze da se shvati tko ostvaruje profite posljednjih godina. Turistički indeks od 2012. godine pokazuje stabilnu putanju rasta unatoč svim krizama. Ostali indeksi otkrivaju sve turbulencije koji prolaze drugi dijelovi hrvatskog gospodarstva. Bilo bi lijepo da za promjenu poljoprivrednici dobiju mogućnost da godinu dana ne plaćaju PDV na npr. repromaterijal.


Tagovi

Hrvatski doručak Ministar Tolušić Željko Kraljičak Davor Romić


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]