Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fruit Logistica 2019
  • 08.02.2019. 12:00

Dražen Miloloža: Fruit Logistica prilika je i za hrvatske proizvođače voća i povrća

Na sajmu Fruit Logistica se našao i štand Hrvatske gospodarske komore koji se predstavlja sa šest hrvatskih tvrtki. Kakva su očekivanja od sajma i što on znači za domaće tvrke u sektoru voća i povrća?

Foto: Fruit Logistica
  • 270
  • 55
  • 0

Berlin je ovog tjedna okupio sve važnije proizvođače iz voćarskog i povrćarskog sektora na međunarodnom sajmu Fruit Logistica. Ova velika manifestacija, pored proizvođača, okuplja uvoznike, izvoznike, trgovce na veliko i malo, stručnjake za pakiranje i rukovanje plodovima, za transport, logistiku i sve one koji čine dio velike slike ovoga sektora. 

Svake godine Fruit Logistica na prostoru od preko 130.000 m2 okuplja preko 3.200 izlagača iz preko 80 zemalja svijeta. Naravno, puno je veći broj posjetitelja, njih preko 78.000 iz 130 zemalja koji su se došli upoznati s inovacijama, proizvodima i uslugama međunarodnog lanca opskrbe svježim proizvodima.

Na ovaj se način pokriva svaki pojedini sektor poslovanja sa svježim proizvodima te nudi vrhunske mogućnosti za umrežavanje i kontakt kako s globalnim igračima, preko malih i srednjih tvrtki do ključnih donositelja odluka u svakom od sektora ove velike industrije. 

Na sajmu i HGK sa šest hrvatskih tvrtki

Na sajmu je i hrvatski štand, točnije štand Hrvatske gospodarske komore koji se predstavlja sa šest hrvatskih tvrtki.

"Tu su nam dva najveća proizvođača voća u Hrvatskoj, točnije jabuka. To je tvrtka RABO i Fragaria. Uz njih je i jedan manji OPG Marijan Balić koji ima specifičan proizvod - crni češnjak, što je nešto novo na tržištu, no polako se probija i na inozemno tržište. S nama je i tvrtka Simpak koja se bavi pakiranjima, zatim tvrtka Primacošped koja se bavi špedicijom te tvrtka Veemee koja nudi infomatička i tehnološka rješenja u poljoprivredi, odnosno i u ovom sektoru voća i povrća", rekao nam je Dražen Miloloža, tajnik Udruženja poljoprivrede u HGK.

Miloloža je otkrio kako su očekivanja od sajma velika. Smatra kako Hrvatska ima probleme vezane uz samodostatnost u proizvodnji voća i povrća, međutim, neke tvrtke rade dobro, neke se probijaju i nadaju se da će se izvoz povećati.

"U izvozu smo negdje oko 13 milijuna eura za voće, nadamo se da će on rasti, da će se sklapati novi poslovi i da će naše tvrtke biti zadovoljne", izjavio je, te dodao: "Ja sam na ovom sajmu već četvrti put, svake je godine sve veći i veći. Veća je i konkurencija, no to je prilika da se snađemo i da se borimo i nadam se da ćemo naći svoje mjesto na tržištu."

12% svjetskog svježeg voća i povrća dolazi iz Europe

Europa možda nije najdinamičnije tržište kada je riječ o svježim proizvodima, ali će zasigurno dugo ostati jedno od najvažnijeg. Naime, diljem svijeta postotak izvoza voća i povrća koje bude uvezeno u Europu kreće se između 45% i 70%. Osim toga, Europa je i veliki proizvođač svježeg voća i povrća i čini oko 12% svjetske proizvodnje

Zanimljivo je da se za nekoliko proizvoda, kao što su jabuke ili luk, Europa posljednjih godina iz neto uvoznika prebacila u neto izvoznika. Statistički priručnik o ovoj temi možete preuzeti ispod članka. 

Fruit Logistica otvorena je u utorak, 6. i traje još danas, 8. veljače, a djelić atmosfere prenosimo u galeriji koju možete pogledati ispod teksta. 


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Fruit Logistica Sajam Hrvatska gospodarska komora Voće Povrće


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]