Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival vina
  • 08.02.2018. 08:15

Drugi Vinski festival u Obrenovcu - od Istre do Svete Gore

Drugi Vinski festival u Obrenovcu održan u Sokolskom domu, okupio je 27 vinarija i destilerija iz Srbije i regiona.

  • 186
  • 8
  • 0

I ove godine čaša vina spojila je Istru sa Fruškom Gorom, Metohiju sa Šumadijom i Župu Aleksandrovačku sa Makedonijom i to u Obrenovcu. Drugi Vinski festival okupio je 27 vinarija iz Srbije i regiona, koje su ponosno ponudile svoje proizvode svim posetiocima.

"Bio je jako dobar odziv vinara, bukvalno svi koji su pozvani, odazvali su se pozivu. Ljudi širom Srbije nas podržavaju i kao kulturna manifestacija u našem gradu ovaj festival polako oživljava. Nadamo se da će ova manifestacija postati tradicionalna", istakao je Mihailo Dimitrijević, jedan od organizatora festivala.

Sve posećenija manifestacija

Pokrovitelji manifestacije istakli su želju da se narednih godina na festivalu toči vino iz obrenovačkih podruma. Iako je festival proslavio tek drugi rođendan, po gostima ne zaostaje za sličnim manifestacijama koje imaju dužu tradiciju.

"Dobro je da se držimo zajedno. Organizacija je dobra i čini mi se da su ovakve manifestacije sve posećenije. Nadamo se da će narednih godina biti još više vinara", ističu jedni od izlagača iz vinarije Vojnović.

Bogata i zanimljiva ponuda vina

Na Vinskom festivalu nisu se čuli stihovi pesama Tome Zdravkovića, ali se moglo probati vino koje nosi njegovo ime.

"Mi, kao zaštitnici lika i dela Tome Zdravkovića, došli smo na ideju da napravimo vino sa njegovim imenom, tako da Toma kroz svoje pesme, i sada kroz vino, živi u našem narodu. Imamo belo i crveno vino u ponudi, belo vino je šardone, sovinjon blan i tamnjanika, a crveno vino je kaberne, merlo i prokupac. Vino je na tržištu već više od godinu dana i jako dobro se pokazalo", ističu iz vinarije Budimir.

Sa zapadnog obronka Fruške Gore u Obrenovac su stigle "Tri bele koze" i "Tri roze koze".

"Vinarija Erdevik je najstarija vinarija u Srbiji osnovana 1826. godine i vino proizvodimo isključivo od našeg grožđa, koje imamo na 43.hektara 'Tri roze koze' i 'Tri bele koze' su vina za regrutaciju novih ljubitelja, da ih zaintrigira da probaju, a kvalitet vina stoji iza toga", kažu iz vinarije Erdevik.

                               Drugi Vinski festival okupio je 27 vinarija iz Srbije i regiona

Vinarija Savino polje otkrila nam je aromu manastirskog vina sa Svete Gore:

"Vinograd je 2008. godine zasadio profesor Marković sa Poljoprivrednog fakulteta. Prva berba bila je 2010. godine. U ponudi trenutno imamo crvena i roze vina, belo vino. Vinogradi se nalaze na površini od 15 hektara".

Duh Istre u Obrenovcu

Uz gutljaj malvazije ili terana, posetioci festivala mogli su na kratko da otputuju do sunčane Istre.

"Mi smo u centralnoj Istri, tačnije iz Oprlja na 435 metara nadmorske visine. Prvi put smo u Obrenovcu, nadamo se, ne i poslednji. Čuli smo da ovaj festival ima potencijala, da je dobar sajam i da dolaze jaki i poznati vinari iz Republike Srpske. S obzirom na to da mi imamo veliki potencijal i želju da radimo na prostoru bivše Jugoslavije, želeli smo da dođemo i ovde, a ne samo u Beograd, gde smo bili proteklih godina", kažu iz vinarije Kozlović.

Uživanje u gurmanskim specijalitetima

Između dva vina, valja nešto i pojesti, kažu gurmani. Gosti festivala mogli su uživati u sremačkim specijalitetima od stare srpske sorte svinja, mangulice.

"Vinari su zaslužni za sve ono što mi sada ubiremo. Hvala vinarima, jer su oni prvi proslavili ovakve manifestacije. Uz njih se probijamo i mi sa proizvodima kao što su sirevi, pršute, slanine i drugi suhomesnati proizvodi, tako da je ovo veoma bitno za mali grad kakav je Obrenovac. Nadamo se da će ova manifestacija zaživeti i biti još posećenija", kažu iz mlekare Dana.

U vinu je istina kaže izreka, a i posetioci ovog Festivala bili su vidno zadovoljni nakon nekoliko zdravica. Ova svojevrsna izložba vina imala je i prodajni karakter pa se za bocu kvalitetnog vina moglo izdvojiti od 250 do 25.000 dinara. 

Foto: Leposava Kolarević


Foto prilog


Tagovi

Drugi Vinski festival Obrenovac Mihailo Dimitrijević Vino


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.