Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam poljomehanizacije EIMA
  • 14.11.2016. 12:00

EIMA - poljoprivreda budućnosti!

Organizacija, izloženi eksponati, asortiman, okrugli stolovi, radionice, prezentacije, izbori, ljubaznost na svakom koraku samo su neki od razloga da posjetite EIMU u Bologni.

  • 1.322
  • 127
  • 0

Kakva je razlika između poljoprivrednog sajma u primjerice Bjelovaru, Novom Sadu i Bologni? Na specijaliziranim događajima u okviru sajma u Novom Sadu novinari dobiju USB stick, a u Bolongni stick i ranac. Točno je da sam se iz Bologne vratio sa četiri ranca, ali i ostali uvjeti za izvještavanje "sedme sile" su bili - odlični. Samo je trebalo zasukati rukave i raditi.

Dva dana samo za obilazak sajma

Uz nekolilo specijaliziranih konferencija, dva dana mi je trebalo za obilazak cijele manifestacije koja se predstavila pod imenom EIMA, i to uz činjenicu da sam samo letimice gledao štandove. I odmah da pohvalim organizatore. Posjetitelji iz inozemstva imali su besplatan ulaz na sajam, dok su domaći prva tri dana ulaz plaćali 55 €, a ostale dane za kartu su izdvajali po 15 €. U čemu je kvaka?

Pa ako ste došli iz inozemstva, platili ste već značajan novac za avionsku kartu ili gorivo i cestarine, zatim smještaj u hotelu, a zadovoljno će ruke trljati i ugostitelji u prelijepoj Bologni. Da bi dobili besplatnu ulaznicu, morali ste ostaviti svoje podatke na web stranici sajma. Njih će sposobni Talijani sigurno znati pametno iskoristiti slanjem ciljanih informacija na Vaš kontakt mail, što bi za rezultat trebalo imati i poneki poslovni aranžman. I svi su na dobitku. Tako razmišljaju pobjednici.

Izlagači sa svih kontinenata

Sajam u Bologni je održan pod sloganom "Poljoprivreda budućnosti. Sve što možete zamisliti". I stvarno je tako i bilo. Sajam je organiziran u 14 robnih grupa koje se nalaze u okviru četiri salona: komponente, zeleno, energija i multifunkcionalna poljoprivreda. Na sajmu je prikazano 50.000 modela mehanizacije i opreme za poljoprivredu. EIMA se održala na prostoru od 140.000 m2 zatvorenog sajamskog prostora. Sajam ugosti 1.900 tvrtki iz 40-tak zemalja. Inače, sajam je prvi put održan 1969. u organizaciji talijanske organizacije proizvođača poljoprivrednih strojeva FederUnacoma i Bolonjskog sajma.

Niska cijena primarnih proizvoda dovela do pada prodaje traktora

Sajmu tradicionalno prethodi konferencija za novinare koji su došli sa svih kontinenata. Glavni zaključak je svakako da dugoročno niske cijene poljoprivrednih proizvoda onemogućuju kupovinu nove poljoprivredne mehanizacije. Predsjednik Udruženja talijanskih proizvođača poljoprivredne mehanizacije FederUnacoma, Massimo Goldoni, kaže da prodaja traktora opada globalno, a godišnje najviše u Kini za 29%, Japanu 24% i Rusiji 19%.

Zbog niske cijene primarnih proizvoda poljoprivrednicima je otežan pristup jeftinim kreditima potrebnim za kupovinu nove mehanizacije. Ipak, zbog sve većeg rasta svjetske populacije procjenjuje se povećanje prodaje trakora od 2018. godine posebno na brzorastućim tržištima kao što su Brazil i Indija. Na konferenciji se moglo čuti da će prioritet u novoj zajedničkoj agrarnoj politici Europske unije u periodu od 2020.-2024. biti pomaganje održivosti mladih poljoprivrednika i ulaganje u intenzivniji razvoj seoskih sredina.

Izbor traktora godine

Nervoza. "Vrela" atmosfera. Gužva. Desetine fotoreportera i TV ekipa. Svi oni su pratili izbor za traktor godine 2017. Na kraju je pobijedio CASE IH Optum 300 CVX. Isto tako značajne nagrade su dodijeljene najkorisnijem traktoru (New Holland T5.120), najbolje specijaliziranom (Antonio Carraro Tony 9800) i na kraju za najbolji dizajn (Deutz-Fahr 6125 RC shift). Od novinarke osječkog "Agroglasa" Renate Prusine, koja je i članica međunarodnog žirija koji bira traktor godine smo saznali i uvjete natjecanja.

Prvo se u svibnju okupe proizvođači koji kandidiraju svoje traktore. Tada je bilo 18 traktora. Nakon predstavljanja tehničkih karakteristika, žiri je napravio prvi krug glasanja i izabrao finaliste u četiri kategorije. Žiri, inače, čine 24 člana, predstavnika medija koji prate poljoprivredu. U kategoriju "Open field" izabrali su sedam traktora, četiri u kategoriji "Best utility", i četiri u "Best of Specialized". Svi oni su konkurirali i za nagradu "Best Design".

U rujnu i listopadu proizvođači traktora su dužni članovima žirija dostaviti sve ostale informacije. Na kraju, članovi žirija mogu traktore i testirati. U polju sa priključnim strojevima (plugovi, sijačice, prskalice) i u transportnom modu. Traktori se isprobavaju na svim tipovima zemljišta. Na kraju se ocjene prikupe i izaberu se najbolji. Ovogodišnji izbor traktora godine je 20.-ti po redu. Natjecanje je pokrenuo talijanski časopis "Trattori". Sljedeće godine će traktor godine biti predstavljen na sajmu Agrotechnica u Hanoveru.

Poznata lica na EIMI

Na sajmu EIMA je nemoguće ne sresti poznata lica. Od poljoprivrednika, trgovaca do novinara. Novinar Iz Osijeka Damir Rukovanjski, etabliran kada je riječ o pisanju o poljoprivrednoj tehnici, četvrti put je na EIMI. Fasciniran je razgranatošću talijanske industrije poljostrojeva, sposobnošću da opstanu u vremenu krize i solidarnošću s ciljem opstanka na tržištu. Kaže da nikad nije pobijedio traktor za koji je on navijao.

Inovacije, inovacije, inovacije

Pored "šminke" na svakom koraku koja vas ne ostavlja ravnodušnim, na EIMI su nastavljeni informacijsko-tehničko-tehnološki trendovi iz prethodnih godine. Prije svega, kada je rijeeč o preciznom ratarenju. Cilj je ušteda gdje je to god moguće - na sjemenu, gnojivu, pesticidima, što dovodi do jeftinije, ali i proizvodnje zdravstveno sigurnije hrane. U punu funkciju su stavljeni sateliti, GPS uređaji, mnogobrojni senzori na svakom stroju, što je primjenu našlo kod strojeva za berbu voća. Malo je prostora da se o svemu detaljnije piše pa znatiželjnicima ostaje da pogledaju prezentaciju sajma na sljedećoj adresi.


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u tiskanim i elektronskim medijima u zemlji i regiji. Nositelj više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."