Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 25. Noćnjak
  • 30.03.2023. 21:00
  • Splitsko-dalmatinska, Tučepi

Evo tko su laureati za maslinarstvo i uljarstvo jubilarnog Noćnjaka

Svojim načinom življenja i postignućima doprinijeli su razvoju maslinarstva i uljarstva. Provjerite tko su ovogodišnji dobitnici priznanja 25. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak 2023.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.391
  • 116
  • 1

Na svečanom otvorenju 25. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak 2023., koja se od 30. ožujka do 2. travnja održava u hotelu Bluesun hotel Alga u Tučepima, dodijeljeno je devet osobnih i kolektivnih priznanja onima koji su ih zaslužili svojim načinom življenja i postignućima.

U Tučepima otvoren jubilarni, 25. Noćnjak - više truda ulagati u prezentaciju maslinovih ulja

Priznanja su uručena sljedećim laureatima:

Općini Tučepi priznanje "Zlatna amfora Noćnjaka"

Tučepi imaju dugu maslinarsku tradiciju o kojoj još 1774. piše glasoviti Alberto Fortes u svojim putopisima. Danas na području općine ima 31,73 ha poljoprivrednih površina. Od toga je 30,90 ha pod maslinicima, pa je maslina dominirajuća kultura, a uz turizam i glavni izvor prihoda stanovništva. Najveći dio poljoprivredne strukture općine čine obiteljska poljoprivredna gospodarstva s 53 upisana OPG-a, koja posjeduju oko 80% zemljišta. U svojim razvojnim dugogodišnjim strateškim planovima općina stavlja u prvi plan unaprjeđenje maslinarstva i povećanje proizvodnje maslinovog ulja. Osobito se zalaže za obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti te širenje ekološkog uzgoja i uređenje poljskih putova.

Priznanje za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva na svom području uručio je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije. 

Ante Čobrnić, načelnik Općine Tučepi 

Mirti Milas priznanje "Zlatno pero Noćnjaka"

Mirta Milas iz Osijeka urednica je i novinarka Emisije za selo i poljoprivredu, jedne od najdugovječnijih i najslušanijih emisija koja se svake nedjelje emitira na 1. programu Hrvatskoga radija, a ove godine će obilježiti 75. godišnjicu. Zaposlenica je HRT-a od 1991., a kao diplomirana inženjerka poljoprivrede istinski razumije ovo područje te obrađuje agrarne teme iz svih dijelova Hrvatske. Naravno, maslinarstvo je česta tema. Mirta uvijek ima razumijevanja za probleme maslinara, prema kojima priroda zna biti nemilosrdna. Preko medija je znala apelirati na rješavanje problema od strane nadležnih, što je i davalo rezultate. Česta je sudionica manifestacija koje organizira Zadružni savez Dalmacije, a svojom aktivnošću i vedrinom ostavlja trajni trag. Mirta za sebe kaže da, iako je rođena u Slavoniji, u koju su njezini roditelji došli na fakultet, od "gena kamenih" ne može pobjeći. S ljubavlju i ponosom uvijek se rado vraća Dalmaciji, prenoseći vijesti o uspjesima hrvatskih maslinara u Hrvatskoj i u svijetu. 

Priznanje za doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva putem medija uručio je Želimir Bašić, predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije. 

Novinarka i urednica Mirta Milas

Milivoju Bratinčeviću priznanje "don Ante Alfirević"  

Milivoj Bratinčević dugogodišnji je djelatnik Uprave za otoke, Ministarstva regionalnoga razvitka i fondova EU. Bio je član mnogih Udruga vezanih za maslinarstvo, a sada je predsjednik udruge Podvorje. Osobito se zalagao za pomoć u razvoju maslinarstva jadranskog područja kao značajne i profitabilne gospodarske grane. Dugo je bio aktivan oko zaštite i očuvanja stoljetne kaštelanske masline te prezentacije njezine tradicijske vrijednosti. Nastavljajući obiteljsku tradiciju i sam je maslinar te ima maslinike na nekoliko lokacija koje obrađuje s posebnom pažnjom i ljubavi. 

Priznanje za unaprjeđenje zajedničke poljoprivredne proizvodnje, osobito maslinarstva i uljarstva uručio je Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije.

Milivoj Bratinčević

Poljoprivredno-braniteljskoj zadruzi Lintar priznanje za uzoran rad

PBZ Lintar iz Kaštel Sućurca osnovana je 2011. godine na inicijativu članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Dalmacijacement, većinom zaposlenika tvrtke CEMEX. Oni se od 2009. godine volonterski brinu za maslinike koje je tvrtka zasadila na južnim obroncima planine Kozjak. Članovi zadruge postali su prvi hrvatski proizvođači ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, dobivši znak eko proizvoda. Zadruga je višestruki nositelj medalja za kvalitetu maslinovog ulja, a na Noćnjaku 2019. osvojila je titulu šampiona za izgled pakovine. Dobitnik je i Skupne nagrade Grada Kaštela za izuzetan doprinos u uzgoju nasada maslina na rekultiviranim eksploatacijskim područjima.

Priznanje PBZ Lintar uručio je Darko Smolić, predsjednik Skupštine Hrvatskog poljoprivredno-zadružnog savzea.

Ante Grubišić, upravitelj PBZ Lintar

Ivi Gojunu i Jakovu Lovreti priznanje "Joško Niskota" uzornim maslinarima

Ivo Gojun uzgojem maslina nastavio je tradiciju kraja i postao zaljubljenik u ovo "sveto stablo". Danas ima u rodu oko 300 maslina na širem području Drvenika pa je napustio ribarstvo kojim se ranije bavio i potpuno se posvetio maslinarstvu i turizmu. Povezuje ove dvije aktivnosti preko vlastite kušaonice ulja, a svoja maslinova ulja s vlastitom etiketom plasira uglavnom turistima. Za kvalitetu svojih proizvoda dobio je niz priznanja na raznim natjecanjima, kao i na Noćnjaku. Dugogodišnji je član udruge "Zlatna oblica".  

Ivo Gojun

Jakov Lovreta, iako ima 90 godina, još je aktivan maslinar, koliko to godine dozvoljavaju. Sa sinovima Žarkom i Antom održava maslinik s 300 maslina u Kotišinoj na području Makarske. U njegovom masliniku ima mladih maslina koje je on sadio, ali i onih koja imaju i više od 200 godina. Jakov s ponosom često ističe da je tečaj branja i održavanja maslina položio sam s 18 godina, kada je tadašnji inženjer Malešević po selima održavao "kurseve". Danas je vjerojatno najstariji aktivni maslinar u Hrvatskoj, a možda i šire, koji još uvijek vozi automobil.

Jakov Lovreta

Priznanje ovim uzornim maslinarima uručio je  Ivo Mravičić, direktor Turističke zajednice općine Tučepi.

Antunu Marketu priznanje "Marko Vrsalović"

Maslinari su dali novu živost u agronomskom životu našeg otočnog bisera Mljeta koji je nekad imao i do 300 000 stabala, a danas ih u Babinom polju ima oko 30 000. Međutim, postoji snažan interes za sadnju novih. U tome Antun Market ima osobitu ulogu kao maslinar i uljar. Obrađuje oko 150 starih maslina, a zasadio je posljednjih godina još toliko novih u Babinom polju. Posjeduje i uljaru pa čim ubere masline odmah ih preradi i to hladnom preradom. Posebno nastoji da se na otoku širi autohtona sorta piculja koja se pokazala i kao dobar oprašivač. Za svoja ulja visoke kvalitete dobio je nekoliko priznanja, među kojima i zlatnu medalju na Noćnjaku. Na ovogodišnjem je zaslužio priznanje za  doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva kojega je u njegovo ime primio Tomislav Market. 

Tomislavu Marketu međunarodno priznanje "Cavaliere olio d'oliva"

Tomislav Market je svojim aktivnostima udahnuo gospodarsku živost na dalekom i stoga za poslovanje jako izazovnom otoku Mljetu. Preko svoje tvrtke Tomist d.o.o. u Babinom Polju nudi vrhunske proizvode koji su tradicija otoka. Sa svojim specifičnim okusom, kao da pozivaju da dođete na Mljet i okusite ih u njihovom izvornom miljeu. On je u svojoj uljari, na strojevima tvornice Pieralisi, počeo modernu obradu maslina i to na najsuvremeniji način, upućujući tako i druge na ovom usamljenom otoku da pođu u korak s vremenom. Inače, dio ulja prerađenog na svojim strojevima plasira na tržište buteljirano pod komercijalnim nazivom "Pištet".

Priznanje za višegodišnji samoprijegoran rad u uljarstvu mu dodjeljuje Baldasar d.o.o. iz Splita, a uručio ga je Rudolf Baldasar, direktor tvrtke Baldasar d.o.o.

Tomislav Market primio je priznanje i za Antuna Marketa

Marku Vučetiću priznanje "Pavle Bakarić"

Marko Vučetić iz Zagreba ugledni je meteorolog Državnog hidrometeorološkog zavoda i jedan od rijetkih agrometeorologa. Godinama daje savjete poljodjelcima, osobito maslinarima preko televizijske emisije Plodovi zemlje i časopisa Maslina. Njegove dvomjesečne agroprognoze u Maslini često su bile značajno upozorenje za poduzimanje zaštitnih mjera. Upozoravao je maslinare na predviđajuće meteorološke uvjete i predlagao mjere koje treba poduzimati, bilo da se predviđalo previše sušno, toplo ljeto ili oštra zima s mrazom. Tko ga je poslušao i poduzeo moguće mjere, nije pogriješio. Autor je knjiga "Vrijeme na Jadranu" i "Biljke koje kazuju vrijeme" te neprocjenjivih priručnika za praćenje vremenskih prilika i neprilika na našem dijelu Mediterana, korisnih i za poljoprivrednike. Kao dijete iz hvarske ribarske obitelji, ne propušta u svojim prognozama dometnuti i dio koji se odnosi na tzv. pučku prognozu kao relikt povijesti te tako nastavlja korištenje vjekovne narodne mudrosti i iskustva, vezano za vremenske prognoze i zaštitu maslina.

Priznanje za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva uručio mu je Tugomir Majdak, izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu pojloprivrede. 

Marko Vučetić 

Ivici Vlatkoviću priznanje "Branko Škarica“

Ivica Vlatković iz Novigrada osebujna je osoba u dalmatinskom maslinarstvu i uljarstvu. Po profesiji je liječnik ginekolog, a po afinitetima maslinar, koji se kroz praksu od amatera uzdigao do vrhunskog agronomskog stručnjaka za maslinarstvo. Svoje znanje i iskustvo prenosi na druge u izravnim kontaktima s maslinarima, a posebno u svojoj kolumni u Časopisu Maslina. Inače, podigao je uzorni maslinik i prateće objekte pored Novigrada koji mnogima mogu biti uzor. Sa svojim uljima visoke kakvoće osvojio je gotovo sve nagrade na prestižnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Bogatim iskustvom spreman je svakome nesebično pomoći, a održao je i veliki broj predavanja iznoseći svoja zapažanja i dajući konkretna rješenja za mnoge probleme koji se javljaju u masliniku.

Priznanje za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva dodijelila mu je Martina Ciglević, izaslanica predsjednika RH. 

Ivica Vlatković

Nakon svečane dodjele uslijedilo je druženje uz koktel dobrodošlice.


Fotoprilog


Tagovi

Laureati Noćnjak 2023. Priznanja Općina Tučepi Mirta Milas Milivoj Bratinčević PBZ Lintar Ivo Gojun Jakov Lovreta Antun Marketa Tomislav Marketa Marko Vučetić Ivica Vlatković


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]