Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farm Show Osijek
  • 30.08.2014. 17:25

Farm Show - za sve one koji od poljoprivrede žive!

Farm Show Osijek donosi drugačiji način "sajmovanja". Cilj je bio dobiti struku, a struku su i dobili. Svi ozbiljni poljoprivrednici i oni koji tome teže te tvrtke koje se bave profesionalnom poljoprivredom su sada na čepinskom aerodromu.

  • 1.105
  • 166
  • 0

Čepinski aerodrom pokazao se kao idealno mjesto za Farm Show Osijek, pionirski sajam poljoprivredne mehanizacije i opreme koji se održava od 29. do 31. kolovoza, a okupio je tridesetak izlagača iz cijele zemlje. Glavni likovi sajma su definitivno predstavnici prodavatelja poljoprivredne mehanizacije koji su posjetiteljima ponudili zaista bogat izbor tehnološki naprednih strojeva u poljoprivredi.

Predstavljeni su najsuvremeniji proizvodi svih svjetskih proizvođača traktora, kombajna, sijačica, balirki, prskalica. Sajam organizira novoosnovana neprofitna Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme, koja okuplja važnijih 18 tvrtki iz Hrvatske. Na sajmu smo razgovarali s predsjednikom Udruge i direktorom tvrtke Agronom iz Požege.

"Pokazala se potreba da se organiziramo i da pripremimo ovakav sajam jer nismo zadovoljni dosadašnjim načinom izlaganja. Dosad smo imali mnogo sajmova, u Bjelovaru, Bizovcu, no takve događaje prate veliki troškovi i slabi efekti. Posjećenost je uvijek velika, ali 98 % ljudi koji dođu - spadaju u grupu šetača. Došli, bili, vidjeli. Ovaj sajam je namijenjen farmerima, poljoprivrednicima i poljoprivrednim tvrtkama, a okupili smo i najpoznatije stručnjake kako bi povezali proizvođače i educirali ih o prednostima određene mehanizacije", kaže predsjednik Udruge Darko Aračić za Agroklub.

Primarna je suradnja s Ministarstvom poljoprivrede i strukom

Darko Aračić

"Pokrivamo preko 90% domaćeg tržišta. Takva udruženja postoje u većini europskih zemalja. Cilj je i suradnja s Ministarstvom poljoprivrede i Agronomskim fakultetom u kreiranju poljoprivredne politike", rekao nam je Aračić. "Članovi Udruge zajedničkim nastupom žele unaprijediti prodaju poljoprivredne mehanizacije koja je drastično opala zbog teške ekonomske situacije i problema s birokracijom." Nastupile su i pojedine sjemenarske kuće, čiji su predstavnici istaknuli kako je ovo vrijeme održavanja sajma idealno upravo zbog planiranja jesenske sjetve.

"Ovaj sajam potreban je i nama, dobavljačima i prodavateljima, jer se kroz ovih nekoliko godina krize, prodaja traktora i ostalih velikih strojeva višestruko smanjila, pa primjerice jedna od nas mnogo manja Slovenija - prodaje dvostruko više traktora, ili jedna malo veća Austrija, koja ima manje poljoprivrednih površina od nas, prodaje višestruko više traktora" istaknuo je Aračić.

Na ovom sajmu žele se posvetiti ljudima koji su pravi poljoprivrednici, koji od poljoprivrede žive i kojima su traktori i ostala mehanizacija potrebni za obavljanje njihovog posla. Poljoprivredni institut Osijek također je odlučio podržati Farm Show svojim sudjelovanjem. Priliku su iskoristili i za komunikaciju s proizvođačima.

Farm Show je nadmašio očekivanja organizatora

Prvi pravi zajednički pothvat Udruge je organiziranje Farm Show sajma u Osijeku, središtu poljoprivrede, a već danas, u subotu, sajam je poprimio ozbiljan karakter. "U Hrvatskoj imate pet ili šest poljoprivrednih sajmova. Toga nema ni u razvijenijim zemljama. Mi smo malo tržište, na jednom sajmu bude 150 traktora, a proda ih se 350 godišnje u cijeloj zemlji, dok ih se 2008. prodalo preko 1.500. Realno, postoji potencijal da prodajemo i 2.000 traktora godišnje. Idemo na to da se naprave možda dva kvalitetnija sajma u Hrvatskoj Bjelovarski sajam, koji je već etabliran, i jedan regionalni sajam kao što je Farm Show koji smo uspjeli doista kvalitetno organizirati ove godine na čepinskom aerodromu. Cilj nam je da prestigne i onaj novosadski," dodaje Aračić.

Već za sljedeću godinu planiraju na poljima uz Zračnu luku Čepin, nekoliko mjeseci ranije, u dogovoru sa sjemenskim proizvođačima, proizvođačima umjetnih gnojiva i zaštite bilja podići pokusna i ogledna polja koja će služiti i za prikaz rada mehanizacije i najnovijih dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji.

Mehanizacija na Farm Showu vrijedna između 15 i 20 milijuna eura

"Ideja vodilja nam nije da zaradimo na sajmu, već da se zajednički predstavimo i stvorimo temelj za budućnost, a kako je ovo naš prvi veliki projekt, uložili smo u njega golem trud i puno emocija. Nadamo se da će ovaj sajam postati međunarodni, a Osijek to i zaslužuje jer je središte hrvatske poljoprivrede", riječi su Darka Aračića. Ukupna vrijednost poljoprivredne mehanizacije izložene na Farm Showu kreće se između 15 i 20 milijuna eura. Uz traktor godine Axion 850 tvrtke Jerković, jedna od atrakcija Farm Showa je i traktor gusjeničar Challenger, koji prvi put u Slavoniji predstavlja tvrtka PMT - Poljoopskrba međunarodna trgovina d.o.o. Raspored sutrašnjih događanja možete vidjeti ovdje.

Farm Show je organiziran prema uzoru na najprestižnije europske sajmove koji se bave samo poljoprivredom. Neka tako i ostane.


Tagovi

Farm Show Osijek Darko Aračić Agronom Sajam mehanizacije Struka Agronomski fakultet Udruga prodavatelja mehanizacije Regionalni sajam Axion Jerković Poljoprivredna politika PMT Prodaja traktora Poljoprivredni institut Osijek Jesenska sje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Farm Show Osijek

Sv. L.B. Mandića 172, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 99 264 8048, e-mail: dino.tomljanovic@agronom.hr web: http://www.farmshowosijek.eu/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]