Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gastro manifestacija
  • 05.03.2015. 17:55

Festival šparoga u Lovranu!

Specijaliteti od šparoga nudit će se u lovranskim restoranima od 11. do 30. travnja, pod krinkom 15. Festivala šparoga!

  • 344
  • 20
  • 0

Znate li koji je najukusniji proljetni mjesec u Lovranu? Travanj, naravno! To je mjesec ukusnih mladih šparoga i bogate gastronomske ponude temeljene na tim jedinstvenim izdancima prirode. Pred nama je 15. izdanje Festivala šparoga, koje će ove godine trajati od 11. do 30. travnja.

Manifestacija započinje Feštom od šparug - spravljanjem vele fritaje od 1.000 jaja i 30 kg šparoga u tavi promjera dva metra. Događaj je to koji domaći stanovnici i gosti grada nipošto ne propuštaju. No ako vam se ipak dogodi da propustite tu priliku, nije sve izgubljeno jer tek predstoje dani kada će svi lovranski restorani i konobe nuditi jelovnike kojima su osnova netom ubrane divlje šparoge.

Specijaliteti od ove samonikle biljke koja raste na obroncima Učke nudit će se po 15. put u lovranskim restoranima od 11. do 30. travnja, a gosti će moći i u organizirano branje.

Lovran se nalazi u neposrednoj blizini za šparoge iznimno plodnog tla smještenog na padinama planine Učke. Osim što ih se u ovom proljetnom razdoblju može naći u izobilju, lovranske šparoge odlikuje i dodatna kvaliteta - poseban okus koji zahvaljuju strujanju i miješanju morskog i planinskog zraka. Šparoge se u gastronomiji koriste poput gljiva i može ih se pripremiti na mnogo načina. Fritaja je najpopularnija, a dodamo li jajima šunku, pršut, parmezan, račiće, dobit ćemo zaista ukusnu deliciju.

Mogu se koristiti kao dodatak juhama, za fini nadjev prhkim pitama i palačinkama, kao prilog mesnim i ribljim jelima te kao dio miješanih i složenih salata. Šparoge su inače jedan od najbogatijih izvora rutina, flavonoida koji reducira kolesterol, snižava krvni tlak i ojačava oslabljene kapilare, no to je tek mali dio njenih ukupnih nutritivnih i ljekovitih svojstava.


Tagovi

Festival šparoga Lovran Fritaja Branje šparoga


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer