Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fieragricola Verona
  • 30.01.2020. 12:00
  • Verona, Italija

Fieragricola: Talijani superiorni u voćarstvu, ali ne zaostaju ni u stočarstvu

Održava se duže od stoljeća, jedini u Italiji pokriva sve teme i područja u poljoprivredi, a hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede partner je ovogodišnjeg sajma Fieragricola u Veroni.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 574
  • 88
  • 0

Sadilice za povrće, strojevi za berbu voća, grožđa, specijalizirana mehanizacija za rad u vinogradu te brojna inovativna rješenja ono su po čemu je sajam u Veroni jedinstven. I premda bismo pomislili da je sve u sjeni maslina, vina, grožđa i voća, i ono što se događa u stočarskom dijelu Fieragricola je doista fantastično. Izložba govedarstva je zasigurno u samom vrhu svjetskih sajmova, a svakako možemo svjedočiti i razvijenosti talijanskog stočarstva. Doista imamo od njih što naučiti. 

Svečanosti otvorenja najvećeg talijanskog poljoprivrednog sajma Fieragricola u Veroni, u ime hrvatskog Ministarstva poljoprivrede kao partnerske institucije, nazočila je i ministrica Marija Vučković. Sudjelovala je i u raspravi na temu “Agrobiznis u Africi i trgovinski odnosi s EU i Italijom: mogućnosti i perspektive” te održala bilateralan susret s ministricom poljoprivrede, prehrambene i šumarske politike Republike Italije Teresom Bellanovom, a potom je državni tajnik Zdravko Tušek pred okupljenim predstavnicima tamošnjih medija te potencijalnim poslovnim partnerima predstavio osnovne značajke hrvatske poljoprivrede i naše prioritete predsjedanja Vijećem EU u području poljoprivrede.

Govedarstvo zauzima velik dio izložbenog prostora sajma 

Fieragricola je već više od stoljeća značajan događaj u svijetu poljoprivrede koji se odvija u Veroni početkom veljače svake parne godine, posebice stoga što jedini u Italiji pokriva sve teme i područja u poljoprivredi. Velika posjećenost i širok spektar izlagača, radionica, stručnih i znanstvenih susreta pozicioniraju ovaj četverodnevni sajam kao važno mjesto susreta za razgovor o poljoprivrednim temama na razini Europske unije.

"Osim konstruktivne i kontinuirane suradnje s Italijom u području poljoprivrede, naš trenutni položaj predsjedatelja Vijećem Europe povod je našem partnerstvu u ovoj godini. Vjerujem da su svi izlagači svjesni važnosti buduće zajedničke europske poljoprivredne politike jer ona na njih utječe izravno na više načina. Razumijemo i potičemo to da svaki proizvođač želi biti konkurentan i pronaći svoje mjesto na tržištu. U tom su kontekstu trgovinski odnosi između naših zemalja tradicionalno vrlo bliski te vjerujem da će naše partnerstvo pridonijeti povećanju bilateralne trgovine“, izjavila je ministrica Vučković u Veroni.

Italija je jedan od najznačajnijih partnera u vanjsko-trgovinskoj razmjeni RH te se u izvozu od 2002. godine kontinuirano nalazi među prve tri zemlje izvozne zemlje. Poljoprivredno prehrambeni proizvodi u ukupnoj vrijednosti izvoza RH u Italiju u 2018. godini sudjeluju s 15,52 %. U razdoblju od siječnja do listopada 2019. godine poljoprivredno prehrambeni proizvodi u ukupnoj vrijednosti izvoza RH u Italiju sudjeluju sa 16,16 % i to su u najvećoj mjeri redom kukuruz, ribe, cigare, cigarilosi i cigarete od duhana ili nadomjestaka duhana.


Fotoprilog


Tagovi

Verona Fieragricola Marija Vučković


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]