Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kosidba na Rajcu
  • 03.07.2020. 11:00

Fijukom kosa na Rajcu do Đidije i Kozbaše - od 17. do 19. jula

Takmičari se nadmeću u košenju planinske trave, koji su obučeni u narodnu nošnju, sa slamenim šeširima i izvezenom, šarenom torbom na ramenu. Samo takmičenje je prilika da učesnici pokažu svoju veštinu. Na kraju kosidbe najveštijeg, a obično i najizglednijeg, po nošnji, stasu i pesmi proglašavaju za Đidiju ili Kozbašu.

Foto: Facebook/Косидба на Рајцу - Kosidba na Rajcu
  • 228
  • 8
  • 0

"Oj, oblače, nemoj na kosače, otiš’o mi dragi na košenje, nije odn’o gunja ni amrela, pokisnuće košuljica bela…" - ovo je pesma kojom se svake godine oglasi reka kosača, vodonoša i trubača koja se slije na Kosidbu na Rajcu.

Stari običaj okupljanja mobe radi svršavanja važnog posla i takmičenje najboljih kosača na planinskim livadama Rajca, uz tradicionalni kulturno-umetnički program, narodno poselo i izložbu poljoprivredne mehanizacije, okupiće i ove godine od 17. do 19. jula goste iz raznih krajeva, navodi se na zvaničnom sajtu manifestacije.

Kosidba na Rajcu sredinom jula

Takmičari se nadmeću u košenju planinske trave, koji su obučeni u narodnu nošnju, sa slamenim šeširima i izvezenom, šarenom torbom na ramenu. Samo takmičenje je prilika da učesnici pokažu svoju veštinu. Na kraju kosidbe najveštijeg, a obično i najizglednijeg, po nošnji, stasu i pesmi proglašavaju za Đidiju ili Kozbašu. Na sledećoj Kosidbi on je taj koji predvodi kosače.

Uz zvuke trube i Đidijsko kolo

Na dan Kosidbe, ujutru oko devet sati, počinje okupljanje učesnika mobe. U živopisnim narodnim nošnjama su kosači, vodonoše, domaćice, trubači i pevači. Uz zvuk trube, odigra se Đidijsko kolo, otpeva kosačka pesma:

"Oj, kosači, gde ćemo na mobu, Il’ na Rajac il na Dobru vodu…"

Potom povorka u svečanom defileu krene prema vrhu planine do livade gde se održava kosidba. Kosači, u letnjim narodnim nošnjama, zauzimaju svoje mesto, složno i snažno zamahuju kosama koje fijuču i režu tvrdu planinsku travu. Vodonoše su tu da kosačima utole žeđ, vodom iz testija, donesenom sa hladnih planinskih izvora.

A na koševini hranu postavljaju ručkonoše

Iz bardaka se služi ovdašnja, nadaleko čuvena prepečenica, kojom se kosači krepe, od nje se dobija snaga i bolje kosi, a manje pije voda za vreme teškog rada na petrovdanskim žegama.

Slađana Božić - jedina žena kosač na Rajcu

Miris svežih otkosa meša se sa mirisom kosačkog ručka koji na koševini postavljaju domaćice - ručkonoše. Po završetku kosidbe, livadama prodefiluje i moderna poljoprivredna mehanizacija. Onda se svi okupe oko pozornice da pozdrave najbolje kosače i da još jednom odmere Đidiju koji će povesti narednu Kosidbu.

Detaljan program manifestacije možete pogledati putem ovog linka.


Tagovi

Kosidba na Rajcu Đidija Kozbaša Ručkonoše Košenje planinske trave


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.