Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvjetni sajam i Mađarska fišijada
  • 01.05.2017. 16:30

Fišijada Mađara i Sajam cvijeća u Daruvaru

Dvije manifestacije u sklopu Dana grada Daruvara!

  • 1.531
  • 77
  • 0

Bez obzira na vrijeme, koje je 29. travnja prijetilo da će se 5. proljetni sajam cvijeća u Daruvaru odgoditi, to se nije ostvarilo.

Kao i prethodnih godina na glavnom gradskom trgu su ga organizirali grad Daruvar i Turistička zajednica Daruvar - Papuk. Ove godine se predstavilo više proizvođača nego lani - 26, od toga 18 sa cvijećem, ukrasnim, aromatičnim i začinskim biljem, ali i voćnim sadnicama.

Ponudu je upotpunilo i osam proizvođača domaćih proizvoda sireva, džemova, pekmeza, rukotvorina i suvenira. Nije nedostajala niti ponuda Daruvarskih toplica i firme Suvenir Arbor Vitae Sirač.

Kupce su mamile povoljne cijene

Na štandovima koje su popunili centar grada proizvođače smo pitali jesu su zadovoljni s prodajom, kakve su cijene i što se najviše prodaje.

"Prodaja je osrednja. Kupuje su većinom jeftinije cvijeće i sadnice. Najveći interes je za četinjače (40 kn/kom). Ove godine imamo u ponudi i novost šareni Sambucus Nigra Madonna sa roza cvjetovima za 50 kn/kom", rekla nam je Ivana Mioković iz Bekteža.

OPG Amalke Polak iz Lipovac Majura na sajmu tradicionalno nudi bogati asortiman sadnica od lavande, jagode, maline, kupine do aronije i to po povoljnim cijenama od 15 kn na više. "Prodaja bi mogla biti bolja, ali moramo biti zadovoljni", zaključili su izlagači. Iz firme Flora Virovitica su izjavili da su s prodajom jako zadovoljni .

"U ponudi imamo japanske javore i od egzotičnog bilja četkovac (Callistemon citrinus) i kordilinu (Cordyline fruticosa). Prodaja ide dobro. Najviše se kupuju trajnice, kojih imamo 20 vrsta po 10 kn, ali i božuri po 50 kn. U ponudi je i lupina (lupinus), i novost peruanski ljiljan (Alstromerijau) za vrt po 60 kn/kom", rekli su članovi OPG Jurić iz Kutine.

Od djelatnika zagrebačke firme Fragarija smo doznali da kupaca ne nedostaje. "Od novina imamo crnu američku malinu (Rubus occidentalis) za 25 kn, stolne sorte loze za 20 kn i limun za 50 kn."

Tradicionalno natjecanje u kuhanju mađarskoga fiša treći put

Od 12 do 14.30 sati na glavnom daruvarskom gradskom trgu u kuhanju mađarskog fiš paprikaša ili pikantne riblje juhe, jednog od najpoznatijih jela mađarske kuhinje, na 3. mađarskoj fišijadi, koju je organizirala Zajednica Mađara Daruvar okušalo se 27 ekipa - od toga 13 mađarskih (10 iz Baranje i tri ekipe hrvatskih Mađara iz Pakraca, Daruvara i Lipika), doznali smo od predsjednice zajednice Mađara Snježane Sabo.

"Ribu smo nabavili iz Ribnjačarstva Končanice. Svaka ekipa je dobila 3 kg očišćene ribe, začini su birale same. Po ocjenama stručnog petočlanog žirija najbolji fiš je skuhala Češka beseda Gornji Daruvar, koji je probao i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Drugo i treće mjesto odnijele su ekipe iz Baranje."


Fotoprilog


Tagovi

5. proljetni sajam cvijeća u Daruvaru;grad Daruvar i Turisti


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]